Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Ο Χάρης μας - Γιάννης Μπούγος

  Ο Χάρης μας – Γιάννης Μπούγος

  -

  Ο Χάρης μας – Γιάννης Μπούγος

  Το βιβλίο του ψυχολόγου-συγγραφέα Γιάννη Μπούγου «Ο Χάρης μας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μ. Σιδέρη σε εικονογράφηση Άγγελου Κωνσταντίνου. Απευθύνεται σε ηλικίες 7+.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ο Χάρης μαςΠολλές φορές ακούμε λέξεις και φράσεις όπως «αυτισμός» και «παιδιά στο φάσμα του αυτισμού» και δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνουν. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αυτισμού; Πώς μπορούμε να διακρίνουμε αν κάποιο παιδί βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί που διαγνώστηκε αυτιστικό;

  Είναι εύκολο να βάζουμε ταμπέλες χωρίς όμως να γνωρίζουμε σε βάθος τα χαρακτηριστικά του αυτισμού και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι φίλοι ενός παιδιού στο φάσμα του αυτισμού.

  Το βιβλίο «Ο Χάρης μας» εξηγεί με έναν τρόπο μοναδικό και συνάμα απλό όλα τα χαρακτηριστικά ενός παιδιού αυτιστικού. Ο ψυχολόγος-συγγραφέας του βιβλίου εξηγεί όλα όσα ένα παιδί που πάσχει από αυτισμό αισθάνεται, αντιλαμβάνεται, φοβάται και επικοινωνεί στους οικείους του.

  Ένας μεγάλος κήπος με λουλούδια στην είσοδο, αόρατος στον ίδιο στο μεγαλύτερο μέρος του. Φαίνεται πως βιαζόταν να τον προσπεράσει παρά την ομορφιά. Για τον ίδιο ήταν κυρίως μυρωδιές που γίνονταν εικόνες. Πέρασε πάντως ακουμπώντας επιπόλαια ορισμένα άνθη.

  Μας βοηθά να κατανοήσουμε τον αυτισμό και να βοηθήσουμε το παιδί που ανήκει στο φάσμα του, έτσι ώστε να είναι όσο γίνεται πιο ομαλή η συνύπαρξή του με τα μέλη της οικογένειάς του και όχι μόνο.

  Το συγκεκριμένο βιβλίο όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο για να μιλήσουμε στα δικά μας παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν τον αυτισμό, για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε κάποιο παιδί με αυτισμό.

  Η σωστή ενημέρωση και η γνώση βοηθούν σε κάθε περίπτωση, είτε από τη μεριά της οικογένειας που αντιμετωπίζει το πρόβλημα είτε από τη μεριά των συγγενών και φίλων της οικογένειας που χρειάζεται στήριξη και συμπαράσταση.

  Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, οι αναγνώστες θα βρουν συγκεντρωμένες εξηγήσεις της συμπεριφοράς του Χάρη, ενώ υπάρχουν και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

  Η βλεμματική επαφή φαίνεται να είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα στα παιδιά με αυτισμό. Η ικανή και αναγκαία αναγνώριση του άλλου.

  Περίληψη: Ο Χάρης έχει Αυτισμό. Για να τον γνωρίσεις καλύτερα, δεν αρκεί να σου «δανείσει» τα μάτια του για να δεις τον κόσμο. Θα πρέπει να κάνει το ίδιο με τα αυτιά του, το δέρμα του, ακόμα και τη μύτη του! Στον δικό του κόσμο, οι παραμικρές αισθήσεις πρωταγωνιστούν. Αυτό που διαφεύγει της δικής μας προσοχής, γίνεται το βασικό συστατικό της εμπειρίας του! Η ενασχόλησή του με τα μικρά, η διαφορετική του συσχέτιση με τα αντικείμενα, μας βοηθά να αποκωδικοποιήσουμε τη συχνά παράξενη συμπεριφορά του.

  Μέσα από προσωπικά βιώματα χρόνων και εμπειρία θεραπείας με παιδιά σαν τον Χάρη, ο συγγραφέας μας συστήνει σε έναν ιδιαίτερο κόσμο γεμάτο προκλήσεις, μαγεία και ικανότητες ξένες για τους περισσότερους από εμάς! Ας τον ακολουθήσουμε σε αυτή τη μικρή βόλτα κι ας κάνουμε εκείνο το επιπλέον βήμα στην κατανόηση και τελικά την αποδοχή του Χάρη.

  Ο Χάρης μαςΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Ο Χάρης μας

  Συγγραφέας: Γιάννης Μπούγος

  Εικονογράφος: Άγγελος Κωνσταντίνου

  Εκδόσεις: Μ. Σιδέρη

  Σελίδες: 40

  ISBN: 978-960-468-254-6

  Ημ. Έκδοσης: 02/2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here