Πέμπτη, 2 Μαρτίου, 2023
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΟ Κόσμος των Σκιών (Ο Δρόμος των Βασιλέων Γ' Τόμος) - Brandon...

  Ο Κόσμος των Σκιών (Ο Δρόμος των Βασιλέων Γ’ Τόμος) – Brandon Sanderson

  -

  Το Αρχείο του Θυελλόφωτος, το μεγαλόπνοο epic fantasy πόνημα του Brandon Sanderson, συνεχίζεται, και στην ελληνική μετάφραση έχουμε φτάσει αισίως στον Γ’ Τόμο του Δρόμου των Βασιλέων, που φέρει τον υπότιτλο «Ο Κόσμος των Σκιών».

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Είχαμε αφήσει τους τρεις κύριους ήρωές μας σε κομβικά σημεία στο τέλος του προηγούμενου τόμου, και στον Κόσμο των Σκιών ξεδιπλώνονται οι συνέπειες των πράξεων και των γεγονότων που τους συνέβησαν. Οι εξελίξεις και στα τρία storylines είναι σημαντικές, πράγμα που έκανε αυτόν τον τόμο πιο ενδιαφέροντα από τους προηγούμενους. Κάθε απάντηση γεννά περισσότερα ερωτήματα, και τα μυστήρια συσσωρεύονται. Αχνοφαίνεται μία συναρπαστικά επική μεγάλη εικόνα στο φόντο και ο λεπτολόγος Σάντερσον προσθέτει συνεχώς πινελιές πριν μας την αποκαλύψει. Παράλληλα, τη διανθίζει με έξυπνες και πρωτότυπες λεπτομέρειες που είναι αδύνατον να μην εντυπωσιάσουν τον αναγνώστη.

  Εκείνη τη στιγμή, ο Κάλαντιν ήξερε ότι μπορούσε να σκοτώσει, αν χρειαζόταν. Κάποιοι άνθρωποι – όπως ένα δάχτυλο που είχε μολυνθεί ή ένα πόδι που είχε συνθλιβεί πέρα από κάθε ελπίδα σωτηρίας – έπρεπε να φεύγουν από τη μέση.

  Ο Κάλαντιν καταλαμβάνει για άλλη μια φορά το μεγαλύτερο ποσοστό σελίδων, στην πολύπαθη πορεία μεταμόρφωσής του σε ηγέτη και ήρωα της Τέταρτης Γέφυρας και των απανταχού «της γης κολασμένων». Σίγουρα ένας από τους πιο συμπαθείς και πολλά υποσχόμενους ήρωες του είδους, καθώς ο νεανικός του ιδεαλισμός τσακίζεται από τη σκληρή πραγματικότητα και ο Κάλαντιν επαναπλάθεται μέσω της ωριμότητας σε μία αξιοθαύμαστη προσωπικότητα, που διατηρεί τον πυρήνα καλοσύνης και τις αξίες της παρά τις κακουχίες.

  Η Σάλαν από την άλλη, καταδιωκόμενη από τις τύψεις για την κλοπή του Ψυχοπομπού και από τα προσωπικά της αδιέξοδα, λαμβάνει ακριβοπληρωμένα μαθήματα ζωής στον Κόσμο των Σκιών, και οι ακούσιες συναντήσεις της με αόρατες, παράξενες παρουσίες δικαιολογούν τον υπότιτλο του τόμου. Τέλος, ο Ντάλιναρ βαδίζει σε ένα τεντωμένο σχοινί πολιτικών ισορροπιών, και τα οράματά του εξακολουθούν να μας χαρίζουν ματιές στο ξεχασμένο παρελθόν της Ρόσαρ που εμπνέουν δέος, δίνοντάς μας κι άλλα στοιχεία για να συνθέσουμε τη μεγάλη εικόνα σαν ένα περίπλοκο ψηφιδωτό.

  «Μια στιγμή!» είπε ο Κάλαντιν. «Γιατί γίνονται τόσοι πόλεμοι; Πρέπει πάντα να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλον;» Δεν ήταν σίγουρος για ποιο λόγο είχε ρωτήσει. Οι ερωτήσεις απλώς είχαν βγει ασυναίσθητα.

  Η θύελλα μούγκρισε, σαν ένας συλλογισμένος, ηλικιωμένος πατέρας. Το πρόσωπο χάθηκα και μετατράπησε σε σταγόνες νερού.

  Ακόμα πιο σιγανά, η φωνή απάντησε, ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ.

  Συνολικά, ένας καλός τόμος, που με έκανε να πω ότι επιτέλους πήρε μπρος η ιστορία και ναι, τώρα μάλιστα, μου έχει εξάψει το ενδιαφέρον. Ανυπομονώ να δούμε πώς κλείνει ο Δρόμος των Βασιλέων στον τέταρτο (και τελευταίο) ελληνικό τόμο που, βάσει των πληροφοριών του εσωφύλλου, θα ονομάζεται «Ο Πύργος».

  Περίληψη:  Ρόσαρ, ένας κόσμος όπου κυριαρχεί η πέτρα και η βροχή, γεμάτος τερατώδη ζώα και με τρομερές θύελλες να σαρώνουν την επιφάνειά του. Ένας κόσμος όπου μεγάλα βασίλεια δημιουργούνται μέσα από ακατάπαυστους πολέμους, και στον οποίο το Θυελλόφως εμποτίζει κρυστάλλινες σφαίρες που χρησιμοποιούνται από τις διάφορες φυλές των ανθρώπων με χίλιους διαφορετικούς τρόπους, από μέσα φωτισμού μέχρι μονάδες χρήματος. Αυτός είναι ο κόσμος της Ρόσαρ, που κάποτε υπεράσπιζαν οι Ακτινοβόλοι Ιππότες, άνδρες και γυναίκες με θαυμαστές πανοπλίες υπερφυσικής δύναμης και ξίφη που μπορούσαν να κόψουν τα πάντα. Όμως τώρα, αιώνες μετά, οι Ακτινοβόλοι έχουν χαθεί μέσα στο μύθο, και η Αιώνια Θύελλα απειλεί να καταπιεί ολόκληρη την πλάση.

  Γ’ ΤΟΜΟΣ, ο Κόσμος των Σκιών:

  Όλα ανατρέπονται στα σχέδια της Σάλαν, όταν, χωρίς να το καταλάβει, θέτει σε λειτουργία τον Ψυχοπομπό και μεταφέρεται στον μυστηριώδη Κόσμο των Σκιών, ισορροπώντας ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο.

  Ο Υψηλός Πρίγκιπας Ντάλιναρ παλεύει με τους δικούς του εφιάλτες και τα δικά του μυστικά από το παρελθόν, ενώ ο Κάλαντιν συνειδητοποιεί πως αν αυτός και οι γεφυροποιοί του δεν κάνουν μια ύστατη απόπειρα απόδρασης, είναι καταδικασμένοι.

  Στο μεταξύ, η Αιώνια Θύελλα και η Μεγάλη Ερήμωση πλησιάζουν…!

  Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Ο Δρόμος των Βασιλέων Τόμος Γ’ – Ο Κόσμος των Σκιών (The Way of Kings)

  Συγγραφέας: Brandon Sanderson

  Σειρά: Το Αρχείο του Θυελλόφωτος, Βιβλίο 1ο (The Stormlight, Archive #1)

  Εκδόσεις: Φανταστικός Κόσμος 

  Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2021

  Σελίδες: 304

  ISBN: 978-618-5194-51-2

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ