Δευτέρα, Σεπτέμβριος 16, 2019
More
  Αρχική Σκέψεις σε λέξεις Οδυνηρό χάρισμα - Πώς γράφτηκε

  Οδυνηρό χάρισμα – Πώς γράφτηκε

  -

  Οδυνηρό χάρισμα – Πώς γράφτηκε
  Θα ήθελα να πω δυο λόγια για το μυθιστόρημα Οδυνηρό χάρισμα που κυκλοφορεί απ’ τις Εκδόσεις Λευκό μελάνι.

  Συσσώρευση περιστατικών κάπως ασυνήθιστων για τους πολλούς, πληθώρα ιδεών και εμπειριών (όχι κατά ανάγκη θετικών) μετουσίωσε σε πράξη το δύσκολο και ευχάριστο συνάμα εγχείρημα της συγγραφής.
  Η στροφή προς την τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή σχεδόν, αποτελεί ίσως την πιο γνήσια διέξοδο. Μια διέξοδο αποσυμπίεσης, αποφόρτισης απ’ τα φορτία της καθημερινότητας που -θέλουμε, δε θέλουμε- μας βομβαρδίσουν με βραδυφλεγείς βόμβες. Μέσα στην Αγία Σοφία λοιπόν ήρθε σε εμένα ..κάτι σαν κάλεσμα για εκφράσω αυτά που δεν λέγονται και κατά την ταπεινή μου άποψη λείπουν. Πάνω και πέρα από κάθε είδους αποπλάνηση και παραδαρμό…

  Βέβαια οι ήρωες του βιβλίου πλανεύονται απ’ τον κλόουν και τον νάνο διαρκώς γιατί “δεν έχουν τελειωμό τα βάσανα  και οι καημοί  του κόσμου”.

  Γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορούν να ζουν σαλπάροντας στο όνειρο και δέχονται να αναλάβουν την αποστολή, το ιερό καθήκον που τους αναλογεί. Τους στοιχειώνει σίγουρα το αίμα που χάθηκε στην πύλη του Ρωμανού κατά την Άλωση. Από κοινωνιολογική σκοπιά, γίνεται μια προσπάθεια κυριαρχίας του υπερρεαλισμού (με έννοιες DNA, σκοτεινής ύλης κ.α) έναντι σε σουρεαλιστικές αρλούμπες (βλέπε θεσμούς, ρόλους, παγιωμένες συνήθειες). Πιστεύω με όλες τις θρησκευτικές αποχρώσεις που κρύβει η λέξη, ότι δουλειά ενός συγγραφέα είναι να γράφει και όχι να μιλάει. Γι’ αυτό θα σταματήσω εδώ λέγοντας το εξής σχετικά με το μυθιστόρημα:

  Θέλω να μάθω τι απέγινε η αποστολή στα απέραντα ιδεώδη, καθώς έχω την εντύπωση ότι διασχίζοντας το ενενήντα τοις εκατό του δρόμου, είμαι ακόμη στα μισά!

  Οδυνηρό χάρισμα – Πώς γράφτηκε

  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  Απάντηση