Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021
More
  Αρχική Σειρές: Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Το Τελευταίο Βασίλειο - Bernard Cornwell

  Το Τελευταίο Βασίλειο – Bernard Cornwell

  -

  Το Τελευταίο Βασίλειο είναι το πρώτο βιβλίο στη σειρά του Bernard Cornwell «Τα Σαξονικά Χρονικά». Μπλέκοντας ιστορία και μυθοπλασία, μας μεταφέρει στη Μεγάλη Βρετανία, προτού αυτή η έννοια καν υπάρξει παρά ως όνειρο στο μυαλό ενός χαρισματικού βασιλιά, όταν το νησί ήταν ακόμη χωρισμένο σε βασίλεια με διαφορετική ταυτότητα, τα οποία όμως μοιράζονταν ένα ισχυρό κοινό χαρακτηριστικό: τη χριστιανική θρησκεία.

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα 

  Ήταν η εποχή των επιδρομών των Βίκινγκς, η εποχή ξακουστών πολεμάρχων και του ένδοξου Great Heathen Army (του Μεγάλου Στρατού των Βαρβάρων, σε ελεύθερη απόδοση), του μεγαλύτερου οργανωμένου παγανιστικού στρατού που εισέβαλε ποτέ στη Μεγάλη Βρετανία για να την κατακτήσει. Σε αυτή την εποχή των συγκρούσεων, ακολουθούμε τον Ούτρεντ, ένα δεκάχρονο αγόρι από το βασίλειο της Νορθουμβρίας, που βρίσκεται άθελά του στη μέση αυτής της σύγκρουσης. Η οικογένειά του ξεκληρίζεται, ένας σφετεριστής τού κλέβει τον τίτλο και τη θέση του, ο Ούτρεντ γίνεται αιχμάλωτος ενός αρχηγού των Βίκινγκς και εκπαιδεύεται ως Δανός πολεμιστής. Μεγαλώνει και ωριμάζει μέσα στα χρόνια του πολέμου, προτού κληθεί να αποφασίσει ποια θέση θα πάρει σε αυτή τη σύγκρουση.

  Άκουγα το τρίξιμο που έκαναν οι οπλές των αλόγων μέσα στο σκληρό πατημένο χιόνι. Σκεφτόμουν το όνειρο του Ράγκναρ, το όνειρο της χαμένης Αγγλίας που τα εδάφη της θα ήταν πια στα χέρια των Δανών. «Τι θα γίνει μ’ εμένα;» πέταξα τελικά.

  «Μ’ εσένα;» Ακουγόταν ξαφνιασμένος από την ερώτησή μου. «Αυτό που θα γίνει μ’ εσένα, Ούτρεντ, είναι ό,τι θα αποφασίσεις εσύ να γίνεις. Θα μεγαλώσεις, θα μάθεις να χειρίζεσαι το σπαθί, θα μάθεις να μάχεσαι στο τείχος των ασπίδων, θα μάθεις να τραβάς κουπί, θα μάθεις να προσφέρεις στους θεούς και μετά θα χρησιμοποιήσεις όλα όσα έμαθες για να κάνεις τη ζωή σου καλή ή κακή».

  «Εγώ θέλω το Μπέμπανμπεργκ» είπα.

  «Τότε πρέπει να το πάρεις».

  Για μένα ήταν ένα καλό βιβλίο, αν και ίσως όχι το αριστούργημα που συνάντησαν σε αυτό άλλοι αναγνώστες (υστερούσε σε έναν τομέα, για τα προσωπικά μου γούστα πάντα, τον οποίο ευελπιστώ να βελτιώσει στα επόμενα της σειράς). Πολλά ήταν τα θετικά του. Αν σας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη ιστορική περίοδος, ο Cornwell είναι σαν μηχανή του χρόνου που σας μεταφέρει εκεί. Τα πάντα απεικονίζονται με φοβερή λεπτομέρεια, η έρευνα που έχει ενσωματωθεί στο βιβλίο είναι εντυπωσιακή. Μυρωδιές, γεύσεις, έθιμα, τελετουργίες, τεχνοτροπίες, κοινωνία, δοξασίες – όλα μεταφέρονται με ακρίβεια ιστορικού βιβλίου. Το αποτέλεσμα είναι να διαβάζεις κάτι εκπληκτικά ρεαλιστικό.

  Τεράστιο θετικό του βιβλίου επίσης, οι μάχες. Αντίθετα από άλλους συγγραφείς, ο Cornwell δεν τσιγκουνεύεται τις μάχες του (yes, I’m looking at you, Mr. Martin). Στην τελική, όταν λατρεύεις έναν πολεμοχαρή πολιτισμό και επιλέγεις να διαβάσεις για αυτόν, θέλεις να δεις αίμα και σφαγή και λεπτομερή στρατηγική, και από αυτά το Τελευταίο Βασίλειο είναι απολαυστικά χορταστικό.

  Τρίτο θετικό που σε κερδίζει, η πλοκή. Ο Ούτρεντ είναι ένας χαρακτήρας σε ένα quest εκδίκησης και επανάκτησης όσων δικαιωματικά του ανήκουν. Παράλληλα, γύρω του μαίνεται μία σύγκρουση που για εμένα προσωπικά ήταν πάντα μία από τις πιο γοητευτικές συγκρούσεις της Ιστορίας. Δεν είναι απλά μία σύγκρουση πληθυσμών ή εθνών για τη χρήση γης και την επιβίωση –αν και φυσικά όλα από εκεί ξεκινούν και εκεί καταλήγουν–, δεν ήταν απλά μία σύγκρουση μεταξύ χαρισματικών ηγετών – ήταν μία φοβερή σύγκρουση μεταξύ θρησκειών, και τελικά, μία σύγκρουση μεταξύ δύο πολιτισμών η οποία συγκαθόρισε και συνδιαμόρφωσε το μέλλον μίας ολόκληρης ηπείρου. Αυτό και μόνο, να την παρακολουθείς από τόσο κοντά και σε μία τόσο μεγάλη κλίμακα χώρου και χρόνου, κάνει πραγματικά αυτή τη σειρά να αξίζει.

  Στα αρνητικά του βιβλίου, θα καταμετρήσω τη μονοδιαστατικότητα των χαρακτήρων. Με εξαίρεση τον βασιλιά Άλφρεντ –η πολύπλοκη σχέση του οποίου με τον Ούτρεντ είναι ένας από τους κύριους άξονες των Σαξονικών Χρονικών–, σε κανέναν άλλο δευτερεύοντα χαρακτήρα δεν δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσει ταυτότητα. Ο ίδιος ο Ούτρεντ στις αποφάσεις του ταλαντεύεται σαν εκκρεμές, κι ούτε μία φορά δεν δόθηκε βάθος στα κίνητρα και στη συλλογιστική του διαδικασία.

  Ο Cornwell αγνοεί το «show, don’t tell» και γέρνει έντονα στο tell στην αφήγησή του, κι εγώ σαν αναγνώστρια δυσκολεύομαι να πιστέψω κάτι μόνο και μόνο επειδή μου το λέει ο συγγραφέας αντί να το χτίσει στην ιστορία του μέσα από τις πράξεις και τα λόγια του πρωταγωνιστή του (τρανότερο παράδειγμα, ο γάμος του Ούτρεντ και η ξαφνική και βεβιασμένη χρήση του ως κίνητρο που έσπρωξε μπροστά την πλοκή). Για μένα, αν αυτό το βιβλίο ήταν θεατρική παράσταση, θα είχε πολύχρωμα, πλούσια και ζωντανά σκηνικά, μία συναρπαστική και καθηλωτική πλοκή, αλλά ηθοποιούς «γκρίζους», που δεν με κέρδισαν με τις ερμηνείες τους ακόμη.

  Overall, παρόλο που δεν μπορώ (ακόμη) να συνταχθώ με τις διθυραμβικές κριτικές που συνοδεύουν αυτή τη σειρά, το Τελευταίο Βασίλειο ως αρχή της μου άρεσε τόσο ώστε να θέλω να διαβάσω και τα επόμενα, και να την προτείνω σε όσους αγαπούν την πιο… αιματηρή ιστορική μυθοπλασία.

  Περίληψη: Ο Ούτρεντ, αγγλικής καταγωγής, γεννιέται από αριστοκράτες γονείς στη Νορθουμβρία του 9ου αιώνα. Έχοντας μείνει ορφανός στα δέκα του, αιχμαλωτίζεται και υιοθετείται από ένα Δανό και μαθαίνει τον τρόπο ζωής των Βίκινγκς. Ωστόσο, η μοίρα του είναι άρρηκτα δεμένη με του Άλφρεντ, βασιλιά του Ουέσεξ, του μοναδικού αγγλικού βασιλείου που επιβιώνει της εισβολής των Δανών.

  Η διαμάχη μεταξύ Άγγλων και Δανών και η σύγκρουση μεταξύ χριστιανισμού και παγανισμού πάλλονται στο υπόβαθρο του κόσμου στον οποίο μεγαλώνει ο Ούτρεντ. Μέσω ενός γάμου, αναγκάζεται να ταχθεί υπέρ των Σαξόνων, αλλά όταν η σύζυγος και το παιδί του χάνονται στη δίνη της εισβολής των Δανών, ο Ούτρεντ εξωθείται να αντιμετωπίσει τον ισχυρότερο από τους ηγέτες των Βίκινγκς σε μια μάχη δίπλα στη θάλασσα.

  Το πρώτο μέρος της σειράς του Κόρνγουελ “Σαξονικά Χρονικά”.

  Στοιχεία Βιβλίου:

  Τίτλος: Το Τελευταίο Βασίλειο

  Συγγραφέας: Bernard Cornwell

  Σειρά βιβλίου: Τα Σαξονικά Χρονικά, Βιβλίο 1ο

  Εκδόσεις: Ψυχογιός

  Έτος έκδοσης:  2007

  Σελίδες:  485

  ISBN: 9789604532537

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Όταν ο Κλιφ νίκησε τον φόβο – Βίκυ Μάγκου

  Όταν ο Κλιφ νίκησε τον φόβο. Αν και ζούμε σε μία δύσκολη εποχή γεμάτη περιορισμούς, κανόνες και μέτρα, η αγαπητή πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Βίκυ Μάγκου...

  Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια – Shane Hegarty

  Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί το βιβλίο «Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια» του συγγραφέα Shane Hegarty, σε εικονογράφηση Ben Mantle. Προσωπική...

  Χεράκια καθαρά… Μικρόβια μακριά – Αθηνά Ντόκα

  Το βιβλίο της Αθηνάς Ντόκα «Χεράκια καθαρά... Μικρόβια μακριά» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μ. Σιδέρη σε εικονογράφηση Δέσποινας Ανδρέου. Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου Η συγγραφέας, επηρεασμένη...

  Τα μουσικολούλουδα και ο παράφωνος κάκτος – Δήμητρης Κάσσαρης

  Το βιβλίο του μουσικού και συγγραφέα Δημήτρη Κάσσαρη «Τα μουσικολούλουδα και ο παράφωνος κάκτος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα. Υπέροχη είναι και η...

  Quiz 70 – Ελληνική γλώσσα

  Quiz 70 - Πόσο καλά γνωρίζεις την ελληνική γλώσσα; Υπάρχουν λέξεις που τις συναντάμε σε βιβλία που διαβάζουμε. Γνωρίζουμε όμως τη σημασία τους; Πόσες σωστές...

  Dune: Η αρχή – Frank Herbert

  Ας μιλήσουμε λίγο για το "Dune". Το "Dune" σήμερα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό φραντσάιζ όχι μόνο για τη λογοτεχνία, αλλά και για τον κόσμο...

  Palácio de Mafra – Biblioteca

  Το Παλάτι της Μάφρας (Palácio de Mafra), γνωστό και ως Παλάτι-Μονή της Μάφρας και το Βασιλικό Κτίριο της Μάφρας, είναι ένα μνημειακό μπαρόκ και...

  Τικ Τακ τικ τακ ο χρόνος περνά… (απόσπασμα) – M. J. Arlidge

  Τικ Τακ τικ τακ ο χρόνος περνά... (απόσπασμα) - M. J. Arlidge Σηκώνεις το τηλέφωνο. Έχεις μόλις 60 λεπτά ζωής ακόμα. Στο ένατο βιβλίο της σειράς,...