Δεκατρία γιατί 

Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

Δεκατρία γιατί. Οι εκδόσεις Πατάκη μας συγκλονίζουν με τα βιβλία που απευθύνονται σε νέους. Ένα βιβλίο που έπρεπε να διαβάσω. Όσες αναβολές κι αν πήρε η ανάγνωσή του, στριφογύριζε στο μυαλό μου συνεχώς η σκέψη ότι όφειλα να το διαβάσω. Υπάρχουν μερικά βιβλία που σε συνταράζουν. Μιλούν κατευθείαν στην καρδιά. Καθυστερούσα λοιπόν, γιατί φοβόμουν. Έτρεμα  πως το περιεχόμενό του θα με λυπούσε.

Δεκατρία γιατίΚι έτσι, έγινε. Αλλά δε μετανιώνω  ούτε στιγμή που το διάβασα.

Γιατί είναι από τα βιβλία που πρέπει να διαβαστούν.

Ο δεκαεφτάχρονος Κλέυ μένει σε μια μικρή πόλη των ΗΠΑ. Επιστρέφοντας μια μέρα σπίτι του, βρίσκει ένα κουτί να τον περιμένει. Η αρχική χαρά και ο ενθουσιασμός αντικαθίστανται από φόβο.

Το πακέτο περιέχει εφτά κασέτες με τη φωνή του κοριτσιού που έχει αυτοκτονήσει λίγο καιρό πριν και με το οποίο ήταν ερωτευμένος…

Χάνα.

Δεκατρία γιατί

Το κορίτσι που αποφάσισε να τερματίσει τη ζωή του, αφήνοντας τα γιατί που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση σε ένα πακέτο εφτά κασετών, όπου σε δεκατρία μισάωρα εξηγεί τους λόγους. Το πακέτο αυτό πηγαίνει απ΄τον έναν στον άλλο με τη σειρά που η Χάνα έχει επιλέξει, αναγκάζοντας όλους τους υπαίτιους να τις ακούσουν, με την απειλή πως αν κάποιος δεν τηρήσει τις οδηγίες της,  τα πάντα θα δοθούν στη δημοσιότητα.  Κανείς δε θέλει να διαρρεύσουν τα πιο σκοτεινά μυστικά του… Έτσι, ακούει ο καθένας με τη σειρά του τις κασέτες και τις ταχυδρομεί στον επόμενο.

13 λόγοι λοιπόν που οδήγησαν τη Χάνα σε αυτήν την απόφαση…«Δεκατρία γιατί».

Όταν το πακέτο φτάνει στον Κλέυ, ο ίδιος δεν γνωρίζει τι θα ακούσει. Και κυρίως, δεν γνωρίζει το δικό του γιατί. Γιατί η Χάνα τον συμπεριέλαβε στους λόγους της για αυτοκτονία…

Με τη φωνή της Χάνα στα αυτιά του, ο Κλέυ ακολουθεί την πορεία που εκείνη έχει χαράξει. Και μαζί με τον Κλέυ, ανακαλύπτουμε κι εμείς τους λόγους που η Χάνα δεν άντεξε να ζει και τερμάτισε τη ζωή της.

Για κάθε ανάμνησή της, ο Κλέυ επισκέπτεται το μέρος εκείνο στον οποίο τον οδηγούν οι οδηγίες της Χάνα, ζει μαζί της αναδρομικά τα όσα εκείνη έζησε και κατανοεί τον πόνο, τον θυμό, την πίκρα που εκείνη βίωσε. Γεμίζει θυμό με όλους όσους την πλήγωσαν, περιμένοντας με τρόμο τη δική του πλευρά της κασέτας, όπου το κορίτσι θα τον κατακρίνει.

Όταν ολοκληρώνεται το άκουσμα των κασετών, η Χάνα συνεχίζει να είναι απούσα.

Οι δεκατρείς άνθρωποι, όμως, που άκουσαν τις κασέτες, δεν είναι πια οι ίδιοι.

ΆποψηΈνα εφηβικό βιβλίο που μιλάει ωμά για την αυτοκτονία. Μια πράξη κατακριτέα που, για όσους μένουν πίσω, μία ερώτηση είναι αυτή που τους βασανίζει: ”γιατί”.

Σε αυτό το βιβλίο λοιπόν εξηγούνται τα γιατί μιας κοπέλας που αυτοκτόνησε. «Δεκατρία γιατί».

Και μας συγκλονίζει.

Μεμονωμένα τα περιστατικά, ίσως δεν θεωρούνται σημαντικά. Έπιασα τον εαυτό μου αρκετές φορές να σκέφτομαι πως δεν είναι δυνατόν αυτό το γεγονός να οδηγήσει κάποιον σε αυτοκτονία! Όμως, όλα τα περιστατικά λειτουργούν αθροιστικά. Το ένα συμπληρώνει το άλλο και  όλα μαζί γίνονται ένα παγόβουνο που βουλιάζει έναν ευαίσθητο άνθρωπο και μάλιστα, όταν αυτός ο άνθρωπος είναι μόλις δεκαεφτά χρονών.

Επίσης, αναρωτιόμουν διαβάζοντας το βιβλίο, γιατί δεν έκανε υπομονή, σε λίγους μήνες θα έφευγε για σπουδές, αφήνοντας πίσω της αυτούς τους ανθρώπους, επί το πλείστον συμμαθητές της. Δεν μπορούσε να αντέξει λίγο καιρό ακόμη;

Δεκατρία γιατί

Οι 13 λόγοι της Χάνα έχουν συμβεί, συμβαίνουν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν σε πάμπολλους εφήβους. Δεν καταλήγουν όλοι στην αυτοκτονία.

Αλλα… πόσο να αντέξει μια ψυχή που πονά; Και ποια είμαι εγώ για να κρίνω αν η απόφαση της Χάνα ήταν συνετή, σωστή, άκαιρη, λανθασμένη;

Δεν εγκρίνω την πράξη της Χάνα. Δεν την επικροτώ και σε καμία περίπτωση δεν τη θεωρώ λύση.

Αλλά οφείλω να παραδεχτώ πως οι λόγοι της είναι πέρα για πέρα αληθινοί. Κάθε περιστατικό που περιγράφει έχει ή θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Και όλοι μας γνωρίζουμε πως τα παιδιά, και δη οι έφηβοι, είναι σκληροί. Ιδίως, όταν βρίσκονται στην προνομιούχα θέση να τα έχουν όλα, να είναι δημοφιλείς, να ανήκουν σε παρέα, να είναι όμορφοι. Αυτή η μερίδα εφήβων έχει τη δύναμη να πληγώνει τους υπόλοιπους που δεν είναι σαν αυτούς…

Το μεγαλείο του βιβλίου είναι πως δεν αποτελεί ένα δριμύ κατηγορώ προς τους υπαίτιους της αυτοκτονίας της Χάνα.  Αποτελεί μία ειλικρινή εξομολόγηση μιας κοπέλας που εξηγεί, αναλύει και συγχωρεί.

Ελπίζω το “πρέπει να διαβαστεί”  το δικό μου, γι’ αυτό το βιβλίο, να γίνει ανάγκη να διαβαστεί από όλους.

Δεν είναι απλά μια απαρίθμηση 13 λόγων μιας έφηβης κοπέλας που οδηγήθηκε στην αυτοκτονία. Το «Δεκατρία γιατί» είναι ένα εγχειρίδιο που με μυθιστορηματικό τρόπο, βήμα βήμα, σε οδηγεί στην αυτογνωσία.

Γιατί όλοι μας, έχουμε ευαισθησίες και πληγές από ανθρώπους που δεν μας σεβάστηκαν, δεν μας εκτίμησαν, μας κορόιδεψαν. Όλοι μας πονέσαμε.  Και αυτό το βιβλίο ρίχνει φως στα σκοτάδια μιας ψυχής που θα μπορούσε να είναι η δική μας, του φίλου μας, του παιδιού μας. Ας εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία αυτή. Να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να κατανοήσουμε καλύτερα  μια εφηβική ψυχή, να προφυλάξουμε εν τέλει τον εαυτό μας ή και τα παιδιά μας με το να τους βοηθήσουμε μέσα από τις πράξεις μας να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

Το «Δεκατρία γιατί» παίρνει άριστα στην καρδιά μου.

Περίληψη: “Δε γίνεται να πατήσεις stop στο μέλλον.

Δε γίνεται να κάνεις rewind στο παρελθόν.

Ο μόνος τρόπος για να μάθεις το μυστικό είναι να πατήσεις το play”.

Δυο εβδομάδες πριν, η Χάννα αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή της. Κανείς δεν έχει καταλάβει ακριβώς γιατί. Τώρα ο Κλέυ έχει στα χέρια του εφτά κασέτες με τη φωνή της Χάννα που εξηγεί τους δεκατρείς λόγους που την οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση. Ένας απ’ αυτούς είναι κι ο ίδιος…

Απόκοσμο, πανέμορφο και καταλυτικό
(“Chicago Tribune”)

Καταιγιστικός ρυθμός, συναισθήματα που φέρνουν ζάλη
(“School Library Journal”)

Κανόνας 1: Ακούς

Κανόνας 2: Στέλνεις τις κασέτες στον επόμενο.

Τίποτα απ’ αυτά δεν είναι απλό.

«Αυτό που φοβόμουν περισσότερο ήταν ότι θα έγραφα ένα βιβλίο που κανείς δε θα ήθελε να διαβάσει γιατί θα ήταν φοβερά καταθλιπτικό. Εφόσον δεν υπήρχε τρόπος να παρακάμψω τη σοβαρότητα των ζητημάτων (ούτε και ήθελα να το κάνω), έγραψα σαν να έγραφα ένα βιβλίο μυστηρίου, με την ελπίδα ότι αυτό θα γοήτευε τους αναγνώστες αρκετά ώστε να το διαβάσουν μέχρι τέλους». Jay Asher

Διακρίσεις: 2010 – Βραβείο Georgia Peach Book για νέους αναγνώστες

2009 – Επιλογή για Έφηβους Αναγνώστες του International Reading Association

2008 – Καλύτερο Εφηβικό Βιβλίο του YALSA

2008 – Βραβείο Εφηβικού Βιβλίου Πολιτείας της Καλιφόρνια

57 εβδομάδες στη λίστα των ευπώλητων των New York Times

Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Δεκατρία γιατί

Συγγραφέας: Asher Jay

ISBN: 9789601644905

Εκδότης:Εκδόσεις Πατάκη

Συντελεστές: Πιπίνη Αργυρώ

Σελίδες:291

Απάντηση