Πέμπτη, Αύγουστος 22, 2019
More
  Αρχική Σκέψεις σε λέξεις Πώς γράφτηκε η Πτώση

  Πώς γράφτηκε η Πτώση

  -

  Πώς γράφτηκε η Πτώση

  Γράφει η Τόνια Λαλούση

  Το χρονικό της Πτώσης λοιπόν… Μια υπέροχη ευκαιρία να γνωρίσουμε -εσείς και εγώ- το βιβλίο μου! Πριν δυο περίπου χρόνια, μου έκαναν δώρο το αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγγελικής Νικολούλη “Ονειρεύτηκα το δολοφόνο σου” και η αλήθεια είναι πως δεν ενθουσιάστηκα ιδιαίτερα.

  Η πρώτη μου σκέψη ήταν να κάνω μια συζήτηση με το άτομο που μου έκανε αυτό το δώρο, ώστε να τον ενημερώσω πως διάβαζα ΜΟΝΟ αισθηματική λογοτεχνία και πως ήταν πολύ όμορφη η σκέψη του, αλλά δυστυχώς άστοχη η επιλογή του! Αυτή η συζήτηση βέβαια δεν έγινε ποτέ, γιατί είμαι ευγενικό άτομο -πάνω απ’ όλα- οπότε απλά τον ευχαρίστησα, σκεπτόμενη πως με τη σειρά μου θα το έκανα και εγώ δώρο σε κάποιον φίλο. 

  Λίγες μέρες αργότερα, καθώς το βιβλίο με κοίταζε επίμονα -γιατί το είχα σε περίοπτη θέση ώστε να το “ξεφορτωθώ” με την πρώτη ευκαιρία- το πήρα στα χέρια μου και του έκανα τη χάρη να διαβάσω την περίληψη, η οποία προφανώς με άφησε αδιάφορη! Παρακινούμενη όμως από έντονη περιέργεια, επέλεξα να το ξεφυλλίσω και… Αυτό ήταν! 

  Η επαφή μου με την αστυνομική λογοτεχνία δεν ήταν ένας έρωτας με την πρώτη ματιά, καθώς χρειάστηκε να εμβαθύνω περισσότερο για να γοητευτώ από τα παιχνίδια μυαλού, την αγωνία για τη λύση της υπόθεσης, τις συνεχείς μαντεψιές και προσπάθειες για την εύρεση του δολοφόνου και τον γοητευτικό εκνευρισμό που ένιωσα όταν οι σίγουρες προτάσεις μου διαψεύστηκαν, όμως από εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα πως αυτό το είδος μού ταιριάζει απόλυτα!

  Το βιβλίο αυτό το διάβασα μέσα σε λίγες ώρες και ύστερα έψαχνα τρύπα να κρυφτώ για να γράψω το δικό μου αστυνομικό μυθιστόρημα! Ως παιδί, όμως, της αισθηματικής λογοτεχνίας δεν μπορούσα να εγκαταλείψω τόσο εύκολα τους νόμους του έρωτα, οπότε αποφάσισα να γράψω ένα βιβλίο που θα αποτελούσε συνδυασμό των δύο ειδών! 

  Η αρχική ιδέα για την πλοκή της ιστορίας ήταν η δολοφονία της αδερφής της κεντρικής ηρωίδας και νομίζω πως είναι το μόνο στοιχείο που διατήρησα στο τελικό αρχείο -τόσο σταθερή είμαι. Ήθελα να γράψω μια ιστορία για να περάσω δύο μηνύματα στους αναγνώστες: πρώτον πως πρέπει να σταματήσουμε να κρίνουμε και να σχολιάζουμε τον κόσμο γύρω μας, εφόσον δεν είμαστε σε θέση να έχουμε πλήρη επίγνωση των καταστάσεων που ο καθένας καλείται να αντιμετωπίσει και δεύτερον πως σε μια δύσκολη και στρεσογόνα στιγμή της ζωής μας, πρέπει να μάθουμε να διατηρούμε την ψυχραιμία μας, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό. Όταν πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στο σωστό και στο λάθος καλό θα ήταν να αξιολογήσουμε όλες τις συνέπειες, διαφορετικά οδηγούμαστε στον τίτλο αυτού του βιβλίου… Στην ψυχική κατάπτωση, στο τέλος του ψυχικού μας κόσμου. 

  Πώς γράφτηκε η Πτώση

  Το δεύτερο και πολύ σπουδαίο βήμα ήταν να επιλέξω τους χαρακτήρες. Οι ήρωες των βιβλίων είναι αυτοί με τους οποίους συναναστρέφομαι σε όλη τη διάρκεια της συγγραφής, επομένως πάντα τους επιλέγω με μεγάλη προσοχή και πρώτα προσπαθώ να τους γνωρίσω (ούτε από συνέντευξη να τους περνούσα) και μετά ξεκινάω να γράφω γι’ αυτούς. Και εδώ έρχεται η μεγάλη αποκάλυψη: οι αρχικές μου σκέψεις δεν περιλάμβαναν τον αγαπημένο μας ήρωα Πέτρο Δεληγιάννη (γελάστε ελεύθερα) και η ηρωίδα μου, Άννα Ηλιοπούλου, ήταν δικηγόρος και όχι αστυνομικός! Εκείνο το διάστημα, όμως, ήμουν απογοητευμένη συναισθηματικά, καθώς προσπαθούσα να ξεπεράσω έναν έρωτα χωρίς ανταπόκριση και τότε μου ήρθε η ιδέα να εμπνευστώ από εκείνον, γράφοντας έναν ήρωα με βάση τον χαρακτήρα του. Και τότε γεννήθηκε ο κύριος Δεληγιάννης! 

  Στην πραγματικότητα είναι ελάχιστα τα κοινά στοιχεία ανάμεσά τους, καθώς η μυθοπλασία μού έδωσε τη δυνατότητα να φτιάξω κάτι διαφορετικό, έναν χαρακτήρα που θα ήταν ακριβώς όπως τον ήθελα εγώ! Η δημιουργία αυτού του ήρωα ήταν κάτι λυτρωτικό για μένα, καθώς ξεπέρασα εντελώς εκείνο το αγόρι, και μου δόθηκε η ευκαιρία να γράψω έναν απολαυστικό χαρακτήρα που θα με γέμιζε στη συνέχεια με πολλές στιγμές γέλιου, χάρη στο καυστικό του χιούμορ! 

  Έτσι, είχα στα χέρια μου τους δυο ήρωες, τον απόλυτο Πέτρο Δεληγιάννη και την δυναμική Άννα Ηλιοπούλου. Και το επάγγελμα αυτών; Δικηγόροι! Και μάλιστα από τους πιο διακεκριμένους στον χώρο τους. Ξεκίνησα τη συγγραφή του βιβλίου με μια κεντρική ιδέα στο μυαλό μου, και τον Πέτρο με την Άννα να είναι αντίδικοι, δίνοντας απολαυστικές λεκτικές μάχες στα δικαστήρια! Όμως κάτι δεν κυλούσε καλά ανάμεσά τους… Ήταν και οι δυο πολύ δυνατοί και δεν μπορούσα να φέρω την ισορροπία που χρειαζόμουν…

  Το ένα αστυνομικό βιβλίο διαδεχόταν το άλλο, διάβαζα όλη μέρα προσπαθώντας να βρω αυτό που μου έλειπε και η λύση ήταν μπροστά στα μάτια μου. Έτσι, οι δύο δικηγόροι δήλωσαν “παραίτηση” και το βιβλίο γράφτηκε ξανά από την αρχή, με τον Πέτρο Δεληγιάννη στο ρόλο του αυστηρού και επιβλητικού εγκληματολόγου και αστυνομικού και την Άννα Ηλιοπούλου, ως την πολύπαθη συνεργάτη του, η οποία από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους βρέθηκε στην κατηγορία των “αθώων θυμάτων” του σαγηνευτικού εγκληματολόγου…

  Και τότε ναι! Όλα ήταν έτοιμα και η πλοκή εξελισσόταν συνεχώς στο μυαλό μου. Πηγή έμπνευσης; Αποκλειστικά και μόνο οι ήρωές μου! Ο Πέτρος με την Άννα με οδηγούσαν ακριβώς όπου ήθελαν εκείνοι και εγώ δεν είχα παρά να τους ακολουθήσω, να καταγράψω την έρευνά τους και να παρακολουθήσω το ανατρεπτικό χρονικό της ερωτικής τους… συνεργασίας!

  Η συγγραφή αυτού του βιβλίου ολοκληρώθηκε σε έξι περίπου μήνες και για την επιμέλεια χρειάστηκα άλλους δυο μήνες. Ήταν ένα πολύ απολαυστικό ταξίδι που μου έμαθε πως πρέπει να είμαι λιγότερο παρορμητική, να μετράω λίγο περισσότερο τα λόγια μου, να μην κρίνω ποτέ έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζω, αξιολογώντας μόνο την εικόνα που δείχνει προς τα έξω και -όπως είπα και παραπάνω- κατάφερα να απεγκλωβιστώ από μια στενάχωρη ερωτική κατάσταση, διαπιστώνοντας πως τα θέλω μου ήταν διαφορετικά από αυτά που νόμιζα. Πολλές φορές ενθουσιαζόμαστε υπερβολικά με άτομα ή καταστάσεις και δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε αν πραγματικά μας ταιριάζουν. Γι’ αυτό πρέπει να μην βιαζόμαστε, να δίνουμε χρόνο στους ανθρώπους και να βάζουμε όρια στον εαυτό μας, διότι ο αυθορμητισμός οδηγεί στον παρορμητισμό και κάποιες επιλογές μας μπορούν να μας οδηγήσουν στην Πτώση! 

  Ευχαριστώ πολύ την Χαρά Δελλή που μου έδωσε την ευκαιρία, μέσα από τη συγγραφή αυτού του κειμένου, να θυμηθώ το χρονικό των συναισθημάτων που κατέληξαν στη δημιουργία αυτού του βιβλίου! Πώς γράφτηκε η Πτώση

  Avatar
  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!
  Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη με τον Νίκο Λούβρο
  Επόμενο άρθροΕκδόσεις Εκάτη

  Απάντηση