Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Άρθρα Συνεργατών Ποια γνωστά ελληνικά βιβλία έχουν κατακριθεί παρά την απήχησή τους στο αναγνωστικό...

  Ποια γνωστά ελληνικά βιβλία έχουν κατακριθεί παρά την απήχησή τους στο αναγνωστικό κοινό;

  -

  Ποια γνωστά ελληνικά βιβλία έχουν κατακριθεί παρά την απήχησή τους στο αναγνωστικό κοινό;

  Γράφει η Σοφία Αθανασοπούλου

  Σήμερα υπάρχει μία πολύ μεγάλη ποικιλία βιβλίων από την οποία μπορεί να επιλέξει ο αναγνώστης και η οποία ικανοποιεί όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις. Κάποια από αυτά είναι πιο συμβατικά, όσον αφορά τον τρόπο γραφής και άλλα λιγότερο, με αποτέλεσμα να προκαλούν δυσαρέσκεια σε ορισμένους αναγνώστες. Τέτοιου είδους δυσαρέσκεια πιθανόν να εκφράστηκε με πολύ πιο έντονο τρόπο στο παρελθόν, σε σημείο που οι συγγραφείς να έρθουν αντιμέτωποι με την κοινωνική κατακραυγή, την απαγόρευση κυκλοφορίας των βιβλίων τους, ακόμη και την εξορία από τη χώρα τους.

  Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα, αφού παρά το μικρό της μέγεθος έχει γεννήσει κατά καιρούς πλήθος αξιόλογων λογοτεχνών, οι οποίοι στάθηκαν ένα βήμα πιο μπροστά απ’ όσο επέτρεπε η εποχή τους.

  Ο τελευταίος πειρασμός / Ο Χριστός ξανασταυρώνεται / Καπετάν Μιχάλης / κ.α. – Νίκος Καζαντζάκης

  Ο Καζαντζάκης (1883-1957) υπήρξε ένας από τους λαμπρότερους Έλληνες συγγραφείς, του οποίου τα έργα έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και κάποια από αυτά έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση. Μέσα από τα έργα του θίγει τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει το ζήτημα της θρησκείας, θέτοντας προβληματισμούς, χωρίς όμως να γίνεται βλάσφημος και χωρίς προσβλητικά σχόλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καζαντζάκης δεν ήταν άθεος, καθώς επίσης και ότι δεν αφορίστηκε από την εκκλησία, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται. Η εκκλησία σκεφτόταν να τον αφορίσει, όμως αυτό δεν συνέβη ποτέ. Ακόμη, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι προτάθηκε εννιά φορές για το νόμπελ λογοτεχνίας από ξένους ανθρώπους του πνεύματος και η Ελλάδα ήταν αυτή η οποία εμπόδισε αυτήν την τιμητική διάκριση.

  Η ζωή εν τάφω – Στρατής Μυριβήλης

  Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1924 και ο συγγραφέας περιγράφει σε αυτό τις εμπειρίες του από τα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

  Το βιβλίο απαγορεύθηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά και ήταν ένα από τα βιβλία που κάηκαν δημοσίως. Συνέχισε να είναι απαγορευμένο και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

  Το μεγάλο μας τσίρκο – Ιάκωβος Καμπανέλλης

  Ήταν θεατρικό έργο το οποίο εκτελέστηκε το 1973, εν μέσω της χούντας και κυκλοφόρησε και ως βιβλίο. Χαρακτηρίστηκε ως κωμωδία αλλά στην πραγματικότητα ήταν αλληγορία, σάτιρα και σε πολλά σημεία δράμα. Η υπόθεσή του ήταν μια αναδρομή στη νεότερη ελληνική ιστορία. Προκάλεσε αντιδράσεις στο καθεστώς της εποχής και μάλιστα οι πρωταγωνιστές της θεατρικής παράστασης Τζένη Καρέζη και Κώστας Καζάκος συνελήφθησαν.

  Η Πάπισσα Ιωάννα – Εμμανουήλ Ροΐδης

  Κυκλοφόρησε το 1866 και βασίζεται στο μεσαιωνικό θρύλο της Πάπισσας Ιωάννας. Αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας, η οποία προσποιούμενη πως ήταν άντρας κατάφερε να αναρριχηθεί στην ιεραρχία της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και να φτάσει μέχρι το αξίωμα του Πάπα. Παρόλο που το βιβλίο θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα ελληνικά μυθιστορήματα, καταδικάστηκε ως «αντιχριστιανικόν και κακόηθες» από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας, ενώ ο ίδιος ο Ροΐδης διώχθηκε δικαστικά. 

  Καλιαρντά –  Ηλίας Πετρόπουλος

  Πρόκειται για ένα λεξικό το οποίο περιλαμβάνει ιδιώματα τα οποία χρησιμοποιούνται από τους ομοφυλόφιλους και κυκλοφόρησε το 1971.

  Το βιβλίο θεωρήθηκε ότι προσβάλλει τη δημόσια αιδώ και τα αντίτυπά του κατασχέθηκαν από όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία. Ο συγκεκριμένος συγγραφέας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο κοινό και με άλλα έργα του, ενώ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας φυλακίστηκε.

  Μν – Μίμης Ανδρουλάκης

  Κυκλοφόρησε το 1999 και παρουσιάζει το Χριστό να έχει ερωτικές σχέσεις με τη Μαρία Μαγδαληνή.

  Λίγους μήνες αργότερα, το βιβλίο καιγόταν σε συναθροίσεις πιστών στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο συγγραφέα ασκήθηκε ποινική δίωξη για «καθύβριση της θρησκείας και του αρχηγού θρησκεύματος».

  Ποια γνωστά ελληνικά βιβλία έχουν κατακριθεί παρά την απήχησή τους στο αναγνωστικό κοινό;

  (Σε συνέχεια του συγκεκριμένου άρθρου θα ακολουθήσουν τα βιβλία της παγκόσμιας βιβλιοθήκης τα οποία έχουν κατακριθεί.)

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here