Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
More

  Pathé Tuschinski

  -

  Ένας από τους ωραιότερους κινηματογράφους στον κόσμο. Ο Pathé Tuschinski βρίσκεται στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Rembrandt. Πρόκειται όχι μόνο για κινηματογράφο, αλλά και θέατρο, καθώς και χώρο για πολλές εκδηλώσεις.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  O Abraham Icek Tuschinski (1898-1942) έφτασε στο Ρότερνταμ από την Πολωνία στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο θρύλος λέει ότι ήταν απλώς ένας φτωχός, αυτοδίδακτος Εβραίος ράφτης που ήθελε να πάει στην Αμερική. Έμεινε όμως στην Ολλανδία. Ο κινηματογράφος ήταν μια νέα τρέλα τότε και ο Τuschinski σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να ανοίξει τέσσερις κινηματογράφους στην Ολλανδία.

  Το κτήριο σε Art Deco είναι άκρως εντυπωσιακό. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1919. Αρχιτέκτονας του κτηρίου ο Hijman Louis de Jong. Στις 28 Οκτωβρίου του 1921, άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό. Διέθετε ηλεκτροτεχνικά χαρακτηριστικά πολύ πρωτοποριακά για την εποχή του.

  Pathé Tuschinski

  Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το θέατρο έπεσε στα χέρια των Ναζί, οι οποίοι του έδωσαν άλλο όνομα, επειδή είχε εβραϊκό όνομα. Τον ονόμασαν Tivoli. Tον Ιούλιο του 1941, ξέσπασε φωτιά και καταστράφηκαν οι τοιχογραφίες του Pieter den Besten.

  Στο πέρασμα των χρόνων, έγιναν πολλές αλλαγές στον κινηματογράφο. Από τα χαλιά που κάλυπταν το φουαγιέ και την αίθουσα, μέχρι και τις αλλαγές στις οθόνες και στους εσωτερικούς χώρους. Φυσικά, αλλαγές έγιναν και σε όλο τον εξοπλισμό.

  Σήμερα έχουν προστεθεί άλλες τρεις αίθουσες στη νέα πτέρυγα, ενώ κάποιες αίθουσες παραχωρούνται για την κάλυψη εκδηλώσεων, συνεδρίων κ.ά.

  Από το περιοδικό Time Out ανακηρύχτηκε ο καλύτερος κινηματογράφος στον κόσμο (Φεβρουάριος 2021).

  Η κριτική επιτροπή περιγράφει τον κινηματογράφο ως «ένα παλάτι ονειρικό, που ποτέ δεν μεγάλωσε, ένας κομψός συνδυασμό Art Deco και Art Nouveau με κομψές μοντέρνες πινελιές”. Μετά από αυτή την πρωτιά που έλαβε από το περιοδικό, άφησε πίσω του σπουδαίους κινηματογράφους της Γαλλίας και της Νέας Υόρκης. Πραγματικά είναι ένα κόσμημα.

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: https://www.amsterdam.info/

             https://en.wikipedia.org/

             https://www.pathe.nl/

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ