Τετάρτη, 9 Ιουνίου, 2021
More
  ΑρχικήΣειρές: Μεταφρασμένη ΛογοτεχνίαΟ Μεσσίας του Ντιουν - Frank Herbert

  Ο Μεσσίας του Ντιουν – Frank Herbert

  -

  Ο Μεσσίας του Ντιουν (Dune Messiah) είναι το δεύτερο βιβλίο στην κλασική σειρά επιστημονικής φαντασίας Dune, τον πυρήνα του λογοτεχνικού σύμπαντος του Frank Herbert, τα έξι βιβλία που γράφτηκαν από τον ίδιο. Πρωτοεκδόθηκε το 1969, και πρόσφατα επανακυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis με νέο εξώφυλλο.

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Έχουν περάσει πολλά, πολλά χρόνια από τότε που διάβασα για πρώτη φορά το Dune. Η ιστορία του Πωλ Ατρείδη, ή Μουάντ’Ντιμπ όπως τον αποκαλούν οι ακόλουθοι και πιστοί του, με την εκρηκτική επανάσταση που γκρέμισε μία πανίσχυρη αυτοκρατορία αλλά και τον οικολογικό του άξονα με τη γεωδιαμόρφωση του ερημικού πλανήτη Αρράκις, έμεινε χαραγμένη ανεξίτηλα στη μνήμη μου. Ωστόσο, δεν είχα θελήσει να διαβάσω παρακάτω το έπος του Frank Herbert μέχρι πρόσφατα. Είναι όμορφο να αφήνεις μια ιστορία σε ένα χαρούμενο σημείο, έτσι δεν είναι; Να υποκρίνεσαι ότι η επιτυχία μίας επανάστασης να ανατρέψει ένα τυραννικό καθεστώς είναι το τέλος. Όμως μεγαλώνοντας, η πραγματικότητα σού θρυμματίζει αυτή τη βολική ψευδαίσθηση: μια τέτοια ανατροπή είναι περισσότερο μία αρχή παρά ένα τέλος. Μία αρχή που πιθανά –ή αναπόφευκτα και ντετερμινιστικά– οδηγεί σε μονοπάτια επικίνδυνα· και δεν υπάρχει καταλληλότερος από τον Frank Herbert για να σε πάρει από το χέρι και να τα εξερευνήσετε μαζί.

  Ο Μεσσίας του Ντιουν λαμβάνει χώρα δώδεκα χρόνια μετά την επανάσταση που έφερε τον Πωλ Μουάντ’Ντιμπ στον θρόνο της Αυτοκρατορίας, και ο Πωλ βιώνει αυτό που πολύ εύστοχα ειπώθηκε από τον Harvey Dent στην ταινία The Dark Knight: Είτε πεθαίνεις ως ήρωας είτε ζεις τόσο ώστε να δεις τον εαυτό σου να γίνεται ο κακός. Η Αυτοκρατορία έχει βυθιστεί σε μία θρησκοληπτική φρενίτιδα, η Τζιχάντ ‒ο ιερός πόλεμος‒ των ζηλωτών Φρέμεν του Πωλ έχει καταστρέψει χιλιάδες κόσμους, δισεκατομμύρια ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί στην προσπάθεια επιβολής της νέας θρησκείας και εξουσίας. Πλέον ο Πωλ, στα μάτια αμέτρητων ανθρώπων, είναι ένας νέος τύραννος και, αναπόφευκτα, αρχίζουν να κυοφορούνται καινούργια σχέδια ανατροπής. Από τη μία, οι καταπιεσμένοι άνθρωποι που χάνουν την πίστη τους σε εκείνον. Από την άλλη, τα παλαιά κέντρα εξουσίας που συνεχώς ψάχνουν τρόπους να παλινορθωθούν. Η κεντρική πλοκή του βιβλίου κινείται γύρω από μία τέτοια συνωμοσία, ιδωμένη μέσα από διάφορες οπτικές τριτοπρόσωπης αφήγησης. Ο Αυτοκράτορας μοιάζει ανίκητος με τις σχεδόν θεϊκές δυνάμεις του, αλλά οι εχθροί του θα στοχεύσουν έντεχνα στο ανθρώπινο κομμάτι του.

  Ένιωσε παγιδευμένος και ανήμπορος. Αισθανόταν την πίεση του συλλογικού ασυνείδητου, της ραγδαίας εξάπλωσης της ανθρωπότητας στο σύμπαν του. Τον παρέσυρε με μια ακατανίκητη δύναμη σαν κάποιο γιγάντιο παλιρροϊκό κύμα. Ένιωσε τις σαρωτικές αλλαγές που συντελούνταν στην ανθρωπότητα: δίνες, ρεύματα, ροές γονιδίων. Ούτε οι περιορισμοί της εγκράτειας ούτε οι κρίσεις ανικανότητας ούτε οι κατάρες μπορούσαν να τις σταματήσουν.

  […]

  Τι σημασία είχε ένα μοναχικό φεγγάρι σε ένα τέτοιο σύμπαν;

  Παράλληλα, ο ίδιος ο Πωλ βρίσκεται παγιδευμένος στα γρανάζια της μοίρας, να συνθλίβεται από όλες τις πλευρές. Η Τζιχάντ έχει ξεφύγει πλέον από τον έλεγχό του. Έχει γίνει κάτι που έχει αποκτήσει ζωή από μόνο του, μία δύναμη της φύσης, μία λαίλαπα που κανείς δεν μπορεί να σταματήσει. Η ίδια η ταυτότητα του Πωλ τού έχει ξεφύγει: ο άνθρωπος Πωλ Ατρείδης και η ιδέα, θεός, Αυτοκράτορας, Μεσσίας Μουάντ’Ντιμπ λειτουργούν ξεχωριστά το ένα από το άλλο πλέον, το δεύτερο ένα παντοδύναμο φάντασμα του πρώτου, στο οποίο καθένας βλέπει ό,τι νομίζει. Ο Πωλ, με τις πανίσχυρες προφητικές του δυνάμεις, πνίγεται ψάχνοντας μία διέξοδο, αναζητώντας απεγνωσμένα έναν τρόπο να σώσει τους ανθρώπους που αγαπά και την κληρονομιά των Ατρειδών. Αυτή του η υπαρξιακή μελαγχολία μάς χαρίζει κορυφαίους λογοτεχνικά διαλόγους φιλοσοφίας, πολιτικής, θεολογίας και πνευματικότητας.

  Η απαράμιλλη αντίληψη και κατανόηση των πολυεπίπεδων ζητημάτων εξουσίας εκ μέρους του Frank Herbert, η διεισδυτική του ματιά και η αφηγηματική του δεινότητα έχουν δημιουργήσει στον Μεσσία του Ντιουν ένα βιβλίο διαφορετικό μεν από το Dune –καθώς στον Μεσσία δεν συναντάμε δράση– αλλά εξίσου αριστουργηματικό: ένα ποστλούδιο μίας συμπαντικής συμφωνίας το οποίο προκαλεί δέος. Εδώ πλέον το όραμα του Herbert γίνεται εμφανές, και είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα άτομο ή μία προσωπική ιστορία. Κουβαλώντας τα γλυκόπικρα συναισθήματα που μου άφησε ο Μεσσίας του Ντιουν κλείνοντας το βιβλίο, ανυπομονώ να συνεχίσω αυτό το κοσμικό έπος και να δω αυτό το όραμα να ξεδιπλώνεται περαιτέρω.

  Η σάρκα παραδίνεται, σκέφτηκε. Η αιωνιότητα παίρνει πίσω αυτό που της ανήκει. Τα σώματά μας τάραξαν για λίγο τούτα τα νερά, χόρεψαν με μια παράξενη μέθη μπροστά στην αγάπη για τη ζωή και τον εαυτό μας, αντιμετώπισαν μερικές παράξενες ιδέες και στη συνέχεια υπέκυψαν στα γρανάζια του Χρόνου. Τι μπορούμε να πούμε γι’ αυτό; Υπήρξα. Δεν υφίσταμαι… και όμως, υπήρξα.

  Περίληψη:  Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από τα γεγονότα που οδήγησαν τον Πωλ Ατρείδη στο θρόνο της Αυτοκρατορίας. Οι λεγεώνες των φανατικών του Μουάντ’Ντιμπ μεταφέρουν τον ιερό πόλεμο μέχρι τα πέρατα του σύμπαντος και αμέτρητοι προσκυνητές συρρέουν στον Αρράκις για να δεχτούν την ευλογία του προφήτη.

  Καθώς μια συνομωσία εξυφαίνεται ενάντια στο θρόνο κι ο Πωλ Ατρείδης κατακλύζεται από βασανιστικά οράματα, το ερώτημα παραμένει μετέωρο: Τι ωφελεί να γνωρίζεις το μέλλον, όταν όλα τα μονοπάτια οδηγούν στο σκοτάδι;

  Στο δεύτερο βιβλίο του πολυβραβευμένου έπους DUNE, που σφράγισε την επιστημονική φαντασία και κατέκτησε τα κορυφαία βραβεία του χώρου HUGO και NEBULA, συνεχίζεται η ιστορία του Μουάντ’Ντιμπ, κληρονόμου μιας αφάνταστης δύναμης και το αποκορύφωμα ενός σχεδίου αιώνων με στόχο τη δημιουργία ενός ανώτερου όντος…

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Ο Μεσσίας του Ντιουν

  Σειρά: Dune, Βιβλίο 2ο

  Συγγραφέας: Frank Herbert

  Μετάφραση: Φωκίων Χαροκόπος

  Εκδόσεις: Anubis 

  Ημερομηνία έκδοσης: 02/10/2020

  Σελίδες: 272

  ISBN: 978-960-623-219-0

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here