Πέμπτη, 2 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Άρθρα Συνεργατών Ποιος πίνακας ζωγραφικής συγκλόνισε τον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

  Ποιος πίνακας ζωγραφικής συγκλόνισε τον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

  -

  Ποιος πίνακας ζωγραφικής συγκλόνισε τον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και χρησιμοποιήθηκε αργότερα σε ένα από τα έργα του;

  Γράφει η Σοφία Αθανασοπούλου

  Όταν ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι αντίκρισε τον πίνακα «Ο νεκρός Χριστός στον τάφο Του», του Χανς Χολμπάιν, στο μουσείο της Βασιλείας στην Ελβετία, αναφώνησε πως με αυτόν τον πίνακα κάποιος μπορεί να χάσει ακόμη και την πίστη του στο Θεό.

  Ποιος πίνακας ζωγραφικής συγκλόνισε τον Φιοντόρ ΝτοστογιέφσκιΣύμφωνα με το συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, ο πίνακας αυτός αποτύπωνε την ανθρώπινη υπόσταση του Χριστού πιο έντονα από οποιονδήποτε άλλο, ενώ το πρόσωπό του μαρτυρούσε τον πόνο τον οποίο υπέστη και απεικόνιζε το θάνατο. Υποστήριξε ότι όποιος έβλεπε αυτόν τον πίνακα, θα πίστευε ότι ένα τέτοιο πτώμα είναι αδύνατο να αναστηθεί και ότι ο θάνατος είναι μια κατάσταση από την οποία κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει.

  Η άποψή του αυτή διατυπώνεται λεπτομερώς στο βιβλίο του «Ο Ηλίθιος», όπου ο συγκεκριμένος πίνακας αποτελεί το επίκεντρο του έργου. Στόχος του συγγραφέα είναι να δημιουργήσει τον απόλυτα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκικαλό και αγαθό ήρωα, ο οποίος χλευάζεται από όσους τον γνωρίζουν.

  Δείχνει επομένως την αντίφαση ανάμεσα στην αθωότητα και τον τρόπο με τον οποίο αυτή συνθλίβεται από τις δυσκολίες της πραγματικότητας.

  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να γίνει ένας παραλληλισμός ανάμεσα στον ήρωα του βιβλίου και του πίνακα. Χαρακτηριστικά, για τον πίνακα αναφέρεται από τον πρίγκιπα Μίσκιν (τον πρωταγωνιστή του βιβλίου, τον «ηλίθιο»):

  «…Αν ήταν αυτό ακριβώς το πτώμα, αν ακριβώς ένα τέτοιο πτώμα είδαν οι μαθητές Του, οι κυριότεροι μελλοντικοί Του απόστολοι, οι γυναίκες που Τον ακολούθησαν και στέκονταν δίπλα στο σταυρό, όλοι όσοι πίστευαν σ’ Αυτόν και Τον λάτρευαν, τότε πώς μπορούσαν να πιστέψουν κοιτάζοντας ένα τέτοιο πτώμα, πως αυτός ο μάρτυρας θ’ αναστηθεί;

  Χωρίς να το θέλεις σκέφτεσαι: αν είναι τόσο φρικτός ο θάνατος κι αν είναι τόσο ισχυροί οι νόμοι της φύσεως, πώς θα μπορούσε κανείς να τους υπερνικήσει; Πώς να τους υπερνικήσει, όταν δεν τους νίκησε ακόμα κι Εκείνος που νικούσε τη φύση όσο ζούσε και ανάσταινε νεκρούς με το λόγο Του;

  Κοιτάζοντας αυτόν τον πίνακα φαντάζεσαι τη φύση σαν ένα τεράστιο, άσπλαχνο και μουγγό θηρίο ή μάλλον πως είναι σαν μια τεράστια μηχανή νεότατης κατασκευής, που άρπαξε χωρίς σκοπό, έκανε κομμάτια και κατάπιε μέσα της, αθόρυβα και αναίσθητα μια μεγάλη και ανεκτίμητη Ύπαρξη…

  Ο πίνακας αυτός φαίνεται ίσα- ίσα να εκφράζει την αντίληψη πως υπάρχει μια σκοτεινή, αναιδής, άσκοπη και ασυνείδητη αιώνια δύναμη, που όλα, τα πάντα υποτάσσονται μπροστά της… Κι αν ο ίδιος ο Διδάσκαλος μπορούσε να ‘χε δει τη μορφή του, την παραμονή της Σταυρώσεως, θα ανέβαινε έτσι στο Σταυρό, θα πέθαινε έτσι όπως πέθανε;»

  Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here