Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 10-12Οι αγωνιστές του 1821 - Αγγελική Δαρλάση

  Οι αγωνιστές του 1821 – Αγγελική Δαρλάση

  -

  Η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση για άλλη μια φορά έγραψε ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί με ενδιαφέρον από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Αναφέρομαι στο βιβλίο της «Οι αγωνιστές του 1821» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Η εικονογράφηση είναι της Σοφίας Παπαδοπούλου. Είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς Οι Μεγάλοι… μικροί. Απευθύνεται σε ηλικίες 9+.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η σειρά, που μέχρι στιγμής περιλαμβάνει τρία βιβλία, παρουσιάζει ιστορίες από την παιδική ηλικία σημαντικών Ελλήνων και Ελληνίδων.

  Στο πρώτο βιβλίο της σειράς αυτής, η συγγραφέας μας παρουσιάζει στιγμές από την παιδική ηλικία των αγωνιστών του 1821. Επέλεξε να φωτίσει πτυχές της παιδικής ηλικίας του Κολοκοτρώνη, της Μπουμπουλίνας, της Μαυρογένους, του Κανάρη και του Καραϊσκάκη.

  Αν κρίνεις έτσι, γιε μου, τότε να μη ματαπάς στην Τριπολιτσά. Θα έρθει ο καιρός που θα πας και πάλι όπως εσύ ονειρεύεσαι. Την ευχή μου να ’χεις πάντα… βοηθό στον ξύπνιο σου και φρουρό στον ύπνο σου.

  Η Αγγελική Δαρλάση έχει την ικανότητα να γράφει ιστορίες που μιλούν στην ψυχή του αναγνώστη. Δεν είχα την αίσθηση ότι τις διάβαζα, αλλά ότι άκουγα τη συγγραφέα να μου τις αφηγείται, με τρόπο που έλεγαν ιστορίες τον παλιό καιρό οι γιαγιάδες δίπλα στο τζάκι.

  Λίγο ψωμί του έδιναν, κάποια ξεροκόμματα του πετούσαν όπως στα σκυλιά. Τα σκυλιά όμως, αντίθετα απ’ αυτόν, πού και πού τα χάιδευαν… Εκείνος όμως ο Γιώργης, ποτέ του δεν είχε νιώσει χάδι.

  Μέσα από τις ιστορίες των αγωνιστών του 1821 που μας παρουσιάζει η συγγραφέας, καταγράφεται και η ζωή όλων των Ελλήνων την περίοδο που η χώρα μας στέναζε κάτω από τον ζυγό των Τούρκων. Η φτώχεια, η πείνα, οι δυσκολίες και η δίψα του έθνους για ελευθερία παρουσιάζονται έμμεσα, και τα παιδιά λαμβάνουν πληροφορίες για την τότε εποχή με τρόπο που δεν θυμίζει σχολικό μάθημα.

  Ανεβαίνει το τελευταίο σκαλί, πατάει το κατάστρωμα και χάνεται ανάμεσα στους ναύτες. Λίγα λεπτά αργότερα παρουσιάζεται στον λοστρόμο λέγοντας, για να το σημειώσει στο βιβλίο του πλοίου, με δυνατή αν και λίγο τρεμάμενη φωνή το όνομά του: Κωνσταντής Κανάρης.

  Η συγγραφέας στο τέλος κάθε ιστορίας έχει προσθέσει διάφορα σημαντικά γεγονότα που αφορούν τον κάθε αγωνιστή, για να έχει ο αναγνώστης μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη ζωή του. Αξίζει να διαβαστεί.

  Περίληψη: Τι συμβαίνει όταν ο Θοδωρής κατεβαίνει με το γαϊδουράκι του από το βουνό, όπου κρύβεται με την οικογένειά του, για να πουλήσει ξύλα στην Τριπολιτσά, κι εκείνο λερώνει με λάσπες έναν Τούρκο; Όταν η Λασκαρίνα κλέβει μια βάρκα και ξανοίγεται στη θάλασσα για να κερδίσει ένα στοίχημα;

  Όταν ο Γιώργης χάνει ένα πρόβατο από το κοπάδι που βοσκάει; Όταν ο Κωνσταντής παίρνει μια δύσκολη απόφαση κρυφά από τη μητέρα του; Ή όταν η Μαντώ κρύβεται σε μια ντουλάπα για να κρυφακούσει μια πολιτική συζήτηση;

  Ιστορίες εμπνευσμένες από την προσωπικότητα και τα βιογραφικά στοιχεία σημαντικών Ελλήνων κι Ελληνίδων στην παιδική τους ηλικία. Ιστορίες για εκείνους του Μεγάλους που ως μικροί αντιμετώπισαν κάποια μικρή ή μεγαλύτερη δυσκολία που πιθανότατα έπαιξε τον δικό της ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους ή και στην πορεία της ζωής τους.

  Στοιχεία βιβλίου

  Οι αγωνιστές του 1821 - Αγγελική ΔαρλάσηΤίτλος: Οι αγωνιστές του 1821

  Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση

  Σειρά: Οι Μεγάλοι… μικροί

  Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο

  Σελίδες: 104

                                            ΙSBN: 9786180317220

                                            Ημερομηνία έκδοσης: 20/02/2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ