Φανταστική λογοτεχνία

Γράφει η Ευθυμία Δεσποτάκη

Από σήμερα, όσο συχνά το επιτρέπουν οι συνθήκες, οι Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών μου κάνουν την τιμή να φιλοξενούν μικρά άρθρα-σκέψεις, πάνω σε γνωστά ή λιγότερο γνωστά κείμενα της λογοτεχνίας του φανταστικού. Καλώς σας βρήκα!

Λουκιανού, Αληθής Ιστορία

Ο αρχαιότερός τους πρέπει να ‘ναι ο Λουκιανός. Θα μου πείτε, αυτός δεν ήταν καν Έλληνας, ήταν από τη Συρία. Ε, και; Στα ελληνικά έγραφε, ελληνική παιδεία είχε, Έλληνες έκραζε. Ναι, ναι, τους έκραζε. Και για να τους κράξει καλύτερα, εφηύρε την επιστημονική φαντασία.

Βλέπετε, εκείνη την εποχή, γύρω στο 150 μ.Χ., όχι μόνο είχαν φυτρώσει ένα σωρό ξύπνιοι, που ‘χαν γράψει ένα σωρό μπαρούφες, τάχα ότι ταξίδεψαν κι είδαν αυτό κι εκείνο και το άλλο θαυμαστό πράμμα, αλλά κι ο κόσμος είχε αρχίσει να διαβάζει τους παλαιότερους με άλλο μάτι, πιο κριτικό.

Ο Λουκιανός ειδικά δε μάσαγε καθόλου, πίστευε ότι  πολλά από αυτά τα κείμενα ήταν φαντασιοπληξίες του κάθε ξύπνιου για να δείξει πόσο σπουδαίος ταξιδευτής και περιηγητής ήταν.

Κι αφού ο Λουκιανός ήταν στ’ αλήθεια έξυπνος κι όχι μόνο ξύπνιος, αντί να γράψει ένα κατεβατό και να βάλει τον κάθεναν τους (π.χ. χχχ, χχχ, χχχ) στη θέση του, αποφάσισε να το κάνει, σατιρίζοντάς τους. Ήξερε, όμως, πως υπήρχαν εκεί έξω και κουτορνίθια που θα θεωρούσαν τη σάτιρά του για πραγματικό ταξίδι και γεγονός. Οπότε ξεκίνησε το έργο «Αληθής Ιστορία», με την εξής δήλωση:

«γράφω τοίνυν περὶ ὧν μήτε εἶδον μήτε ἔπαθον μήτε παρ᾿ ἄλλων ἐπυθόμην, […] διὸ δεῖ τοὺς ἐντυγχάνοντας μηδαμῶς πιστεύειν αὐτοῖς».

Δηλαδή: γράφω για πράγματα που ούτε είδα, ούτε έπαθα, ούτε έμαθα από άλλους, […] γι’ αυτό και πρέπει όποιοι τύχει να τα διαβάσουν αυτά να μην τα πιστέψουν καθόλου.

Κι έτσι ξεκίνησε για μένα, η ιστορία της φανταστικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα!

Πηγήhttps://tinyurl.com/yaf4oyyo

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here