Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 13-16 Ρωξάνη και Αύγουστος - Ζαφειρία Κοτζαμάνογλου

  Ρωξάνη και Αύγουστος – Ζαφειρία Κοτζαμάνογλου

  -

  Από τις εκδόσεις Μ. Σιδέρη κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της συγγραφέως Ζαφειρίας Κοτζαμάνογλου «Ρωξάνη και Αύγουστος». Ανήκει στη σειρά Παιδική και Εφηβική Λογοτεχνία.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η συγγραφέας στηρίζει το μυθιστόρημα που έγραψε για παιδικό και εφηβικό κοινό, στο γνωστό σε όλους μας παραμύθι «Η Ωραία Κοιμωμένη». Όλοι ξέρουμε ότι η Ωραία Κοιμωμένη είχε καταραστεί από μια νεράιδα. Θα τρυπιόταν από ένα αδράχτι και θα έπεφτε σε ύπνο βαθύ, διάρκειας εκατό χρόνων. Το φιλί ενός πρίγκιπα θα της έδινε και πάλι ζωή. Αυτή είναι συνοπτικά η ιστορία της Ωραίας Κοιμωμένης.

  Η συγγραφέας Ζαφειρία Κοτζαμάνογλου προχωρεί σε μια διαφορετική εξιστόρηση των γεγονότων. Λίγο πριν την ενηλικίωσή της, η Ρωξάνη, κόρη του βασιλιά της Νυδίας, ανακαλύπτει ότι το πεπρωμένο της είναι να πέσει σε ύπνο βαθύ για εκατό χρόνια, και οι γονείς της, για να το αποφύγουν αυτό, την κρατούν στο παλάτι προστατευμένη από κάθε κίνδυνο, αφού έχουν καταστραφεί όλα τα αδράχτια της χώρας.

  Μόνο σε λιγοστά απομακρυσμένα εργαστήρια και σπίτια είχαν απομείνει μερικά, για να μπορούν οι άνθρωποι να γνέθουν το μαλλί και να φτιάχνουν νήμα για τα ρούχα. Αυτό, όμως, το ήξεραν όλοι εκτός από τη μικρή Ρωξάνη, που συνέχιζε να μεγαλώνει ανέμελη μέσα στον παραμυθένιο και ασφαλή κόσμο της.

  Η πριγκίπισσα θα θυμώσει με την τακτική που ακολούθησαν οι γονείς της. Τόσα χρόνια πέρασε κλεισμένη σε ένα παλάτι χωρίς να γνωρίζει τίποτε για τον κόσμο έξω από τα τείχη του παλατιού. Νιώθει την ανάγκη να ζήσει πραγματικά, να γνωρίσει τον κόσμο και όσα στερήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Φεύγει κρυφά από το παλάτι για να τα ανακαλύψει μόνη της, χωρίς καμιά προστασία τον κόσμο.

  Πώς θα είναι αυτό το ταξίδι για τη Ρωξάνη; Τι θα συναντήσει στον δρόμο της;

  Ποιος είναι στα αλήθεια ο άνδρας που θα βρεθεί στον δρόμο της και ποια αποστολή κουβαλά στις πλάτες του;

  Ποιο θα είναι το τέλος αυτού του ταξιδιού;

  Οι απαντήσεις κρύβονται στις σελίδες του βιβλίου.

  Ένα βιβλίο όπου ο διδακτισμός ρέει άφθονα στις σελίδες του. Διαβάζοντάς το, με γύρισε αρκετά χρόνια πίσω, στην παιδική μου ηλικία, τότε που τα παιδικά βιβλία είχαν σκοπό τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών με πολλά ηθικά διδάγματα. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί η συγγραφέας είναι πλούσιο, με λέξεις που σίγουρα δεν τις γνωρίζουν όλες τα παιδιά και οι έφηβοι, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, αφού δίνεται η ευκαιρία να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους.

  Δεν θα σας αποκαλύψω τίποτα περισσότερο, για να σας αφήσω να το διαβάσετε και να σχηματίσετε τη δική σας άποψη για το βιβλίο. «Ένα βιβλίο διαβασμένο από χίλιους διαφορετικούς ανθρώπους είναι χίλια διαφορετικά βιβλία» είχε πει ο σκηνοθέτης Αντρέι Ταρκόφσκυ και συμφωνώ απόλυτα με αυτή την άποψη.

  Περίληψη: Η Ρωξάνη, κόρη του βασιλιά της μυθικής χώρας Νυδίας, θα γιορτάσει σε λίγες μέρες τα δέκατα όγδοα γενέθλιά της. Όχι μόνο θα ενηλικιωθεί, αλλά θα γίνει και επίσημα η διάδοχος του θρόνου. Η τυχαία ανακάλυψη, όμως, ενός κλειδιού και η αποκάλυψη ενός καλά κρυμμένου μυστικού θα την οδηγήσουν σε ένα περιπετειώδες ταξίδι αναζήτησης μακριά από το ελεγχόμενο και προστατευμένο περιβάλλον του παλατιού.
  – Ποιες πόρτες θα της ανοίξει το περίεργο κλειδί σ’ αυτό το ταξίδι αναζήτησης της γνώσης;
  – Τι θα συναντήσει κατά τη διάρκειά του και ποιο θα είναι το τέρμα της διαδρομής;
  – Ποιες απρόβλεπτες εξελίξεις θα έχει η γνωριμία της με τον νεαρό Αύγουστο;
  – Θα καταλάβει ποια ακριβώς είναι η ελευθερία που αναζητά;
  – Θα βρει, τελικά, την αλήθεια που της στέρησαν, άθελά τους, η αγάπη και ο φόβος των γονιών της; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Ρωξάνη και Αύγουστος

  Συγγραφέας: Ζαφειρία Κοτζαμάνογλου

  Εκδόσεις: Μ. Σιδέρη  

  ISBN: 978-960-468-255-3

  Ημ. Έκδοσης: 02/2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here