Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΟ κόκκινος γερανός - Σοφία Δερμάτη

  Ο κόκκινος γερανός – Σοφία Δερμάτη

  -

  Μια γοητευτική μα κυρίως τρυφερή ιστορία τεσσάρων νέων παιδιών που παλεύουν να βρουν την ευτυχία πραγματεύεται στο μυθιστόρημά της η Σοφία Δερμάτη «Ο κόκκινος γερανός», το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Διαβάζοντας την περίληψη αυτού του βιβλίου αναρωτήθηκα πώς θα χωρέσουν σε λίγες σελίδες όλα αυτά που παρατίθενται στο οπισθόφυλλο. Τελικά, κακώς ανησυχούσα. «Ο κόκκινος γερανός» της Σοφίας Δερμάτη καταφέρνει να ικανοποιήσει τον αναγνώστη πλήρως. 

  Τέσσερις νέοι από διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα και ετερογενείς νοοτροπίες στεγάζουν τα όνειρά τους και τη φιλία τους κάτω από τις φτερούγες του ”Κόκκινου γερανού”, του κλαμπ αντρών συνοδών σε μία πλούσια συνοικία της Σεούλ. 

  Όταν η φιλία είναι πιο σημαντική από την οικογένεια.
  Όταν η δύναμη ψυχής υπερσκελίζει τις κακουχίες.
  Όταν τα όνειρα ψάχνουν διέξοδο…

  «Είμαστε συνδεδεμένοι διότι έχουμε περάσει κακουχίες ψυχής. Είναι μία διάσταση στην οποία η δύναμή μας είναι η ίαση όσων μάχονται τους εφιάλτες τους, ώστε να βαδίσουν προς το μέλλον δυνατότεροι. Όσοι βασανίζονται από αυτούς, είναι οι εχθροί μας. Μερικοί από αυτούς δεν αξίζουν ούτε εφιάλτες να βλέπουν. Όμως σκοπός μας δεν είναι η εκδίκηση. Είναι η ισορροπία. Μην το ξεχνάς αυτό»

  Μου άρεσε πολύ το βιβλίο. Η σχέση των τριών αγοριών και του κοριτσιού διδάσκει την προσφορά, την ανιδιοτέλεια, την αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Μέσα από τις αλλεπάλληλες συγκινητικές τους ιστορίες, εκτυλίσσεται ένα θαύμα ανθρωπιάς, ευαισθησίας και ενσυναίσθησης. Ένα μάθημα για τη συγχώρεση και τις δεύτερες ευκαιρίες. Χωρίς να μπουκώνει, με απλές περιγραφές, θίγει ποικίλα κοινωνικά θέματα και καταφέρνει να συγκινεί αλλά και να ενεργοποιεί συνειδήσεις. Υπάρχει μια αίσθηση αφέλειας και παιδικότητας σε όλο το μυθιστόρημα μα όχι μόνο δεν με ενόχλησε, αλλά μου προσέφερε αγαλλίαση και ελπίδα πως μπορεί να υπάρξει ένας κόσμος όπου η ευτυχία θεωρείται κάτι δεδομένο. Πάντα οι νεανικές ψυχές με τα μεγάλα όνειρα με συγκινούν.

  Εκτίμησα δεόντως την έρευνα της συγγραφέως πριν τη συγγραφή. Καταφέρνει να ενορχηστρώσει το στοιχείο του μεταφυσικού, άρτια στηριζόμενη στην ασιατική μυθολογία, χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη με πολλές λεπτομέρειες. Αν και προσωπικά δεν συμπαθώ τα υπερφυσικά και μεταφυσικά τα οποία λειτουργούν ως από μηχανής θεός σε όσα δεν εξηγούνται με άλλον τρόπο, ευτυχώς εδώ οι αναφορές είναι λίγες και προσπάθησα να δείξω κατανόηση εφόσον ήταν σχετικά σύντομες. Η κορεάτικη κουλτούρα και εθιμοτυπία ξεχωρίζουν σχεδόν σε κάθε σελίδα και εκτιμήθηκαν ιδιαιτέρως από τη γράφουσα. 

  Εν κατακλείδι, «Ο κόκκινος γερανός» ήταν μια ευχάριστη αναγνωστική έκπληξη. Θα μου άρεσε να μάθω τι απέγινε η παρέα των τεσσάρων… 

  Περίληψη: Ο Κόκκινος Γερανός συµβολίζει την ευηµερία, την αγάπη και την καλή τύχη. Αυτό το όνοµα επέλεξε ο κύριος Γιου για το κλαµπ συνοδών του στην περιοχή Γκάνγκναµ της Σεούλ στη Νότια Κορέα. Κάτω από τις «φτερούγες» του θα συναντηθούν τέσσερα νέα παιδιά: ο Γιουκιµούρα-Γκάµπριελ από την Ιαπωνία, φυγάς εξαιτίας του πλούσιου και κακοποιητικού πατέρα του, ο Τζιν που θέλει να γίνει το πιο διάσηµο άιντολ στην τεράστια και ανταγωνιστική βιοµηχανία της kpop, ο Μαρκ που αγαπά τη γη και η Μιν-τζι που κρύβει την πραγµατική της ταυτότητα πίσω από την ήσυχη ζωή της ως καθαρίστρια.
  Τα τρία αγόρια και το κορίτσι θα δεθούν µε βαθιά και ισχυρή φιλία, χωρίς να θυµούνται πως, από παιδιά, συναντιούνται στα όνειρά τους, βοηθώντας ο ένας τον άλλον να ξεπεράσουν τα τραύµατά τους, αλλά και να πολεµήσουν πλάσµατα της ασιατικής µυθολογίας που απειλούν τις φαινοµενικά απλές, αλλά, τελικά, πολύπλοκες ζωές τους.
  Μια αναπάντεχη τροπή, ωστόσο, και µια µάχη που είναι έτοιµη να ξεσπάσει, θα τους αναγκάσουν να απλώσουν γέφυρα ανάµεσα στην πραγµατικότητα και τον ονειρικό κόσµο και να προετοιµαστούν για όσα τους επιφυλάσσει η µοίρα.

  Ο κόκκινος γερανός - Σοφία ΔερμάτηΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Ο κόκκινος γερανός

  Συγγραφέας: Σοφία Δερμάτη

  Εκδόσεις: Πηγή

  ISBN: 978-960-626-547-1

  Σελίδες: 234

  Ημερομηνία έκδοσης: Αύγουστος 2022

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ