Σάββατο, 14 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Άγγελος Αναγνωστόπουλος

  Συνέντευξη – Άγγελος Αναγνωστόπουλος

  -

  Συνέντευξη – Άγγελος Αναγνωστόπουλος

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε έναν νέο συγγραφέα που ασχολείται με τη λογοτεχνία του φανταστικού: τον Άγγελο Αναγνωστόπουλο. Το βιβλίο του “Το Έπος της Λάεεναρ” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής.

  Ρωτάει η Ελισάβετ Κόλλια

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα σας. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πριν μιλήσουμε για το πρώτο σας βιβλίο, θα ήθελα να μας πείτε πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας. Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείτε με τη λογοτεχνία του φανταστικού;

  Άγ.Aν.: Καλησπέρα σας! Εγώ σας ευχαριστώ που με φιλοξενείτε. Η συγγραφή ήρθε εντελώς αβίαστα στη ζωή μου, όταν το καλοκαίρι του 2016 θέλησα να φτιάξω έναν εκ θεμελίων δικό μου φανταστικό κόσμο. Πρώτα γράφτηκε ένα μέρος της ιστορίας κι έπειτα ακολούθησε η δόμηση του κόσμου της Λάεεν.
  Το φανταστικό είδος γενικότερα πάντα με συνάρπαζε. Ένας νέος κόσμος, ανεξερεύνητος, άγνωστος και διαφορετικός από τον δικό μας, ήταν κάθε φορά μια πρόκληση για εμένα. Βέβαια, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η επαφή μου με το έργο του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν και συγκεκριμένα με τις ταινίες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, αρχικά. Θαρρώ πως τότε έγινε η οριστική ζημιά και κόλλησα το μικρόβιο. Μάλιστα, διαβάζοντας αργότερα ένα μέρος του Σιλμαρίλλιον, θέλησα να φτιάξω κι εγώ τον δικό μου κόσμο.

  Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η δημιουργία ενός φανταστικού κόσμου;

  Άγ.Aν.: Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που θα πει ότι το να δημιουργήσεις έναν φανταστικό κόσμο είναι εύκολο. Πρέπει να λάβεις πολλά πράγματα υπόψιν σου, ώστε ο κόσμος που θα φτιάξεις να πατά σε γερά θεμέλια. Το ότι γράφουμε στο είδος του φανταστικού δεν σημαίνει πως ο κόσμος δεν πρέπει να υπακούει στους νόμους της φύσης/φυσικής. Σίγουρα, υπάρχει μια ελαστικότητα όταν εμπλέκεται η μαγεία (κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί από τους προαναφερθέντες νόμους), μα και πάλι ο κόσμος, για εμένα, πρέπει να είναι αληθοφανής. Αν είναι τελείως στον αέρα, ο αναγνώστης δεν θα ταυτιστεί. Όταν αναλαμβάνεις να δημιουργήσεις κάτι τέτοιο, πρέπει να λάβεις υπόψιν σου αμέτρητους παράγοντες. Αλίμονο, δεν λέω ότι εγώ τα κατάφερα, μα πιστεύω ότι έχω μεριμνήσει αρκετά ώστε να μην υπάρχουν κενά.

  Μιλήστε μας λίγο για το πρώτο σας βιβλίο. Τι θα συναντήσει ο αναγνώστης στις σελίδες του;

  Συνέντευξη - Άγγελος ΑναγνωστόπουλοςΆγ.Aν.: Το έπος της Λάεεναρ” είναι η πρώτη μου συγγραφική απόπειρα. Ξεκίνησα να το γράφω το καλοκαίρι του 2016, πριν πάω λύκειο, και το τελείωσα το καλοκαίρι του 2019. Είναι ένα βιβλίο που προσιδιάζει περισσότερο σε αρχαϊκά πρότυπα, όσον αφορά τον τρόπο αφήγησης, ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα Έπος. Σαν όλα τα Έπη, λοιπόν, που γνωρίζουμε (Ιλιάδα, Οδύσσεια, Εδδές, Γερμανικά, Κέλτικα, Σαξονικά κ.ά.), το ύφος και η αφήγηση λυρικά είναι απρόσωπα. Έχουμε έναν παντογνώστη αφηγητή, ο οποίος μας αφηγείται τη δημιουργία του κόσμου της Λάεεν από τον Δημιουργό Γκαράκουε και τους Άλλοιμε (τους Ημίθεους). Ο αναγνώστης βλέπει πώς επιτεύχθηκε κάτι τέτοιο, από τη σμίλευση της γης μέχρι την αφύπνιση των θνητών όντων. Στη συνέχεια περνάνε αρκετά χρόνια εξελικτικής πορείας και γίνεται μάρτυρας ενός αιματηρού πολέμου που διαταράσσει την ισορροπία του κόσμου και τη φυσική τάξη των πραγμάτων. Ο αναγνώστης, λοιπόν, στο “έπος της Λάεεναρ” θα συναντήσει κοσμογονία και μάχες, κατά κύριο λόγο.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Το έπος της Λάεεναρ

  Είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς «Η Λάεεν και το μεγαλείο της». Πόσο βιβλία θα ακολουθήσουν στη συνέχεια;

  Άγ.Aν.: Πράγματι, “Το έπος της Λάεεναρ” είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς και λειτουργεί ως ένας πρόλογος στην τριλογία που έπεται. Εξ ου και το μικρό του μέγεθος. Είναι σαν ένας οδηγός του αναγνώστη στον πρωτόγνωρο αυτόν φανταστικό κόσμο, που θεμελιώνει κάποιες βασικές έννοιες, οι οποίες θα τον απασχολήσουν και στα επόμενα βιβλία. Επομένως, “Η Λάεεν και το μεγαλείο της” θα είναι μία τετραλογία.

  Οι Έλληνες αναγνώστες διαβάζουν λογοτεχνία του φανταστικού;

  Άγ.Aν.: Είναι αλήθεια πως στην Ελλάδα αυτοί που γράφουν φανταστικό είναι περισσότεροι από αυτούς που διαβάζουν φανταστικό. Ίσως να οφείλεται εν μέρει σε αυτό το γεγονός ότι βγαίνουν πάρα πολλά βιβλία, τα οποία εξαφανίζονται μετά από μερικούς μήνες. Η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αναγνωστικό κοινό να παραμένει το ίδιο. Ας μην κρυβόμαστε, η μεγαλύτερη στήριξη στο είδος μας προέρχεται από άλλους συγγραφείς. Γιατί όμως το αναγνωστικό κοινό δεν αυξάνεται; Γιατί πολλές φορές εμείς, οι συγγραφείς του φανταστικού, αυτοπροσδιοριζόμαστε από μόνοι μας ως “διαφορετικοί” ή ίσως και “μοναδικοί”.

  Πρέπει να αλλάξουν αρκετά πράγματα για να αυξηθούν οι Έλληνες αναγνώστες του φανταστικού. Μία καλή αρχή, θεωρώ, θα ήταν να εκλαϊκεύσουμε σε έναν βαθμό το είδος. Ας χρησιμοποιούμε όρους στη δική μας γλώσσα, όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτό, προκειμένου ένας άσχετος αναγνώστης (όσον αφορά το συγκεκριμένο είδος) να μπορεί να εισχωρήσει στον χώρο πιο εύκολα. Έχουμε γεμίσει από όρους όπως “Dark academia”, “High/low fantasy”, “Young/new adult”. Εδώ πολλές φορές εμείς καλά καλά δεν τους καταλαβαίνουμε. Θα τους καταλάβει ο νέος αναγνώστης;

  Συναντήσατε δυσκολίες ως νέος συγγραφέας στην αναζήτηση εκδοτικού οίκου για το βιβλίο σας;

  Άγ.Aν.: Σίγουρα το να μπεις στον χώρο της έκδοσης ως νέος συγγραφέας είναι περίπλοκο. Πρέπει να ψάξεις αρκετά, να βρεις εκδοτικούς οίκους που να στηρίζουν το είδος στο οποίο γράφεις (πολύ λιγότερες οι επιλογές όσον αφορά το φανταστικό) και να κάνεις από την αρχή σωστές επιλογές. Όπως μου έχουν πει και τελικά έχω αρχίσει να συνειδητοποιώ, το να εκδώσεις το έργο σου είναι το πιο εύκολο βήμα. Οι εκδότες είναι επιχειρηματίες και, όπως είναι φυσικό, θα κοιτάξουν το δικό τους κέρδος. Από τη στιγμή που τους δίνεις ένα Χ χρηματικό ποσό, είναι κερδισμένοι. Έπειτα, το τρέξιμο που πρέπει να ρίξεις για να διαφημίσεις τη δουλειά σου και να καθιερωθείς, είναι πολύ πιο δύσκολο.

  Ποια είναι τα επόμενά σας συγγραφικά σχέδια;

  Άγ.Aν.: Για αρχή, θα ήθελα να ολοκληρώσω την τετραλογία της “Λάεεν”. Δεν ξέρω πόσος καιρός θα χρειαστεί, αλλά θέλω να γίνει σωστά. Οπότε, από εκεί και πέρα βλέπουμε!

  Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας. Καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο σας.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Προηγούμενο άρθροWilbur Smith
  Επόμενο άρθροΟι αγωνιστές του 1821 – Αγγελική Δαρλάση

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ