Πέμπτη, 9 Μαρτίου, 2023
More

  Sinan Books poetry bookstore

  -

  Sinan Books poetry bookstore. Εκκλησία στην Εκκλησία.

  Η ποίηση ζωντανεύει μέσα στον Άγιο Νικόλαο της Σανγκάης, μια παλιά, ορθόδοξη εκκλησία του 1932.

  Γράφει η Χαρά Δελλή

  Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, μνημείο του τσάρου Νικολάου Β΄ και της αυτοκρατορικής οικογένειάς του, αποτελεί αρχιτεκτονικό αριστούργημα και ένα από τα κυριότερα αξιοσημείωτα της πόλεως. Χτίστηκε το 1934 με δαπάνες των Ρώσων Αποδήμων, ενώ θεμελιώθηκε ο πρώτος αυτός Ναός των Ρώσων Αποδήμων στη Σαγκάη το 1932.

  Sinan Books poetry bookstoreΣτα τέλη του 2019, την ιδέα «μια εκκλησία μέσα σε μια εκκλησία» υλοποίησε το αρχιτεκτονικό-σχεδιαστικό στούντιο Wutopia Lab ολοκληρώνοντας την εσωτερική μόνο ανακαίνιση της ιστορικής ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη Σαγκάη για να δημιουργήσει ένα καινούργιο βιβλιοπωλείο που ειδικεύεται στην ποίηση: το βιβλιοπωλείο προσφέρει 1.000 τίτλους ποίησης σε μια ευρύτατη γκάμα γλωσσών.

  Το αρχιτεκτονικό γραφείο Wutopia Lab -οι αρχιτέκτονες της Wutopia Lab μετασχηματίζουν συχνά χώρους που είχαν άλλη χρήση προηγουμένως- χρησιμοποίησε τη δομή του ναού για να τη μετατρέψει σε ναό ποίησης, «αγιογραφώντας» τους τοίχους με στίχους. Οπότε, στο εσωτερικό του ναού μην περιμένετε να δείτε στασίδια και αγιογραφίες.

  Όταν το στούντιο μελετούσε το πρότζεκτ, η εκκλησία ήταν σε εγκατάλειψη και λόγω του ότι το κτήριο ήταν διατηρητέο έπρεπε να μην υπάρξουν παρεμβάσεις στην πρόσοψη, στο βασικό σχέδιο του πατώματος και στις λεπτομέρειες του εσωτερικού διάκοσμου. Περιορίστηκαν, λοιπόν, οι πολλές παρεμβάσεις ώστε να διατηρηθούν τα παλιά αρχιτεκτονικά στοιχεία, με αποτέλεσμα ένα χώρο γεμάτο φως για την Σαγκάη.

  Οι κατευθυντήριες γραμμές της εμπόδισαν τους σχεδιαστές να αλλάξουν, για παράδειγμα, την υπάρχουσα πρόσοψη, το δομικό σύστημα, την υποκείμενη κάτοψη ή τα αυθεντικά εσωτερικά χαρακτηριστικά όπως κολόνες, διακοσμητικά λουλούδια, τοίχους και δάπεδα.

  Sinan Books poetry bookstoreΜε ονομασία «Εκκλησία στην Εκκλησία», η δομή 388 τετραγωνικών μέτρων περιλαμβάνει το Sinan Books Poetry Store, με περισσότερους από 1.000 τόμους.

  Αξιοθαύμαστα είναι τα χαλύβδινα ράφια 45 τόνων που έρχονται σε αντίθεση με τις περίτεχνες προσόψεις, τις ψηλές καμάρες και τις τοιχογραφίες της αρχικής αρχιτεκτονικής.

  Μέσα στο βιβλιοπωλείο ένα μπαλκόνι μετατράπηκε σε χρυσό άμβωνα. Οι επισκέπτες μπορούν με σαφήνεια να διακρίνουν το αρχικό περίγραμμα της εκκλησίας και να έχουν συνείδηση του ποια μέρη είναι καινούργια. Το ανατολικό και δυτικό τμήμα της εκκλησίας στεγάζουν πλέον καφέ και εκεί ένα ζεστό σοκολατί χρώμα έρχεται σε δημιουργική αντίθεση με το μεταλλικό ασημί χρώμα του βιβλιοπωλείου.

  Ο παλιός, σχεδόν 10 μέτρων, θόλος διατηρήθηκε μα εξελίχθηκε σ’ ένα σύγχρονο ιερό για πνευματική καθοδήγηση. Ένα καταφύγιο για σύγχρονους ανθρώπους μέσα σε κάτι που κάποτε ήταν καταφύγιο πίστης.

  Sinan Books poetry bookstore
  Langao Road #16
  Shanghai
  Κίνα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ