Σάββατο, Σεπτέμβριος 21, 2019
More
  Αρχική Σειρές: Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Ο Οφθαλμός του Κόσμου - Robert Jordan

  Ο Οφθαλμός του Κόσμου – Robert Jordan

  -

  Ο Οφθαλμός του Κόσμου

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτόν τον Γολιάθ της επικής φαντασίας; Αδύνατον να χωρέσει σε λίγες παραγράφους ο πλούτος γεγονότων, χαρακτήρων, τόπων, και μυθολογίας που ζουν και αναπνέουν μέσα σε αυτές τις σελίδες.

  Θα επιχειρήσω μoναχά να σας μεταφέρω κάποια βασικά στοιχεία για αυτό το πρώτο κομμάτι του έπους Ο Τροχός του Χρόνου, το οποίο αριθμεί συνολικά δεκατέσσερα βιβλία. Τα τρία τελευταία μάλιστα γράφτηκαν μετά το θάνατο του συγγραφέα το 2007, από τον Brandon Sanderson, άλλον μάστερ του είδους, ο οποίος βασίστηκε στην πληθώρα σημειώσεων που είχε αφήσει ο Robert Jordan.

  The Eye of the WorldΣτο ξεκίνημα αυτό, ο Ραντ αλ’Θορ, ο Ματ Κώθον, και ο Πέριν Αϋμπάρα, είναι αθώα και αφελή αγροτόπαιδα, ευτυχισμένα στην απλή καθημερινότητα του χωριού τους. Ο έξω κόσμος όμως εισβάλλει βίαια σε αυτήν, όταν μια ομάδα τερατόμορφων πλασμάτων που ονομάζονται Τρόλλοκ επιτίθενται μία νύχτα στο χωριό, στοχεύοντας εκείνους.

  Η μάγισσα Μουαραίν, μέλος των Άες Σεντάι, το τάγμα μαγισσών που πολλοί μισούν, περισσότεροι φοβούνται, και κάποιοι θαυμάζουν, και ο μυστηριώδης πολεμιστής Λαν, ο Φύλακάς της, αποκαλύπτουν στα τρία αγόρια ότι είναι τα’βερέν: γεννημένοι με την ξεχωριστή μοίρα να επηρρεάζουν τα γεγονότα γύρω τους, σαν άξονες γύρω από τους οποίους διαμορφώνεται η Ιστορία. Ο Σκοτεινός και οι ακόλουθοί του δεν θα ησυχάσουν μέχρι να τους έχουν στα χέρια τους, κι έτσι ξεκινάει το μακρύ τους ταξίδι προς την Ταρ Βαλόν, την πόλη των Άες Σεντάι, όπου θα είναι ασφαλείς.

  Μαζί τους ταξιδεύουν η φίλη τους και ανομολόγητος έρωτας του Ραντ, η Ίγκουεν, η δυναμική και προικισμένη με τα δικά της χαρίσματα Ναϊνίβ, και ένας επινοητικός τροβαδούρος που ενδέχεται να κουβαλάει τα δικά του επικίνδυνα μυστικά. Στο μακρύ αυτό ταξίδι θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες και περιπέτειες, θα βρεθούν σε καταραμένες πόλεις και μαγικές τοποθεσίες, θα συναντήσουν πλάσματα του μύθου και φρικιαστικούς εχθρούς, και θα ανακαλύψουν πολύ περισσότερα για τη μοίρα τους από όσα θα ήθελαν.

  Και η Σκιά έπεσε πάνω στη γη, και ο κόσμος σκίστηκε, η κάθε πέτρα από την άλλη. Οι ωκεανοί εξαφανίστηκαν, και τα βουνά καταποντίστηκαν, και τα έθνη σκορπίστηκαν στις οχτώ γωνιές του Κόσμου. Το φεγγάρι έμοιαζε με αίμα, και ο ήλιος με στάχτες. Οι θάλασσες έβρασαν, και οι ζωντανοί ζήλευαν τους νεκρούς. Όλα θρυμματίστηκαν, και όλα χάθηκαν εκτός από την ανάμνηση, και μία ανάμνηση πάνω από όλες τις άλλες, εκείνου που έφερε τη Σκιά και τη Θραύση του Κόσμου. Και εκείνον τον ονόμασαν Δράκο.

  Και συνέβη εκείνον τον καιρό, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν και θα συνέβαινε ξανά στο μέλλον, το Σκοτάδι να βαραίνει τη γη και τις καρδιές των ανθρώπων, και τα πράσινα πράγματα νεκρώνονταν, και η ελπίδα πέθαινε. Και οι άνθρωποι έβγαλαν κραυγή προς τον Δημιουργό, λέγοντας, Ω Φως των Ουρανών, Φως του Κόσμου, άφησε τον Εκλεκτό να γεννηθεί από το βουνό σύμφωνα με τις προφητείες, όπως συνέβη σε περασμένες εποχές και θα συμβεί ξανά σε ερχόμενες. Άφησε τον Πρίγκηπα του Πρωινού να τραγουδήσει στη γη έτσι ώστε το πράσινο να φυτρώσει ξανά και οι κοιλάδες να γεννήσουν αρνιά. Άφησε το χέρι του Άρχοντα της Αυγής να μας προστατέψει από το Σκοτάδι, και το φοβερό σπαθί της δικαιοσύνης να μας υπερασπιστεί. Άφησε τον Δράκο να ιππεύσει ξανά στους ανέμους του χρόνου.

  Απόσπασμα (σε μετάφραση από τη γράφουσα)

  Ο Οφθαλμός του ΚόσμουΗ επική φαντασία στα καλύτερά της. Το διάβαζα κι ευχόμουν να το είχα ανακαλύψει όταν ήμουν έφηβη, σίγουρα θα ξημεροβραδιαζόμουν με αυτό. Είναι ένα ογκώδες βιβλίο (όλα της σειράς είναι), με μεγάλες περιγραφές και διαλόγους, πλήθος ονομάτων χαρακτήρων και τοποθεσιών (εξαιρετικά χρήσιμο το ευρετήριο στις τελευταίες σελίδες).

  Παράλληλα, είναι ένα χορταστικό βιβλίο στο οποίο δεν λείπει ποτέ η δράση, η ένταση, και η αγωνία, και το οποίο υφαίνει μία μυθολογία και ιστορία πραγματικά μοναδική. Ιδανικό για αναγνώστες που επενδύουν συναισθηματικά σε χαρακτήρες και αγαπούν να τους ακολουθούν για πολύ καιρό.

  Μου άρεσε που είχε μία βασική ομάδα χαρακτήρων όπου όλοι τους είναι ξεχωριστοί για κάποιον λόγο και παρακολουθούμε ολονών την πορεία και ανάπτυξη. Αντίθετα από άλλα έργα επικής φαντασίας, ο Ρόμπερτ Τζόρνταν έχει πετύχει μία πολύ καλή ισορροπία μεταξύ του ανδρικού και του γυναικείου φύλου, μην αφήνοντας κανέναν αναγνώστη δυσαρεστημένο σε αυτό το θέμα.

  Έχει δημιουργήσει τοπία που κόβουν την ανάσα, και μας έχει χαρίσει ένα απολαυστικά πολύπλοκο σύστημα μαγείας και μία απίστευτη ποικιλία ανθρώπινων και μη χαρακτήρων και πλασμάτων, χωρών, πόλεων, και φυλών. Όχι, δεν είναι αντιγραφή του Τόλκιν. Θα αναγνωρίσετε σαφώς κοινά στοιχεία, στοιχεία που ο Τόλκιν δεν εφηύρε, αλλά δανείστηκε από τις μυθολογίες τις οποίες μελετούσε, μυθολογίες από τις οποίες αντλούμε όλοι οι συγγραφείς φαντασίας. Ο Ρόμπερτ Τζόρνταν όμως παίρνει αυτά τα στοιχεία και πάει την επική φαντασία σε άλλο επίπεδο.

  Αξίζει κάθε ώρα που θα του αφιερώσετε.

  Περίληψη: Ο τροχός του Χρόνου γυρνά, και οι Εποχές έρχονται και φεύγουν, αφήνοντας πίσω αναμνήσεις που γίνονται θρύλος. Ο θρύλος ξεθωριάζει και γίνεται μύθος· ακόμα και ο μύθος έχει ξεχαστεί από καιρό, όταν ξανάρχεται η Εποχή που τον γέννησε. Στην Τρίτη Εποχή, την Εποχή της Προφητείας, ο Κόσμος και ο Χρόνος στέκουν μετέωροι.

  Όσα υπήρξαν, όσα θα υπάρξουν κι όσα υπάρχουν, ίσως πέσουν στη Σκιά. Ξένοι επισκέπτες καταφτάνουν στους Δύο Ποταμούς, κατά τη διάρκεια της γιορτής του Μπελ Τάιν. Στην αποκομμένη αυτή περιοχή, τρία νεαρά αγόρια, ο Ραντ αλ’Θορ, ο Ματ Κώθον και ο Πέριν Αϋμπάρα, ανυπομονούν για την επικείμενη γιορτή.

  Οι μυστηριώδεις ξένοι φέρνουν μαζί τους περίεργες φήμες για κάποιον πόλεμο και για έναν άντρα ονόματι Λογκαίν, που αυτοαποκαλείται «Αναγεννημένος Δράκοντας», ο άνθρωπος που, σύμφωνα με την προφητεία, θα σώσει τον κόσμο και κατόπιν, εξαιτίας της παραφροσύνης του, θα τον καταστρέψει.

  Διότι κανένας δεν μπορεί να διαχειριστεί τη Μία Δύναμη χωρίς να χάσει εντελώς τα λογικά του. Την παραμονή του Μπελ Τάιν, οι Τρόλοκ επιτίθενται και λεηλατούν το χωριό των νεαρών αγοριών. Συνοδευόμενοι από τη μυστηριώδη Μουαραίν και από τον Λαν, έναν ακόμη πιο αινιγματικό άντρα, οι τρεις έφηβοι, μαζί με μερικούς συντρόφους τους, διαφεύγουν μέσα στη νύχτα και κατευθύνονται προς την Ταρ Βάλον, όπου συνειδητοποιούν τον ξεχωριστό τους ρόλο στη διαμόρφωση της μοίρας ολόκληρου του κόσμου. Οι δυνάμεις του κακού τούς αναζητούν, αποφασισμένες να τους κυνηγήσουν λυσσαλέα, ακόμη και ως τον

  Στοιχεία βιβλίων:

   

  Ο Οφθαλμός του ΚόσμουΤίτλος: Ο Οφθαλμός του Κόσμου (Α’ τόμος)

  Συγγραφέας: Robert Jordan

  Εκδόσεις: Φανταστικός Κόσμος

  Έτος έκδοσης: 2009

  Αριθμός Σελίδων: 518

   

   

  Ο Οφθαλμός του ΚόσμουΤίτλος: Ο Οφθαλμός του Κόσμου (Β’ τόμος)

  Συγγραφέας: Robert Jordan

  Εκδόσεις: Φανταστικός Κόσμος

  Έτος έκδοσης: 2009

  Αριθμός Σελίδων: 482

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  Απάντηση