Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Συν Γραφής Λεγόμενα Ποια γνωστά βιβλία της παγκόσμιας βιβλιοθήκης έχουν κατακριθεί παρά την απήχησή τους...

  Ποια γνωστά βιβλία της παγκόσμιας βιβλιοθήκης έχουν κατακριθεί παρά την απήχησή τους στο αναγνωστικό κοινό;

  -

  Ποια γνωστά βιβλία της παγκόσμιας βιβλιοθήκης έχουν κατακριθεί παρά την απήχησή τους στο αναγνωστικό κοινό;

  Γράφει η Σοφία Αθανασοπούλου

  Σε συνέχεια με το προηγούμενο άρθρο, στο οποίο περιγράφηκαν ελληνικά βιβλία τα οποία κατακρίθηκαν, θα αναφερθούν βιβλία ξένων συγγραφέων τα οποία δεν είχαν την καλύτερη αντιμετώπιση από μεγάλη μερίδα ανθρώπων.

  The Satanic Verses (Οι Σατανικοί Στίχοι) – Salman Rushdie

  Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1988 στην Ινδία και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε πολλές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου. Ο λόγος της μεγάλης δυσαρέσκειας ήταν το γεγονός ότι στο βιβλίο σχολιάζεται το Κοράνι, το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων, αναφέρονται και μεταποιούνται πολλοί στίχοι του.

  Ως επακόλουθο της κυκλοφορίας του βιβλίου, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του συγγραφέα σε πολλές μουσουλμανικές χώρες, ο συγγραφέας δέχτηκε απειλές για τη ζωή του, ενώ επίσης εκδόθηκε θρησκευτικό διάταγμα από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, το οποίο διέταζε τη δολοφονία του.

  Ο συγγραφέας διέφυγε στη Βρετανία και η βρετανική κυβέρνηση τον έθεσε υπό αστυνομική προστασία. Επιπλέον, ο Ιάπωνας μεταφραστής του βιβλίου μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου και ο Ιταλός μεταφραστής του βιβλίου μαχαιρώθηκε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

  Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλι – David Herbert Lawrence  

  Ως «θύμα» της λογοκρισίας της εποχής, τη δεκαετία του ’60 απαγορεύτηκε σε Αμερική και Μεγάλη Βρετανία, χαρακτηριζόμενο ως «πορνογράφημα». 

  Τομ Σόγιερ – Mark Twain                                                                       

  Παρά το γεγονός ότι είναι ένα από τα αγαπημένα βιβλία μικρών και μεγάλων, απομακρύνθηκε από τις βιβλιοθήκες πολλών πολιτειών, επειδή θεωρήθηκε ότι εξυμνούσε την παιδική ανυπακοή. 

  Οι περιπέτειες του Χακλμπέρι Φιν – Mark Twain

  Από το 1885 (τη χρονιά που κυκλοφόρησε στην Αμερική) και έπειτα, θεωρήθηκε από τους λευκούς ως «αληθινό σκουπίδι» ή ως «σκουπίδι που είναι κατάλληλο μόνο για να το διαβάζουν στις φτωχογειτονιές» λόγω της χυδαίας γλώσσας και της ανηθικότητάς του και καταργήθηκε από κάποιες δημόσιες βιβλιοθήκες. Ακόμη και σήμερα θεωρείται από τους κριτικούς ως «φυλετικά καταπιεστικό», «προσβλητικό» και ότι «εξυμνεί το ρατσισμό».

  Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ

  Το 1983 απαγορεύτηκε για ένα χρόνο στην κομητεία Γουάιζ, ύστερα από αίτηση γονέων οι οποίοι θεωρούσαν προσβλητικές τις σεξουαλικές περιγραφές του βιβλίου.

  Επίσης, ο Νέλσον Μαντέλα δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και πολλοί άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι του απαρτχάιντ αντλούσαν δύναμη από αυτό το βιβλίο προκειμένου να αντέξουν στις κακουχίες.

  1984 – George Orwell

  Γράφτηκε το 1948 και ο τίτλος του αποτελεί αναγραμματισμό της χρονολογίας στην οποία αναφέρεται. Περιγράφει με αλληγορικό τρόπο μία κοινωνία η οποία κυβερνάται από ένα κομμουνιστικό καθεστώς και κατάφερε να προβλέψει το μέλλον με τρομακτική ακρίβεια. Τη δεκαετία του ’80 απαγορεύθηκε με την αιτιολογία ότι περιείχε κομμουνιστική προπαγάνδα.

  Θαυμαστός καινούργιος κόσμος – Aldous Huxley

  Όπως και το βιβλίο 1984, ανήκει στο είδος της δυστοπικής λογοτεχνίας, δέχτηκε όμως περισσότερη κριτική.

  Συγκεκριμένα, στην Ιρλανδία απαγορεύτηκε εξαιτίας του αμφιλεγόμενου περιεχομένου του, που αφορά τη γέννηση, τη θρησκεία και την παραδοσιακή οικογένεια.

  Στις Η.Π.Α. κάποιοι κριτικοί το θεώρησαν ανάρμοστο να βρίσκεται στις βιβλιοθήκες και τα σχολεία. 

  Τα σταφύλια της οργής – John Steinbeck

  Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο βιβλίο βραβεύτηκε με Πούλιτζερ και Νόμπελ Λογοτεχνίας, απαγορεύτηκε σχεδόν αμέσως μετά την κυκλοφορία του το 1939 στο Kern County, την περιοχή στην οποία διαδραματίζεται και στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές.

  Ο συγγραφέας κατηγορήθηκε για τη συμπάθεια που δείχνει προς τους φτωχούς, για επίδειξη σοσιαλιστικών τάσεων, για βωμολοχία και σεξουαλικές αναφορές.

  Το πορφυρούν χρώμα – Alice Walker

  Βραβεύτηκε και αυτό το βιβλίο με Πούλιτζερ, όμως θεωρήθηκε από πολλούς ανάρμοστο για να διαβάζεται από νεότερες ηλικίες επειδή «εξάρει στους αναγνώστες ιδέες για τις φυλετικές σχέσεις» και λόγω προσβλητικής διαλέκτου. Το βιβλίο έχει κατακριθεί επανειλημμένως για τη ζωντανή απεικόνιση σκηνών βίας και σεξ, καθώς περιγράφει τον αγώνα μιας μαύρης γυναίκας να ενθαρρύνει άλλες γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για το βιασμό, την ενδοοικογενειακή βία και την ομοφυλοφιλία.

  Harry Potter – J.K. Rowling

  Όλα τα βιβλία της σειράς έχουν κατακριθεί για ασέβεια απέναντι στις θρησκείες του κόσμου και ότι προβάλλουν στα παιδιά τον σκοτεινό και επικίνδυνο κόσμο της μαγείας.

  Ποια γνωστά βιβλία της παγκόσμιας βιβλιοθήκης έχουν κατακριθεί παρά την απήχησή τους στο αναγνωστικό κοινό;

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here