Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Άρθρα Συνεργατών Πώς η συγγραφή κειμένων συμβάλλει στην ελεύθερη έκφραση;

  Πώς η συγγραφή κειμένων συμβάλλει στην ελεύθερη έκφραση;

  -

  Πώς η συγγραφή κειμένων συμβάλλει στην ελεύθερη έκφραση;

  Γράφει η Σοφία Αθανασοπούλου

  Όλοι όσοι αποφασίζουν να γράψουν ένα κείμενο, είτε αυτό είναι μυθιστόρημα είτε ποίημα είτε διήγημα, προσπαθούν μέσα από την κίνηση αυτή να δηλώσουν κάτι στους αναγνώστες. Αν το έργο τους έχει μεγάλη απήχηση, τότε αυτό που θέλησαν αρχικά να πουν, “ακούγεται” σε περισσότερο κόσμο.

  Τα θέματα για τα οποία επιλέγουν να μιλήσουν μπορεί να είναι από προσωπικές σκέψεις μέχρι και σοβαρά κοινωνικά ζητήματα και επηρεάζονται τόσο από τον τρόπο σκέψης και τα βιώματα του συγγραφέα, όσο και από το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ζει.

  ελεύθερη έκφρασηΟρισμένοι συγγραφείς επιλέγουν να περιγράψουν μια προσωπική κατάσταση την οποία αισθάνονται ότι αδυνατούν να μοιραστούν μέσω της συζήτησης με άτομα του στενού περιβάλλοντός τους. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλά αξιόλογα έργα έχουν γραφτεί από ελεύθερη έκφρασηάτομα συνεσταλμένα και χωρίς ιδιαίτερες κοινωνικές δεξιότητες. Εκεί δίνεται η ευκαιρία στο συγγραφέα να εξωτερικεύσει κρυφές του σκέψεις μέσα από τη συμπεριφορά ή τη σκέψη των πρωταγωνιστών του. Αν για παράδειγμα ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου είναι οξύθυμος και έχει βίαια ξεσπάσματα, ίσως αυτός είναι ένας ακίνδυνος τρόπος που έχει ανακαλύψει ο δημιουργός του προκειμένου να εκτονώσει τον προσωπικό του θυμό. (Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να τονίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει πάντα, δηλαδή ένας χαρακτήρας μπορεί να είναι διαμορφωμένος με συγκεκριμένο τρόπο επειδή κάτι τέτοιο εξυπηρετεί την εξέλιξη της ιστορίας και όχι επειδή βασίζεται στην ιδιοσυγκρασία του συγγραφέα.)

  Πώς η συγγραφή κειμένων συμβάλλειΖητήματα και εμπειρίες που είναι γνωστές σε λίγους και είναι χρήσιμο να γνωστοποιηθούν στο ευρύ κοινό, συχνά καταγράφονται με τη μορφή βιβλίων. Για παράδειγμα, οι συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα εργασίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι ένα θέμα για το οποίο λίγοι μπορούν να μιλήσουν λεπτομερώς και με ειλικρίνεια. Επιπλέον, είναι κάτι το οποίο παρέμεινε στις αναμνήσεις όσων επέζησαν και κάποιοι από αυτούς είχαν την ανάγκη να μιλήσουν γι’ αυτό δημοσίως.

  Όταν το κοινωνικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση, οι συγγραφείς αλλά και άλλοι καλλιτέχνες συχνά καταφεύγουν σε εναλλακτικούς τρόπους προκειμένου να δηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους για τις επικρατούσες συνθήκες ή τον προβληματισμό τους για το μέλλον. Αυτό παρατηρείται σε αυστηρά καθεστώτα με έντονη λογοκρισία, όπου συνήθως οι συγγραφείς χρησιμοποιούν την αλληγορία στα κείμενά τους.

  Πώς η συγγραφή κειμένων συμβάλλει στην ελεύθερη έκφραση

  Πώς η συγγραφή κειμένων συμβάλλει

  Η διαδικασία της συγγραφής προσφέρει ένα είδος ανακούφισης στους δημιουργούς, αφού τους επιτρέπει να συγκεντρώσουν κάπου οργανωμένα τις σκέψεις τους. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις οι αναγνώστες δεν είναι έτοιμοι να δεχτούν το έργο (όπως στην περίπτωση των στρατοπέδων συγκέντρωσης, γεγονός το οποίο συνοδεύεται από έντονη συναισθηματική φόρτιση) ή διστάζουν (όπως στην περίπτωση ενός απολυταρχικού καθεστώτος, όπου έχουν συνηθίσει μόνο συγκεκριμένες μορφές τέχνης). Επομένως, πολλές φορές τέτοια κείμενα γίνονται αποδέκτες αρνητικής κριτικής, τελικά όμως η αξία τους αναγνωρίζεται.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here