Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Οικογένεια Μπρίτζερτον - Ο Δούκας κι Εκείνη (βιβλίο 1ο) - Julia Quinn

  Οικογένεια Μπρίτζερτον – Ο Δούκας κι Εκείνη (βιβλίο 1ο) – Julia Quinn

  -

  Οικογένεια Μπρίτζερτον – Ο Δούκας κι Εκείνη. Η αλήθεια είναι, αν και δεν το συνηθίζω, πρώτα είδα το ομώνυμο σίριαλ στο Netflix και μετά διάβασα το βιβλίο Ο Δούκας κι Εκείνη της Julia Quinn ενώ προσπαθώ να διαβάζω ένα βιβλίο πριν δω την κινηματογραφική/τηλεοπτική μεταφορά του. Τα οκτώ βιβλία της σειράς Μπρίτζερτον μου είχαν φανεί υπερβολικά πολλά και, αν και το πρώτο της σειράς το είχα ήδη στα χέρια μου, τα απέφευγα. Η σειρά στο Netflix μου άφησε καλές εντυπώσεις, τόσο, που έπρεπε να γνωρίσω τους ήρωές της και στην πραγματική τους, έντυπη διάσταση.

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Ο λόρδος και η λαίδη Μπρίτζερτον δεν ακολουθούν τα συνήθη πρότυπα της αριστοκρατίας και δηλώνουν περίτρανα τον έρωτά τους με την έλευση οκτώ απογόνων, κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο για τον κύκλο τους. Κάθε βιβλίο της σειράς Μπρίτζερτον αφορά και ένα παιδί της οικογένειας. Το πρώτο, Οικογένεια Μπρίτζερτον – Ο Δούκας κι Εκείνη, είναι αφιερωμένο στη Δάφνη.

  Συμμαθητής και από τους καλύτερους φίλους του Άντονι Μπρίτζερτον στο Ίτον και μετέπειτα στην Οξφόρδη, ο δούκας Σάιμον Μπάσετ επιστρέφει στο Λονδίνο έπειτα από μερικά χρόνια που ταξίδευε ανά τον κόσμο και προσπαθούσε να αποφύγει τον πατέρα του. Σε έναν χορό γνωρίζει τη Δάφνη Μπρίτζερτον, την αδελφή του Άντονι, και εντυπωσιάζεται με την νεαρή κοπέλα που, εκτός από όμορφη, είναι και έξυπνη. Όμως υπάρχει ο άγραφος κανόνας να μη φλερτάρεις την αδελφή του φίλου σου. Και ο Σάιμον έχει σκοπό να τον τηρήσει. Άλλωστε, δεν έχει σκοπό να παντρευτεί. Ποτέ.

  Ο ίδιος δεν θα μπορούσε να παντρευτεί ποτέ, δεν θα μπορούσε ποτέ να τεκνοποιήσει, κι αυτό ήταν όλα όσα ήθελε στη ζωή του. 

  Η Δάφνη από την άλλη, έχει πέσει σε τέλμα. Δεκαοχτώ χρονών και ήδη το μέλλον διαφαίνεται βλοσυρό καθώς, ενώ θέλει να παντρευτεί και να αποκτήσει μια μεγάλη οικογένεια στηριζόμενη στα πρότυπα της οικογένειάς της, οι άντρες τη βλέπουν ως φίλη και η πολυπόθητη πρόταση γάμου από κάποιον που θα μπορούσε να ερωτευτεί δεν έρχεται.

  Ω, όλοι τη συμπαθούσαν. Τη συμπαθούσαν όλοι. Όλοι πίστευαν πως ήταν αστεία και ευγενική και έξυπνη και κανείς δεν τη θεωρούσε άσχημη, αλλά ταυτόχρονα, κανείς δεν τρελαινόταν για την ομορφιά της, κανείς δεν έμενε άφωνος από την παρουσία της, κανείς δεν έγραφε ποιήματα για χάρη της.

  Μόνο που ένας δούκας σε ηλικία γάμου στο Λονδίνο είναι πειρασμός για όλες τις ελεύθερες κοπέλες και τις μητέρες τους. Ο Σάιμον μηχανεύεται το ιδανικό σχέδιο: θα κορτάρει τη Δάφνη και έτσι θα βγουν και οι δύο κερδισμένοι. Ο Σάιμον θα ησυχάσει από τις κρούσεις των γυναικών για παντρολογήματα και η Δάφνη θα αποκτήσει την αίγλη που χρειάζεται για να προσελκύσει επίδοξους γαμπρούς.

  Ένα παράτολμο σχέδιο, μιας και οι δύο εμπλεκόμενοι δεν έχουν υπολογίσει όλες τις παραμέτρους. Η Δάφνη γοητεύεται από τον δούκα και αρχίζει να κάνει σχέδια για ένα κοινό μέλλον και ο δούκας, αν και ταγμένος να μην παντρευτεί, δεν μπορεί να αντισταθεί στη γοητεία της Δάφνης. Ξαφνικά, θέλοντας και μη, βρίσκονται δέσμιοι του σχεδίου τους.

  Ο Σάιμον την κοίταξε σκεφτικός. «Θέλετε να παντρευτείτε;»
  «Μα φυσικά». Το πρόσωπό της έδειχνε έκπληξη. «Αυτό δεν θέλουν όλοι;»
  «Εγώ όχι».
  Του χαμογέλασε συγκαταβατικά. «Νομίζετε ότι δεν θέλετε. Όλοι οι άντρες νομίζουν ότι δεν θέλουν. Αλλά θα θελήσετε».
  «Όχι» της είπε εμφατικά. «Εγώ δεν θα παντρευτώ ποτέ».

  Οι επιθυμίες τους διαφέρουν. Ο Σάιμον αδυνατεί να καταπατήσει τον όρκο που έδωσε στον εαυτό του. Η Δάφνη αισθάνεται προδομένη όταν ανακαλύπτει τους λόγους άρνησής του να της προσφέρει αυτά που ονειρεύεται. Υπάρχει άραγε ευτυχισμένο τέλος στην ιστορία τους;

  Ρητορική ερώτηση βεβαίως, γιατί όσοι διαβάζουν ιστορικά ρομαντικά μυθιστορήματα γελάνε αυτή τη στιγμή. Δεν έχει υπάρξει ούτε ένα ανάγνωσμα αυτού του είδους με το ζευγάρι ηρώων να μην τα βρίσκουν στο τέλος και να μη ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Έτσι κι εδώ, έχουμε μία πολύ όμορφη ιστορία αγάπης. Καλογραμμένη, με υπέροχα δομημένους χαρακτήρες και κλιμακούμενη ένταση, για να επέλθει το λυτρωτικό χάπι εντ.

  Ο Σάιμον Μπάσετ θα μπορούσε να είναι ο κύριος Τέλειος, μόνο που η συγγραφέας τού προσάπτει ένα σημαντικό μειονέκτημα (καλά, έχει κι άλλα στραβά, όπως την ξεροκεφαλιά του και την έλλειψη χιούμορ μερικές φορές, αλλά τα προσπερνάμε χάριν της ομορφιάς του και των αισθημάτων του για τη Δάφνη του). Αυτό το μειονέκτημα ορίζει όλη του τη ζωή και τις επιλογές του ως ενήλικας. (Γιατί, νομίζατε πως μόνο εμείς οι κοινοί θνητοί τραβάμε ζόρια; Οι δούκες να δείτε!)

  Είσαι η μεγαλύτερη αποτυχία μου.

  Η στερημένη παιδική ηλικία σε συνδυασμό με την έλλειψη συναισθηματικής βάσης δημιουργούν (μάλλον) έναν αντιήρωα που η αριστοκρατία του Λονδίνου αποδέχεται περίλαμπρα, αδιαφορώντας για τον αντικοινωνικό και μυστικοπαθή του χαρακτήρα μπροστά στον τίτλο και την οικονομική ευμάρεια που τον συνοδεύει. Ο Σάιμον πρέπει να παλέψει με τους δαίμονές του. Κι ευτυχώς, σε αυτές τις μάχες,  συμπαραστάτη του βρίσκει τη Δάφνη.

  Η Δάφνη, όπως ορίζει η κοινωνία στην οποία ζει, οφείλει να παντρευτεί. Αλλά έχει υψηλές προσδοκίες, καθώς οι δικοί της γονείς ήταν ερωτευμένοι και οι δεσμοί αγάπης στην οικογένειά της είναι δυνατοί. Σε συνδυασμό με την ευχάριστη παρέα της, οι υποψήφιοι προς γάμο άντρες τη βλέπουν απλά ως φίλη και η Δάφνη βρίσκεται σε δεινή θέση. Μεγάλο βάρος για μια κοπέλα που επιθυμεί την αποκατάστασή της να μην μπορεί να βρει γαμπρό. Η πρόταση του Σάιμον για το ψεύτικο ειδύλλιό τους γίνεται δεκτή στην αρχή από απελπισία. Όμως, κοντά του βρίσκει όλα όσα ψάχνει για να είναι ευτυχισμένη. Και τα διεκδικεί με όποιο συναισθηματικό κόστος. Γιατί στην τελική, την αγάπη που αναζητούσε τη βρήκε και αξίζει να την κρατήσει. Η υπερπροστατευτικότητα των αδελφών της είναι αξιολάτρευτη, αν και η Δάφνη θέλει να δίνει τις μάχες μόνη – και να τις κερδίζει. 

  Το σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία είναι καθ’ όλα ρεαλιστικό (κατά την ταπεινή μου άποψη, μιας και δεν ζούσα στις αρχές του 19ου αιώνα, αλλά αν ζούσα, θα ήμουν σνομπ αν πίστευα πως θα ανήκα στην αριστοκρατία) και οι ήρωες καθ’ όλα ανθρώπινοι. Οι έξυπνοι διάλογοι συμπληρώνουν την καθόλου ευκαταφρόνητη –σε έκταση– γραπτή ανάλυση των σκέψεων και συναισθημάτων των ηρώων, που μας παρουσιάζονται και από τις δύο πλευρές, ώστε να έχουμε μια πλήρη (και χορταστική) θεώρηση ενός μεγάλου έρωτα. Το περιστασιακό χιούμορ και οι ευτράπελες σκηνές προσθέτουν μια ανάλαφρη πνοή, ώστε να είναι πράγματι απολαυστικό το μυθιστόρημα. Το αποκορύφωμα και άκρως διασκεδαστικό στοιχείο της σειράς Μπρίτζερτον είναι η σκανδαλοθηρική φυλλάδα που εκδίδει μια μυστηριώδης κυρία, Η κοινωνική Στήλη της Λαίδης Γουίσλνταουν. Πιστεύω να συμφωνήσετε μαζί μου αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε τη σειρά. Τι, δεν την ξεκινήσατε ήδη; Σπεύσατε! Αξίζει. 

  Περίληψη: Οικογένεια Μπρίτζερτον – Ο Δούκας κι Εκείνη είναι το βιβλίο που αποτέλεσε την έμπνευση για την επιτυχημένη σειρά του Netflix. Η πολυβραβευμένη συγγραφέας μάς μεταφέρει στην εποχή της Αντιβασιλείας στη Βρετανία, σε ένα ταξίδι γεμάτο ίντριγκες, πάθη και δυναμικές ηρωίδες που παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, χωρίς να περιμένουν έναν όμορφο πρίγκιπα να τις σώσει.
  Υπάρχει άραγε µεγαλύτερη πρόκληση για τις Φιλόδοξες Μητέρες του Λονδίνου από έναν ανύπαντρο δούκα;
  Η Κοινωνική Στήλη της Λαίδης Γουίσλνταουν, Απρίλιος 1813
  Όπως όλα δείχνουν, ο δούκας Σάιµον Μπάσετ είναι έτοιµος να κάνει πρόταση γάµου στην αδελφή του καλύτερού του φίλου, την αξιαγάπητη –αλλά σχεδόν στο ράφι– Δάφνη Μπρίτζερτον. Κι οι δυο τους όµως γνωρίζουν την αλήθεια: πρόκειται για ένα περίπλοκο σχέδιο που στόχο έχει να βγάλει τον Σάιµον από το µυαλό των µαµάδων της υψηλής κοινωνίας του Λονδίνου που κόπτονται να καλοπαντρέψουν τις κόρες τους. Όσο για τη Δάφνη, είναι βέβαιο ότι έτσι θα προσελκύσει κάποιους άξιους επίδοξους μνηστήρες τώρα που ο δούκας την έχει ανακηρύξει ποθητή.
  Ωστόσο, καθώς η Δάφνη οδηγεί τον Σάιµον στον ρυθµό του βαλς στον έναν χορό µετά τον άλλο, δυσκολεύεται να θυµηθεί ότι το φλερτ τους είναι µια απάτη. Και καθώς ο κοινωνικός κλοιός στενεύει γύρω τους, η Δάφνη θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της.

  Στοιχεία βιβλίου

  Οικογένεια Μπρίτζερτον - Ο δούκας κι εκείνηΤίτλος: Ο Δούκας κι Εκείνη

  Σειρά: Οικογένεια Μπρίτζερτον – 1

  Συγγραφέας: Julia Quinn

  Μετάφραση: Βιολέττα Ζεύκη

  Εκδόσεις: Elxis

  Σελίδες: 424

  Έτος έκδοσης: 2016

  ISBN: 978-618-81884-3-3

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here