Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 13-16 Ο πράσινος πύργος - Έλλη Παιονίδου

  Ο πράσινος πύργος – Έλλη Παιονίδου

  -

  Ο πράσινος πύργος

               Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βιβλίο της Κύπριας συγγραφέως «Ο πράσινος πύργος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Ανήκει στη συλλογή Κύκνοι και απευθύνεται σε παιδιά από 13+. Το βιβλίο τιμήθηκε με τον έπαινο εφηβικού, κοινωνικού μυθιστορήματος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

  Το μυθιστόρημα μάς ταξιδεύει στην Κύπρο, στο νησί της συγγραφέως. Σε μια περιοχή όπου κυριαρχεί το τσιμέντο με μεγάλα οικοδομήματα και έλλειψη πρασίνου, ένας Πράσινος Πύργος, με τον πανέμορφο κήπο του, αποτελεί μια όαση.

  Ιδιοκτήτης του Πύργου, ο μπαρμπα-Θωμάς, ένας παππούς που ζει με τον σκύλο του τον Άρη και τις αναμνήσεις του. Καλός του φίλος, ο Στάθης, ένα αγόρι που τον επισκέπτεται καθημερινά και του κάνει παρέα. Έρχεται και ένας κηπουρός  για τον κήπο συχνά και μια κυρία που φροντίζει το σπίτι. Αλλά ο Στάθης είναι ο μόνος που είναι πραγματικά κοντά στον μπαρμπα-Θωμά.

  Το πρώτο ποδήλατο  και το πρώτο ρολόι! Δεκαπέντε χρονών τ’ απόκτησα και τα δυο, ολόκληρος άντρας! Το ρολόι μου το ’χε φέρει ο θείος μου από την Αυστραλία σ ’ένα μαύρο κουτί που έκλεινε αυτόματα. Εκείνο το κουτί το κράτησα ως τα φοιτητικά μου χρόνια, όταν το ρολόι δεν υπήρχε πια, και φύλαγα μέσα, τους συνδετήρες για τα χαρτιά μου. Όσο για το ποδήλατο, θυμάμαι τον καημένο τον παππού που είχε οργανώσει οικογενειακό έρανο για να μου το πάρουνε στη γιορτή μου.

  Σκληροί καιροί τότε, τα πράγματα είχανε άλλη αξία. Τα λαχταρούσαμε τόσο πολύ που λες και παίρνανε ψυχή, γίνονταν κι αυτά μέλη της οικογένειας μας!

  Μια μέρα ο Άρης, ο σκύλος του παππού, εξαφανίζεται. Ο Στάθης με τον φίλο Λάκη και τον πατέρα του φίλου του, τον ψάχνουν αλλά μάταια. Ο Άρης άφαντος. Ο παππούς αρρωσταίνει. Λίγο πριν φύγει από τούτη τη ζωή, ζητά από τον Στάθη να τον βοηθήσει να συντάξουν σε ένα απλό μπλε τετράδιο την διαθήκη του. Μάρτυρες της διαθήκης, ο κηπουρός και η γυναίκα που φροντίζει το σπίτι.

  Ποιον ορίζει ο παππούς κληρονόμο του Πράσινου Πύργου;

  Ποια είναι η τελευταία επιθυμία του για τον Πύργο;

  Τι σχέση έχει ο νέος κληρονόμος του Πύργου με τον μπαμπα-Θωμά;

  Πώς θα αντιδράσουν οι συγγενείς του παππού;

  Ένα υπέροχο κοινωνικό μυθιστόρημα που μπορεί να διαβαστεί όχι μόνο από εφηβικό, αλλά και από ενήλικο κοινό. Ένα βιβλίο με οικολογικά μηνύματα που διαβάζεται απνευστί. Διαθέτει μυστήριο, δράση αλλά και αρκετή νοσταλγία για το χθες, τότε που οι άνθρωποι ήταν πιο κοντά στη φύση και χαίρονταν τις ομορφιές της. Ενδιαφέρον μέχρι και τη τελευταία σελίδα.

  Σκοπός του βιβλίου είναι η ευαισθητοποίηση των αναγνωστών του (μικρών και μεγάλων) για τη  προστασία του περιβάλλοντος. Να στρέψει το ενδιαφέρον τους στο καλό του κοινωνικού συνόλου και όχι στο ατομικό συμφέρον και στο προσωπικό όφελος και κέρδος με κάθε κόστος.

  Περίληψη: Σε μια πολιτεία που ασφυκτιά κάτω από το τσιμέντο, ο Πράσινος Πύργος και ο απέραντος κήπος του με τα οπωροφόρα δέντρα, το περιβόλι και τα λουλούδια του είναι η μοναδική ανάσα για τους κατοίκους της.

  Τελευταία επιθυμία του γερο-Θωμά είναι να γίνει δημόσιο πάρκο και βιβλιοθήκη για τα παιδιά. Ωστόσο κάποιοι αδίστακτοι και πολύ ισχυροί μακρινοί συγγενείς του κάνουν άλλα σχέδια.

  Ο μικρός Στάθης κι ο φίλος του ο Λάκης, αντιμέτωποι με τις δυνάμεις του χρήματος και της διαφθοράς, αγωνίζονται να σώσουν τον Πράσινο Πύργο. Δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά έχουν έξυπνους και τίμιους συμμάχους…

  Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με στοιχεία μυστηρίου και αστυνομική πλοκή, με ολοζώντανους χαρακτήρες και πολύ επίκαιρους προβληματισμούς.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Ο πράσινος πύργος

  Εκδόσεις: Πατάκη

  Συγγραφέας: Έλλη Παιονίδου

  ISBN: 9789601602370

  Σελίδες: 192

  Χρονολογία έκδοσης: 2001

  • ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ Παιδικής Λογοτεχνίας Κύπρου
  • ΕΠΑΙΝΟΣ Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here