Πρίγκιπας σημαίνει Αμίρ

Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

Το βιβλίο της Άννας Κοντολέων «Πρίγκιπας σημαίνει Αμίρ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Ανήκει στη Συλλογή Χελιδόνια, για παιδιά ηλικίας 8+. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Αλεξίας Λουγιάκη.

Η συγγραφέας μας γνωρίζει τον Αμίρ. Ένα μικρό παιδί που εγκαταλείπει τη πατρίδα του για να αναζητήσει  ένα καλύτερο μέλλον. Φτάνει στην πατρίδα μας μετά από πολλές δυσκολίες. Είναι μόνος του. Είναι μικρός, αλλά οι δυσκολίες τον αναγκάζουν να μεγαλώσει πρόωρα.

Μια μέρα μπροστά σε ένα παγκάκι συναντά ένα σκύλο. Δείχνει να είναι και αυτός μόνος του. Τον ονομάζει Μαλίκ. Έτσι λένε τον αδελφό του που έχει μείνει πίσω στη πατρίδα. Παιδί και σκύλος γίνονται αχώριστοι. Μαζί στην πείνα, στο κρύο, στην προσπάθεια για επιβίωση. Και ενώ όλα δείχνουν να μην υπάρχει ελπίδα για τους δυο φίλους, έρχονται στη ζωή τους τρία χαμογελαστά πρόσωπα και τότε όλα αλλάζουν.

Πήδηξα στη θάλασσα κι ας μην ήξερα κολύμπι… Ο Αλλάχ, η τύχη, έστειλαν στο δρόμο μου ένα σωσίβιο. Τα κύματα θα το παρέσερναν μακριά μου. Κούνησα άγαρμπα χέρια και πόδια και γραπώθηκα πάνω του.  Μέσα στην ολοσκότεινη νύχτα, στο φως  από τις λάμψεις των αστραπών, έβλεπα τα κύματα να καταπίνουν ό, τι είχε απομείνει από τη βάρκα μας με όσους είχαν βρει καταφύγιο στο κάτω μέρος, εγκλωβισμένους στα σπλάχνα της. Γυναίκες, μωρά και νήπια.

Σκεφτόμουν πόσο τυχερός ήμουν που δεν είχα μαζί τη μητέρα και τον αδελφό μου. Θα ήταν ανάμεσά τους κι αυτοί! 

Ένα εξαιρετικό βιβλίο, τρυφερό, αληθινό με εικόνες που συγκινούν και προβληματίζουν. Σαν τον Αμίρ, χιλιάδες παιδιά φτάνουν στη χώρα μας ασυνόδευτα, τρομαγμένα, εξαντλημένα από τις κακουχίες και με μια αγωνία στο πρόσωπό τους για την επόμενη μέρα.

Στο τέλος της ιστορίας, οι αναγνώστες θα διαβάσουν ένα κείμενο της συγγραφέως στο οποίο εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιστορία του βιβλίου. Με απλά σκίτσα, η εικονογράφος εξηγεί στους αναγνώστες τι συμβαίνει  με τα ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στη χώρα μας, τι ανάγκες έχουν  και πώς μπορούν να βοηθηθούν. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για τη ΜΕΤΑδραση και τις δράσεις της για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Είναι ένα βιβλίο που θα μιλήσει στις καρδιές όσων το διαβάσουν.

Περίληψη: Ο τόπος του Αμίρ ήταν κάποτε πλούσιος και εύφορος και όλοι ζούσαν ευτυχισμένοι. Οι άντρες είχαν δουλειά τα πρωινά και χωράτευαν στα καφενεία τα βράδια. Τα παιδιά έτρεχαν μέχρι που χόρταιναν παιχνίδι στα σοκάκια. Και οι γυναίκες τα παρακολουθούσαν άγρυπνα και τα κυνηγούσαν να τα ταΐσουν, με πιάτα ξέχειλα από φαγητό στα χέρια. Στον ουρανό πετούσαν πουλιά αποδημητικά και μόνο τα κακαρίσματα του κόκορα τους ξύπναγαν άγρια χαράματα.

Μα μετά ήρθαν αυτοί που δεν είχαν ιερό και όσιο, αυτοί που αγαπούσαν τα όπλα πιο πολύ από τους ανθρώπους και… όλα άλλαξαν.

Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Πρίγκιπας σημαίνει Αμίρ

Συγγραφέας: Άννα Κοντολέων

Εκδόσεις: Πατάκης

Εικονογράφος: Αλεξία Λουγιάκη

ISBN: 9789601665719

Ημερομηνία έκδοσης: 05/05/2016

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here