Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Στέλλα - Σοφία Αβτζόγλου-Αναστασιάδου

  Στέλλα – Σοφία Αβτζόγλου-Αναστασιάδου

  -

  Στέλλα – Σοφία Αβτζόγλου-Αναστασιάδου

  Προσωπική άποψη: Αναστασία Ελευθεριάδου

  Στέλλα. Αυτά είναι κάποια από τα λόγια της Στέλλας στα εγγόνια της, “ζυμωμένα” μέσα από την πείρα της ζωής της και ήταν πραγματικά σα να την ζωγράφιζε. Και αν είχε η ζωή της δυσκολίες, εμπόδια, πόνο, και αν μετρούσε απουσίες και δάκρυα, είχε όμως και ένα μεγαλείο ψυχής μέσα από την απλότητά της!

  Να βλέπετε τη ζωή με θάρρος, να βάζετε στόχους και να παλεύετε γι’ αυτούς κι αν αποτύχετε, να μην το βάζετε κάτω. Να μαθαίνετε από τα λάθη σας. Να μη μιζεριάζετε, να είστε αισιόδοξα και χαρούμενα. Ο δρόμος της ζωής έχει εμπόδια και δυσκολίες, δεν το βάζουμε όμως κάτω, τα ξεπερνάμε, γιατί πίσω από κάθε εμπόδιο είναι κρυμμένη μια χαρά.”

  Η Στέλλα, μικρό κορίτσι ακόμα, βιώνει τον ξεριζωμό από τη Ρωσία, αφήνει πίσω πατέρα και αδερφό αγνοούμενους και ακολουθεί την υπόλοιπη οικογένεια στην Ελλάδα. Για την οικογένειά της είχε προηγηθεί και άλλος ξεριζωμός, από τον Πόντο στη Ρωσία.

  Αλλιώς το φανταζόταν η γιαγιά αυτό το ταξίδι. Πολλές φορές άκουγε η μητέρα μου τους γονείς της να κάνουν σχέδια και όνειρα να αξιωθούν να πατήσουν τα ιερά χώματα της πατρίδας τους που την αγαπούσαν τόσο πολύ και ας μην την είδαν ποτέ, παρά μόνο μέσα από την ιστορία που διδάχτηκαν στα σχολεία του Πόντου και από διηγήσεις των μεγαλύτερων που μεταδίδονταν από στόμα σε στόμα σαν παραμύθι. Δεν βλέπανε την ώρα και την στιγμή που θα ανταμώνανε με τα αδέρφια τους. Αντί τραπέζι ένας σοφράς, αντί ντιβάνι χοντρά μιντέρια και αντί καρέκλες μερικά σκαμνιά.

  ΣτέλλαΣτην Ελλάδα την περιμένουν δύσκολα χρόνια, χρόνια πολέμου, κατοχής. Ακολουθεί ο εμφύλιος και οι απώλειες αγαπημένων ανθρώπων, αλλά η αγάπη της για τη ζωή και το ψυχικό σθένος που τη χαρακτηρίζει, κάνει όσους ζήσουν δίπλα της να αισθάνονται τυχεροί που την έχουν, παίρνοντας δύναμη από την παρουσία της. Θα παντρευτεί και θα ζήσει με αγάπη αποκτώντας πέντε παιδιά και πολλά εγγόνια. “Βράχος” στα δύσκολα, με ηρεμία και σύνεση θα τα αντιμετωπίσει όλα (και αυτά που την ξεπερνούν),σκορπώντας σιγουριά και αγάπη στο πέρασμά της.

  Τα ήθη και έθιμα της εποχής δίνονται μέσα από την καθημερινότητα αυτών των απλών ανθρώπων, των ανθρώπων του χωριού, της γειτονιάς, που η ζωή τους αναπαμό δεν είχε.

  Δεν υπήρχε μεταξύ τους ανταγωνισμός ποιος θα έχει το πάνω χέρι, ποιος θα κάνει το κουμάντο. Είχανε συνεργασία όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά πάσχιζε για το καλό της οικογένειας. Σα χαρακτήρες βέβαια ήταν διαφορετικοί. Η γιαγιά, μια δουλεμένη γυναίκα, λιγομίλητη και σχεδόν αγέλαστη, ίσως να έγινε έτσι από τις ταλαιπωρίες τις ζωής. Αυτό όμως δεν σήμαινε ότι ήταν σκυθρωπή ή κατσούφα. 

  ΣτέλλαΜια αληθινή ιστορία, η ζωή της μητέρας της συγγραφέως, που πολλές φορές μου θύμισε τις ιστορίες που μου αφηγούνταν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μου από τον δικό τους ξεριζωμό από τον Πόντο στην Ελλάδα.

  Η περιπλάνησή τους από τα ίδια ή κοντινά μέρη, τόσο ίδια. Σε πολλά σημεία του βιβλίου “θολώνουν” τα μάτια, τα συναισθήματα γεννιούνται αβίαστα με απλή γραφή που απλά σε συγκινεί! Είναι πραγματικά μια ωδή της συγγραφέως για το μεγαλείο του ανθρώπου που λυγίζει μόνο μπροστά στο θάνατο!

  Περίληψη: Στέλλα – Σοφία Αβτζόγλου-Αναστασιάδου «Ήτανε η μέρα της Ανάστασης του Χριστού, αυτό σήμαινε το ξεσήκωμα του σπιτιού για γενική καθαριότητα. Η μυρωδιά του ασβέστη ήταν διάχυτη παντού. Ο πατέρας μου, ανεβασμένος στη σκάλα, έβαφε τους τοίχους προσέχοντας να μην κάνει βουρτσιές, γιατί μετά ποιος την άκουγε τη μάνα μου…».

  Η Στέλλα, μικρό κορίτσι ακόμα, βιώνει τον ξεριζωμό από τη Ρωσία και ακολουθεί την οικογένειά της στην Ελλάδα. Πόλεμος, Κατοχή, Εμφύλιος, μαύρες ιστορικές συγκυρίες και τραγικές απώλειες αγαπημένων της ανθρώπων θα περάσουν από πάνω της σαν οδοστρωτήρας… Θα καταφέρει άραγε να διατηρήσει το ψυχικό σθένος της και την αγάπη της για τη ζωή;

  Μια ωδή της συγγραφέως για το μεγαλείο του ανθρώπου που λυγίζει μόνο μπροστά στον θάνατο και για τη μητρική αγάπη. Μια ιστορία αληθινή, που διατηρεί αμείωτη την αγωνία του αναγνώστη για την τύχη της ηρωίδας…

  ΣτέλλαΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Στέλλα

  Συγγραφέας: Σοφία Αβτζόγλου-Αναστασιάδου

  Εκδόσεις: Μ. Σιδέρη

  Σελίδες: 320

  ISBN: 978-960-468-219-5

  Έτος Έκδοσης: 2018

  Επεξεργασία εικόνας: Νάγια Γ. Μητροπούλου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here