Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Σειρές: Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Οι μοίρες χωρίζουν - Veronica Roth

  Οι μοίρες χωρίζουν – Veronica Roth

  -

  Οι μοίρες χωρίζουν

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Ένα νέο ηλιακό σύστημα, μοίρες καθορισμένες, χαρίσματα και το βάρος του οικογενειακού τους ονόματος, είναι τα στοιχεία που προσδιορίζουν τις ζωές των Άκος και Σάιρα. Οι πρωταγωνιστές του Χάραξε το σημάδι συνεχίζουν να ελίσσονται ανάμεσα στους πλανήτες και να διεκδικούν μερίδιο στην ευτυχία. Η διλογία της Βερόνικα Ροθ ολοκληρώνεται με το Οι μοίρες χωρίζουν.

  Οι μοίρες χωρίζουνΣτο πρώτο βιβλίο ο Άκος είχε ενώσει τις δυνάμεις του με τη Σάιρα και είχαν καταφέρει να νικήσουν τον Ρίζεκ, τον τύραννο αδελφό της Σάιρα που ηγείτο της φυλής των Σοτέτ και διεκδικούσε μια νόμιμη εξουσία και πατρίδα για τον ίδιο και το λαό του. Κι ενώ η άτυπη κληρονόμος της αρχηγείας των Σοτέτ είναι η Σάιρα λόγω αίματος, εμφανίζεται ο πατέρας της, Λάζμετ, που μέχρι τώρα θεωρούνταν νεκρός. Ένας άνθρωπος κακός και σκληρός, που δε διστάζει να πάρει όσα θέλει, ακόμη κι αν το αντίτιμο είναι να θυσιάσει κάποιο μέλος της οικογένειάς του.

  Μετά την επική μάχη στην αρένα που το ζευγάρι κατάφερε να κερδίσει τον Ρίζεκ, είχαν καταφύγει σε ένα σκάφος μαζί με τους φίλους τους. Πριν η ζωή του Ρίζεκ αφαιρεθεί με κουζινόμαχαιρο (ω, ναι!), αποκαλύπτει ένα τεράστιο μυστικό (επειδή δεν ξέρω αν διαβάσατε το πρώτο μέρος, δε θα αποκαλύψω τη βόμβα μεγατόνων…) και ότι ο πατέρας του δεν είναι νεκρός όπως όλοι νομίζουν. 

  Πόλεμος ξεκινά. Οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν πριν χαθούν άδικα κι άλλοι άνθρωποι.

  …είπα: «Λαέ της Βόα. Εδώ Σάιρα Νόαβεκ. Ο Θούβε κήρυξε πόλεμο στο Σοτέτ. Έρχονται εχθροπραξίες. Εκκενώστε την πόλη και κατευθυνθείτε στο σκάφος περιοδείας άμεσα»…
  Ερχόταν πόλεμος. Και ό,τι κι αν έλεγε ο Άκος, ό,τι κι αν έλεγε ο οποιοσδήποτε από εδώ και πέρα, εγώ ήμουν εκείνη που τον είχε παροτρύνει.

  Οι μοίρες ενώνουν. Αυτές ένωσαν τον Άκος Κέρεσεθ με τη Σάιρα Νόαβεκ.

  Οι μοίρες χωρίζουν. Έτσι και ο Άκος με τη Σάιρα χωρίζουν. Καθένας, προσπαθώντας να προστατέψει τον άλλον και να σταματήσουν τον αιμοδιψή Λάζμετ, ακολουθεί ξεχωριστό δρόμο. Οι ζωές των Άκος και Σάιρα κινδυνεύουν. Θα καταφέρουν να σκοτώσουν τον Λάζμετ και να σώσουν όλους όσους αγαπούν;

  Το πρώτο βιβλίο της σειράς ήταν εντυπωσιακό ως προς τον καινούριο κόσμο που έπλασε η Ροθ για να τοποθετήσει τους ήρωές της. Οι πλανήτες, με τη διαφορετικότητά τους, τα ξεχωριστά χαρίσματα των ανθρώπων, οι καθορισμένες μοίρες όσων θα αλλάξουν τον κόσμο, το ρεύμα που περιβάλλει όλον αυτόν τον κόσμο, ήταν τα εντυπωσιακά στοιχεία που συνεχίζουν να υπάρχουν και σε αυτό το βιβλίο στο οποίο, πλέον, γίνονται πιο κατανοητά ως προς τον λόγο ύπαρξης και τη λειτουργία τους. Αποκτούμε σαφή εικόνα του ηλιακού συστήματος, μαθαίνουμε τις πολιτικές σκοπιμότητες που υπάρχουν πίσω από αποφάσεις. Οι ίντριγκες και  οι συμμαχίες υπάρχουν διάσπαρτες και καθορίζουν το μέλλον. Η χειραγώγηση για την επίτευξη προσωπικών φιλοδοξιών, οι πρωτοβουλίες και οι μονομερείς αποφάσεις συμβάλλουν στη διατήρηση της αμφιβολίας για το αν οι πρωταγωνιστές μας καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο τους.

  Οι μοίρες χωρίζουν

  Αν και η πλοκή παραμένει αργή, όχι τόσο όσο στο πρώτο μέρος, αυτό δεν ενοχλεί. Οι εναλλασσόμενες προοπτικές, οι συνεχείς ανατροπές και το άσβεστο πάθος των Άκος και Σάιρα, καταφέρνουν να διατηρούν το ενδιαφέρον. Οι αφηγήσεις των Άκος, Σάιρα και Σίζι (της αδελφής του Άκος) μας δίνουν μια πλήρη εικόνα όσων γεγονότων εξελίσσονται.

  Και οι τρεις, έχουν προκαθορισμένη μοίρα. Και αν πριν, τη θεωρούσαν αναπόφευκτη και κατάρα, πλέον διεκδικούν να την αλλάξουν.

  Ο Άκος αποφασίζει να αλλάξει τη μοίρα των ανθρώπων του πλανήτη του. Ξέρει πως θα πεθάνει υπηρετώντας τη Σάιρα. Για να διαπιστώσει πως η μοίρα που του καθορίστηκε δεν είναι αυτή που γνώριζε ως τώρα.

  Η Σάιρα βεβαιώνεται πως δεν ανήκει με αυτούς που μέχρι τότε έκαναν τις μαύρες σκιές να χορεύουν στο δέρμα της. Η σχέση της με τον Άκος δεν είναι ξεκαθαρισμένη. Η Σάιρα ζητά περισσότερα από όσα της έχει δώσει μέχρι τώρα ο Άκος. Γιατί, πώς είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ τους, όταν η μοίρα του ενός είναι να πεθάνει για τον άλλον;

  Τον κοιτούσα με δέος. Η Μοίρα που έτρεμε, η μοίρα που είχε επιτρέψει να τον καθορίζει από τότε που την πρωτοάκουσε από τα χείλη του αδελφού μου… ήταν δική μου. 
  Και είχε εκπληρωθεί.

  Και η Σίζι, με την προνομιούχα θέση της δίπλα στη νέα κυβερνήτη, αποφασίζει χωρίς δισταγμό.

  Αυτοί οι τρεις θα καταφέρουν να σταματήσουν τον πόλεμο και να σώσουν τον κόσμο;
  Τι θα συμβεί με τον Άκος και τη Σάιρα και αυτή τη μοναδική επαφή που υπάρχει μεταξύ τους;

  Λιγότερο επικεντρωμένη στους δύο βασικούς ήρωές της, με τη δράση και την ένταση να εντείνονται σε κάθε σελίδα, η Βερόνικα Ροθ έγραψε μια όμορφη ιστορία.

  Ανατρεπτικό, δραματικό και άκρως απολαυστικό.

  Περίληψη: Οι μοίρες χωρίζουν Οι ζωές της Σάιρα και του Άκος χαράσσονται από τη μοίρα τους, από τη στιγμή της γέννησής τους. Και από τη μοίρα δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει. Ο Άκος είναι ερωτευμένος με τη Σάιρα, παρόλο που ξέρει ότι το πεπρωμένο του είναι να πεθάνει υπηρετώντας την οικογένειά της. Και όταν ο πατέρας της Σάιρα, ο Λάζμετ, ένας σκληρός τύραννος, διεκδικεί ξανά τον θρόνο του βασιλείου των Σοτέτ, ο Άκος πιστεύει ότι το τέλος του είναι πιο κοντά από ποτέ.

  Καθώς ο Λάζμετ κηρύσσει έναν βίαιο πόλεμο, η Σάιρα και ο Άκος προσπαθούν απεγνωσμένα να τον σταματήσουν. Για τη Σάιρα, αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να αφαιρέσει τη ζωή του ανθρώπου που είναι –ή μπορεί και να μην είναι– ο πατέρας της. Για τον Άκος, σημαίνει ότι ίσως θα πρέπει να θυσιάσει τη δική του ζωή. Σε μια απρόσμενη ανατροπή, οι δύο νέοι θα ανακαλύψουν πώς κάποιες φορές η μοίρα επεμβαίνει με τον πιο απροσδόκητο τρόπο.

  Η συνέχεια του μυθιστορήματος ΧΑΡΑΞΕ ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ είναι μια ιστορία γεμάτη ελπίδα, χιούμορ, πίστη και μια αγάπη που τολμά να νικήσει.

  Οι μοίρες χωρίζουνΣτοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Οι μοίρες χωρίζουν

  Συγγραφέας: Veronica Roth

  Εκδόσεις: Ψυχογιός

  Έτος έκδοσης: 2018

  ISBN: 9786180127690

  Σελίδες: 464

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here