Τετάρτη, 9 Ιουνίου, 2021
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Γιώτα Αγγελοπούλου

  Συνέντευξη – Γιώτα Αγγελοπούλου

  -

  Συνέντευξη – Γιώτα Αγγελοπούλου

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα Γιώτα Αγγελοπούλου, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Επανάσταση 1821 -Γένους θηλυκού» από τις Eκδόσεις Αγγελάκη.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Η απασχόλησή σας ως κειμενογράφος σας οδήγησε στα μονοπάτια της συγγραφής; Τι ρόλο παίζει στη ζωή σας;

  Γ.Αγγ.: Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ για την τιμή που μου κάνετε να συνομιλήσω μαζί σας. Ένας κειμενογράφος, όπως γνωρίζετε, ασχολείται με τη συγγραφή κειμένων για τη διαφήμιση, την προώθηση, γενικά την επικοινωνία κάποιου προϊόντος ή υπηρεσίας σε συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό. Συνεπώς, η κειμενογραφία αφορά τη συγγραφή κειμένων με συγκεκριμένες προδιαγραφές και κανόνες και με προκαθορισμένο ποσοτικό ή ποιοτικό στόχο. Είναι ένα επάγγελμα που για να το εξασκήσει κάποιος χρειάζεται να συνδυάζει ταλέντο με ανάλογη εκπαίδευση και εξειδικευμένες γνώσεις. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ένας κειμενογράφος θα μπορούσε να γίνει συγγραφέας, ενώ το αντίθετο θα ήταν πολύ δύσκολο να συμβεί. Στη δική μου περίπτωση, ήθελα από καιρό να ασχοληθώ με τη συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων, ωστόσο δεν υπήρχε εκείνο το κάτι που θα μου έδινε το κίνητρο και την ιδέα για να καταπιαστώ με τη συγγραφή ενός βιβλίου. Το σωστό timing προέκυψε πριν από μερικά χρόνια, με προτροπή από τον σύζυγό μου, που μέσα από κάποιο δικό του project μού έδωσε την ιδέα για να γράψω το πρώτο βιβλίο μου. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος της λογοτεχνικής μου πορείας, που όσο τον “περπατάω” με συνεπαίρνει όλο και πιο πολύ.

  Πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο σας από τις Εκδόσεις Αγγελάκη. Μέσα από τις σελίδες του, μας γνωρίζετε γυναίκες που αγωνίστηκαν κατά των Τούρκων. Η επέτειος των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ήταν η αφορμή για να γραφτεί αυτό το βιβλίο;

  Συνέντευξη - Γιώτα Αγγελοπούλου
  Συνέντευξη – Γιώτα Αγγελοπούλου

  Γ.Αγγ.: Σημαντικό μέρος της δουλειάς μου είναι η έρευνα. Μέσα από την αναζήτηση στοιχείων και πληροφοριών, ανακαλύπτω χαρακτήρες, ιστορίες και θέματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον μου. Αρκεί μία εικόνα, μία φράση, ακόμα και μία λέξη, να με κάνει να ενθουσιαστώ για να αρχίσω να δημιουργώ στο μυαλό μου το σενάριο που θα ήθελα να αναπτύξω. Προτού όμως μπω στη διαδικασία της συγγραφής, βεβαιώνομαι, πάλι μέσω της έρευνας, εάν αυτό που σκέφτομαι να δημιουργήσω εμπεριέχει την αυθεντικότητα και την πρωτοτυπία που θέλω να έχει το βιβλίο μου. Έτσι έγινε και με το βιβλίο “Επανάσταση 1821 – Γένους Θηλυκού”. Η ιδέα προέκυψε τυχαία, 3 χρόνια πριν, ενώ κοιτούσα μια συλλογή από γκραβούρες του 18ου και 19ου αιώνα. Το πορτρέτο μιας Ελληνίδας με το μωρό στην αγκαλιά της και με ένα μαχαίρι στο χέρι, να παρακολουθεί με αγωνία και τρόμο από έναν βράχο την έκβαση μιας μάχης πριν τη μεγάλη απόφαση της αυτοθυσίας, ήταν η έμπνευση για τη συγγραφή του βιβλίου. Σε ό,τι αφορά την επέτειο των διακοσίων χρόνων, θεωρώ ότι οι συγκυρίες στάθηκαν ευνοϊκές για το βιβλίο μου, το οποίο, με τις σωστές επιλογές “βγήκε στον αέρα” επίσημα στις 25 Μαρτίου 2021!

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Επανάσταση 1821 – Γένους Θηλυκού

  Βλέποντας την τεράστια σε αριθμό βιβλιογραφία που συμβουλευτήκατε, αντιλαμβάνομαι ότι απαιτήθηκε μεγάλο χρονικό διάστημα για να γραφτεί το βιβλίο σας. Είναι έτσι ή κάνω λάθος;

  Γ.Αγγ.: Η συγγραφή του βιβλίου κράτησε πάνω από δύο χρόνια, όσο χρόνο διήρκεσε και η έρευνα για την άντληση των στοιχείων και η οποία εξελίχθηκε παράλληλα με τη συγγραφή.

  Συναντήσατε δυσκολίες κατά την περίοδο της συγγραφής του;

  Γ.Αγγ.: Αρκετές δυσκολίες ως προς την εύρεση των στοιχείων που χρειαζόμουν για να δημιουργήσω τις ιστορίες των ηρωίδων μου, βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα της ζωής τους και της δράσης τους. Έπρεπε να ανατρέξω σε βιβλιογραφία, ελληνική και ξένη, σχετική με την Ελληνική Επανάσταση και, χωρίς να υπερβάλω, πρέπει να διάβασα περισσότερα από 150 βιβλία και συγγράμματα.

  Στο βιβλίο, στο τέλος κάθε κεφαλαίου, οι αναγνώστες θα διαβάσουν κι ένα δημοτικό ποίημα και θα θαυμάσουν πίνακες με θέμα κυρίως τη γυναίκα στην Επανάσταση. Εξαιρετική ιδέα. Προέκυψε κατά τη συγγραφή ή προϋπήρχε στο μυαλό σας;

  Γ.Αγγ.: Η ιδέα προέκυψε καθαρά κατά τη συγγραφή του βιβλίου. Οι σκηνές που περιέγραφα ήταν τόσο συγκλονιστικές και έντονες, που δεν ήθελα να περιοριστώ μόνο στον γραπτό λόγο. Έπρεπε να αποκαλύψω στα μάτια του αναγνώστη τις τραγικές συνθήκες που βίωναν οι ηρωίδες του βιβλίου και γενικά οι Ελληνίδες γυναίκες στα χρόνια της τουρκοκρατίας και της Ελληνικής Επανάστασης. Οι εκπληκτικοί πίνακες ζωγραφικής των μεγάλων καλλιτεχνών και φιλελλήνων εκείνης της εποχής ήταν το πλέον ιδανικό μέσο για να μπορέσω να μεταφέρω οπτικά το συναίσθημα και το μήνυμα που ήθελα μέσω του βιβλίου. Και καθώς η δημοτική ποίηση ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με τη ζωή των Ελλήνων σε χαρές και λύπες, θεώρησα ότι δεν έπρεπε να λείπει από το βιβλίο. Έτσι, επέλεξα αποσπάσματα από δημοτικά άσματα και ποιήματα σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση και τα ενέταξα στο βιβλίο, ώστε σε κάθε κεφάλαιο ο αναγνώστης να βιώνει, όσο το δυνατόν, με όλες τις αισθήσεις του τις αληθινές ιστορίες.

  Και το πρώτο σας βιβλίο, «Το νησί πέρα από την ακτή», είναι ιστορικό. Σας γοητεύει το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος; Υπάρχει κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος με το οποίο θα θέλατε να ασχοληθείτε στο μέλλον;

  Γ.Αγγ.: Πραγματικά, το ιστορικό είδος με εκφράζει απόλυτα, καθώς με συνεπαίρνει το παλιό και το άγνωστο, να προσπαθώ να ανακαλύπτω κρυμμένες πτυχές της ιστορίας και να τις βγάζω στο φως μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου. Προς το παρόν, δεν έχω σκεφτεί να ασχοληθώ στο άμεσο μέλλον με κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος. Ωστόσο, επειδή θεωρώ ότι η συγγραφή είναι τέχνη, δεν θέλω ούτε να την οριοθετώ ούτε να της βάζω περιορισμούς.

  Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

  Γ.Αγγ.: Έχω σχεδόν ολοκληρώσει το επόμενο ιστορικό βιβλίο μου και ελπίζω να καταφέρω να εκδοθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Γ.Αγγ.: Αυτό που θα ήθελα να πω στους αναγνώστες μας είναι να αποφεύγουν να διαβάζουν ένα βιβλίο μόνο και μόνο για να το διαβάσουν. Να προσπαθούν να ζουν την ιστορία που διαβάζουν, να συμμετέχουν σαν να είναι οι ίδιοι οι ήρωές της και όταν φτάνουν στο τέλος της, να επιστρέφουν από εκεί που ξεκίνησε η ιστορία και να την αναδημιουργούν νοερά σαν να είναι εκείνοι οι συγγραφείς. Με άλλα λόγια, να επιλέγουν τη δημιουργική ανάγνωση ενός βιβλίου.

  Σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here