Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Άρθρα Συνεργατών Περιοδικό Ο Ταχυδρόμος. Το θυμάστε;

  Περιοδικό Ο Ταχυδρόμος. Το θυμάστε;

  -

  Περιοδικό Ο Ταχυδρόμος. Τα τελευταία χρόνια, το διαδίκτυο μονοπωλεί τη ζωή μας. Μπροστά σε μια οθόνη, κάνουμε σχεδόν τα πάντα. Δουλεύουμε, επικοινωνούμε με φίλους, διαβάζουμε βιβλία, ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει στον κόσμο.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  «Πώς ζούσατε χωρίς το διαδίκτυο;» Είναι μια συχνή ερώτηση που μας κάνουν τα παιδιά μας, που δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς κινητά, υπολογιστές και τάμπλετ.

  Αρκετά χρόνια πριν, η ενημέρωση αλλά και η ψυχαγωγία γινόταν αποκλειστικά από την τηλεόραση, τις εφημερίδες και τα περιοδικά. Ένα από αυτά τα έντυπα μέσα ενημέρωσης ήταν και «Ο ταχυδρόμος».

  Ήταν περιοδικό ποικίλης ύλης, που εκδιδόταν από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1954, ως το 1993 ως αυτόνομο περιοδικό και από το 2000 ως ένθετο της εφημερίδας Τα Νέα Σαββατοκύριακο, πριν διακόψει ξανά την κυκλοφορία του. Με τον Ταχυδρόμο είχαν κατά καιρούς συνεργαστεί μεγάλα ονόματα της δημοσιογραφίας.

  Το πρώτο τεύχος του περιοδικού κυκλοφόρησε στις 17 Απριλίου 1954. Οπτικά έμοιαζε περισσότερο με μικρού μεγέθους (“ταμπλόιντ“) εφημερίδα. Στη λεζάντα αυτοπροσδιοριζόταν ως Εβδομαδιαία πολιτική, οικονομική, φιλολογική, εγκυκλοπαιδική εφημερίς. Η τιμή του πρώτου τεύχους ήταν 1.500 (πληθωριστικές) δραχμές. Στις 19 Φεβρουαρίου 1966, ο Ταχυδρόμος απόκτησε νέο σχήμα, έχοντας πλέον όψη περιοδικού, σε συνδυασμό με το ιλουστρασιόν εξώφυλλο που είχε ήδη καθιερωθεί από το 1961.

  Την επομένη του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, το περιοδικό δεν κυκλοφόρησε. Από τον Ιούλιο του 1967 και μετά, αρκετά τεύχη του περιοδικού λογοκρίθηκαν από το καθεστώς. Ο Ταχυδρόμος προχώρησε στην καθιέρωση του μονοτονικού συστήματος στις 23 Οκτωβρίου 1975, έξι χρόνια πριν αυτό καθιερωθεί ως επίσημη γραφή της ελληνικής γλώσσας. Το περιοδικό άλλαξε λογότυπο στις 25 Νοεμβρίου 1976. Τα γράμματα έγιναν πεζά και κυρτά, ενώ καθιερώθηκε ως έμβλημα το σκίτσο ενός περιστεριού.

  Μετά από τέσσερις δεκαετίες, ο Ταχυδρόμος ανέστειλε την έκδοσή του στις 29 Δεκεμβρίου 1993. Η απόφαση του τότε εκδότη Γιάννη Καψή να στρέψει τη θεματογραφία στην παραδοσιακή πολιτική δημοσιογραφία σε βάρος του life style, δεν ταίριαξε με τις συνήθειες του αναγνωστικού κοινού. Η τιμή του τελευταίου τεύχους ήταν 400 δραχμές. Μετά από εξίμισι χρόνια, ο Ταχυδρόμος επανήλθε στις 4 Μαρτίου 2000, όχι όμως ως αυτόνομο περιοδικό, καθώς η κρίση του περιοδικού τύπου τον έκανε ένθετο της εφημερίδας Τα Νέα Σαββατοκύριακο, ακολουθώντας την τακτική πολλών άλλων εφημερίδων. Η κυκλοφορία του συνεπώς σχετίστηκε άμεσα με την κυκλοφορία της εφημερίδας.

  Το 2013, το περιοδικό έγινε εβδομαδιαία εφημερίδα με την ονομασία Ταχυδρόμος Weekend, ενώ το 2014 συγχωνεύτηκε με το ένθετο Ν-Συν (το οποίο συνεχίζει ως στήλη από Δευτέρα έως Παρασκευή) και μετονομάστηκε σε Ταχυδρόμος Weekend Πρόσωπα (ή απλώς Πρόσωπα) και συνεχίζει έτσι μέχρι σήμερα, παραμένοντας ως ένθετο με Τα Νέα κάθε Σάββατο.

  Πηγή: https://el.wikipedia.org/

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here