Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΟ θεριστής της Κυψέλης - Έλενα Κορδέλλα

  Ο θεριστής της Κυψέλης – Έλενα Κορδέλλα

  -

  Ο θεριστής της Κυψέλης. Το νέο μυθιστόρημα της Έλενας Κορδέλλα είναι ένα βιβλίο αστυνομικής πλοκής, με έντονα στοιχεία αγωνίας και καταδίωξης. Οι ήρωές του μπλέκουν σε μια περιπέτεια κυνηγώντας τον χρόνο. Όσο πιο μεγάλη θα είναι η καθυστέρηση, τόσο το κακό δυναμώνει και τα θύματα αυξάνονται. Κάθε λάθος κίνηση μπορεί να αποβεί μοιραία για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν.

  Προσωπική άποψη: Κωνσταντίνα Μόσχου

  Το άνοιγμα της ιστορίας μάς προδιαθέτει για όσα πρόκειται να συμβούν στη συνέχεια. Ο αστυνομικός της ΥΔΕΖΙ, Δημήτρης Χατζηλαδάς, βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο όταν ο ένας μετά τον άλλο οι φόνοι πολλαπλασιάζονται από έναν κατά συρροή δολοφόνο. Ο φονιάς φαίνεται πως έχει συνδέσει τις ειδεχθείς πράξεις του με το παρελθόν του αστυνομικού και παίζει μαζί του τη γάτα με το ποντίκι. Οι φόνοι γίνονται μελετημένα και το κάθε θύμα βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση, νεκρό αφού έχει πρώτα βασανιστεί.

  Το παιχνίδι δεν είναι στα χέρια σου, αστυνόμε…

  Έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε παρόμοια σκηνικά σε βιβλία, τα λουτρά αίματος είναι αναπόφευκτα όταν έχει κανείς να αφηγηθεί παρόμοιες ιστορίες. Σε τούτο το βιβλίο η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει ένα πάντρεμα της σκανδιναβικής με την αμερικανική σχολή, με ήρωες που αρχικά «δεν μασάνε», αλλά η σκληρότητά τους λυγίζει μπροστά στα συμβάντα και στις πιέσεις που δέχονται. Ποτάμι που κυλά και τους παρασέρνει είναι οι φρικαλεότητες που έχουν να αντιμετωπίσουν, και όπως είναι φυσικό, ακόμα και οι πιο σκληροί σπάνε μπροστά σε θηριωδίες.

  Ο αστυνομικός της ιστορίας μας θα πάρει το μάθημά του μέσα από την περιπέτεια στην οποία μπλέκει, και φαίνεται ότι είναι δύσκολο να διαχειριστεί την κατάσταση των μυστήριων απαγωγών και εκτελέσεων των θυμάτων, αφού η συναισθηματική του εμπλοκή τον αποπροσανατολίζει. Ένα δικό του πρόσωπο κινδυνεύει εξαιτίας του, οπότε οι αισθήσεις του κλειδώνουν στον φόβο μη γίνει ο ίδιος η αιτία να χαθεί από λάθος επιλογές κυνηγώντας τον δολοφόνο – όταν μάλιστα γνωρίζει πως το προφίλ του δολοφόνου δηλώνει ψυχοπάθεια και εκδικητικότητα, ένα άτομο που πιστεύει ότι είναι ο τιμωρός, ο δικαστής, ο ένορκος και η θεία δίκη μαζί.

  Δεν είχε δικαίωμα να απογοητεύσει ξανά κανένα από κείνα τα πρόσωπα. Δεν είχε δικαίωμα να ματαιώσει τις προσδοκίες τους. Δεν είχε δικαίωμα να αποτύχει. Και ναι, διαπίστωνε ότι αυτές οι σκέψεις περιλάμβαναν και τον δράστη. Γιατί και σ’ εκείνον είχε δώσει μια υπόσχεση που σκόπευε να κρατήσει: Ότι θα τον έβρισκε, ο κόσμος να χαλάσει.

  Στην ουσία, ο ήρωας χρωστά σε όλα τα θύματα, παλαιότερα και υποψήφια, να δώσει τη λογική εξήγηση στην ιστορία, αυτή που θα τον οδηγήσει στον δολοφόνο για να δώσει ένα τέλος σε αυτό το μακελειό. Όταν μάλιστα γνωρίζει από τις απειλές του «θεριστή» ότι ο ίδιος θα είναι το τελευταίο θύμα, το μέλλον του διαγράφεται ζοφερό και καταφεύγει σε τεχνάσματα για να σπάσει το μοτίβο των φόνων, εκπλήσσοντας τον δολοφόνο.

  Στον κυκεώνα των γεγονότων που έρχονται καταιγιστικά το ένα μετά το άλλο, ο Δημήτρης Χατζηλαδάς έχει να δώσει εξηγήσεις στους συναδέλφους του, για ποιο λόγο ο «θεριστής» τον έχει βάλει στο στόχαστρο και τι είναι αυτό που κρύβεται στο παρελθόν της οικογένειάς του, μιας μάνας στο ψυχιατρείο και ενός πατέρα που έχει αυτοκτονήσει. Ευτυχώς που έχει κοντά του έναν καλό φίλο και συνάδελφο, τον Ιάσονα Νικολάου, για να τον ταρακουνήσει όταν ο ίδιος καταρρέει.

  Πολύ ωραίες οι μεταπτώσεις του ήρωα και ο τρόπος που έχει επιλέξει η συγγραφέας για να μας δώσει την αλλαγή και τη διαφορετική θεώρηση της ζωής, μέσα από τις συμβουλές μιας απλής γυναικούλας, της πεθεράς του, μιας γυναίκας που με τη συμπεριφορά της ήρθε να αντικαταστήσει την αγάπη της μάνας.

  «Καμιά φορά γινόμαστε σκληροί κριτές απέναντι στις αποφάσεις των ανθρώπων, χωρίς να αναλογιστούμε ποιο ψυχολογικό βασανιστήριο μπορεί να κρύβεται πίσω από τις επιλογές τους. Τους καταδικάζουμε ερήμην, χωρίς να αναλογιστούμε τι μπορεί να βίωσε αυτό το άτομο για να φτάσει σ’ αυτό το έσχατο σημείο… Και ξέρεις ποιο είναι το χειρότερο; Ότι, συνήθως, γινόμαστε ακόμα πιο αυστηροί κριτές και πολύ πιο απόλυτοι όταν πρόκειται για προσωπικές μας υποθέσεις ή για δικούς μας ανθρώπους».

  Το βιβλίο, πέρα από την ψυχοσύνθεση των ηρώων –που είναι ιδιαίτερο συστατικό επιτυχίας για τη γραφή του–, επικεντρώνεται στη δράση και στην αγωνία, αγωνία που μας κρατά ως το τέλος, περιμένοντας να δούμε την κατάληξη. Πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που το διαβάζει κανείς αδιάκοπα, είναι για να διαβάσει τη λογική εξήγηση σε όσα συμβαίνουν.

  Υπάρχει όμως λογική όταν ο θύτης έχει ψυχοπάθεια; Γιατρεύεται η ψυχή κάποιου όταν είναι βουτηγμένη στο σκοτάδι;

  Το τέλος είναι αυτό που θα περιμέναμε για την κάθαρση, πληθωρικό και γεμάτο γεγονότα, όλα όσα θα μπορούσαν να περικλείσουν την αίσθηση του δικαίου σε άκρως κινηματογραφικές σκηνές.

  Περίληψη: Το θύμα στο βίντεο ήταν δεμένο σε όρθια θέση πάνω σε έναν σομιέ κρεβατιού. Χέρια και πόδια ήταν ακινητοποιημένα σε σχήμα Χ. Το κεφάλι κρεμόταν μπροστά, αλλά, όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα γαντοφορεμένα χέρια του δράστη, όλα άλλαξαν…

  Ο Δημήτρης επέστρεψε στο σπίτι στις τέσσερις. Τέσσερις κι εκείνη δεν ήταν εκεί. Το σημείωμά του άθικτο εκεί όπου της το είχε αφήσει, το τριαντάφυλλο πάνω στο μαξιλάρι της… Μαργαρίτα…

  Και στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο μια φωτογραφία της. Ήταν χτυπημένη. Τα χέρια της δεμένα στους καρπούς. Κι ανάμεσα στους δείκτες της κρατούσε ένα χαρτί.

  Οι λέξεις που ήταν γραμμένες εκεί τα άλλαζαν όλα. Αυτές οι συγκεκριμένες… Τις είχε ξαναδιαβάσει άλλη μία φορά και στοίχειωναν τον ύπνο του τα τελευταία τρία χρόνια… Οι πράξεις έχουν και συνέπειες…

  «Καλύτερα να καλέσετε τον Δημήτρη Χατζηλαδά. Είμαι σίγουρος πως αυτό το έγκλημα δεν θα είναι το μοναδικό».

  Ο θεριστής της ΚυψέληςΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Ο θεριστής της Κυψέλης

  Συγγραφέας: Έλενα Κορδέλλα

  Εκδόσεις: Μίνωας

  ISBN: 978-618-02-1870-1

  Σελίδες: 424

  Ημερομηνία έκδοσης: 23/9/2021

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ