Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Ο Χαρταετός της Σμύρνης - Μάνος Κοντολέων

  Ο Χαρταετός της Σμύρνης – Μάνος Κοντολέων

  -

  Ο Χαρταετός της Σμύρνης

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Μια ευφάνταστη ιστορία έγραψε ο συγγραφέας Μάνος Κοντολέων που συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Τη Μικρασιατική Καταστροφή, τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1928 και το σήμερα.

  Μέσα από την τρυφερή και γλυκιά του ιστορία, έρχεται στη θύμησή μας η τραγωδία της Σμύρνης, ο διωγμός και οι πρόσφυγες. Η ιστορία των δυο φίλων από τη Σμύρνη, του Αλκαίου και του Αριστοτέλη, μας ταξιδεύει στη Σμύρνη πριν την καταστροφή. Τα δυο παιδιά ήταν αχώριστα.

  Ο Χαρταετός της Σμύρνης

  Κάθε χρόνο την Καθαρή Δευτέρα πετούσαν το χαρταετό τους -το τσερκένι όπως τον έλεγαν στη Σμύρνη- πιο ψηλά από όλους. Κι είχε ένα όνειρο ο Αλκαίος να τρέξει στους Ολυμπιακούς του 1928. Μα δεν πρόλαβε. Ο φίλος του όμως ο Αριστοτέλης δεν ξέχασε το όνειρό του…

  Ναι, πολλοί ήταν οι Σμυρνιοί που με τέτοιους κι άλλους παρόμοιους τρόπους κατάφεραν να σωθούνε. Άλλοι όμως, δε στάθηκαν τόσο τυχεροί. Οικογένειες ολάκερες βρέθηκαν στην παραλία, εκεί που μέχρι πριν λίγες μέρες σουλατσάρανε, τρώγανε γλυκά, διασκεδάζανε. 

  Ο συγγραφέας έχει φτιάξει με τέτοια μαεστρία την ιστορία του, που μπορεί να διαβαστεί από παιδιά και ενήλικες με το ίδιο ενδιαφέρον. Άλλωστε ένα καλό βιβλίο δεν επιδέχεται κανέναν ηλικιακό διαχωρισμό.

  Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα σε εικονογράφηση της Ελένης Τσακμάκη. Απευθύνεται σε ηλικίες από 9+

  Τώρα στριμώχνονται ο ένας πάνω στον άλλον ενώ τα σπίτια τους καίγονται και οι καπνοί τους πνίγουν και οι βάρκες είναι τόσο λίγες – ποιος να πρωτοχωρέσει και σε ποια καράβια να μπει που τα πιο πολλά, με τις ξένες σημαίες να υψώνονται στις πλώρες τους, αρνιόντουσαν να παραλάβουν αυτό το ανθρωπομάνι που είχε σώσει μονάχα ένα μικρό μπογαλάκι – όλο το βιος του καθένα, ένα μικρό μπογαλάκι τώρα πια ήταν.

  Περίληψη: Στο Άμστερνταμ γίνεται μια ληστεία. Και μια ηλικιωμένη γυναίκα προσφέρει τη συμπαράστασή της σε δύο φοβισμένους τουρίστες. Και ξαφνικά, το παρελθόν εισβάλλει στο σήμερα. Κι ένας χαρταετός από τον ουρανό της Σμύρνης πετά πάνω από το στάδιο που γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Μια ιστορία απρόβλεπτη, μια ιστορία που μιλά για μια μεγάλη φιλία και τις δύο μεγάλες αγάπες ενός άντρα – μια πόλη και μια γυναίκα.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Ο Χαρταετός της ΣμύρνηςΤίτλος: Ο Χαρταετός της Σμύρνης

  Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων

  Εικονογράφος: Ελένη Τσακμάκη

  Σελίδες: 53

  Εκδόσεις: Άγκυρα

  ISBN: 978-960-422-749-5

  Έτος Κυκλοφορίας: 2009

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here