Συγγραφέας ή λογοτέχνης;

Γράφει η Σοφία Αθανασοπούλου

Πολλές φορές χρησιμοποιούμε τον όρο «συγγραφέας» για άτομα τα οποία καταπιάνονται με ιστορίες οι οποίες έχουν ως σκοπό να μας ψυχαγωγήσουν και να μας βοηθήσουν να περάσουμε ευχάριστα το χρόνο μας.

Όσον αφορά το λογοτέχνη, τον θεωρούμε σαν κάποιον με περισσότερες γνώσεις, ίσως με κάποιον που ασχολείται με ένα συγκεκριμένο είδος κειμένων και σίγουρα αποτελεί μια ειδική κατηγορία συγγραφέα. Όλα αυτά ισχύουν εν μέρει, οι περισσότεροι από εμάς όμως θα δυσκολευτούμε να απαντήσουμε αν μας ρωτήσει κάποιος ποια είναι η διαφορά. Ας γίνουμε λοιπόν πιο ακριβείς.

Ο όρος «συγγραφέας» είναι αρκετά γενικός. Ως συγγραφέας μπορεί να χαρακτηριστεί οποιοσδήποτε γράφει κείμενα ή και ολόκληρα βιβλία, είτε αυτά αποσκοπούν στην ψυχαγωγία του κοινού, είτε είναι επιστημονικού ή άλλου περιεχομένου.

Συνεπώς, συγγραφέας είναι ένας καθηγητής πανεπιστημίου ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο πάνω στο αντικείμενό του για να βοηθήσει τους φοιτητές του, κάποιος που γράφει άρθρα για μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό, κάποιος που κρατάει ημερολόγιο, ακόμη και ένας μαθητής ο οποίος γράφει εκθέσεις για το σχολείο. Βέβαια, σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και όλοι όσοι γράφουν ιστορίες, φανταστικές ή ρεαλιστικές, μικρότερες ή μεγαλύτερες. Με λίγα λόγια, οποιοσδήποτε έχει στο συρτάρι του κείμενα ανεξάρτητα από το είδος τους, είναι συγγραφέας.

Ο λογοτέχνης είναι κάτι πολύ πιο εξειδικευμένο. Όπως προδίδει και η ίδια η λέξη, είναι κάποιος που ασχολείται με την τέχνη του λόγου. Σε λογοτεχνικά κείμενα μπορεί να παρατηρήσει κανείς αφηγηματικές τεχνικές όπως ο εσωτερικός μονόλογος, οι εγκιβωτισμοί, ο διάλογος, οι αναχρονισμοί και οι αλληγορίες. Δηλαδή, τα λογοτεχνικά βιβλία είναι ένα «κόσμημα» της γλώσσας, με πτυχές και πλοκή που ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη χωρίς να το περιμένει. Πολλές ιστορίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν λοιπόν ως λογοτεχνία λόγω της φτωχικής δομής τους ακόμη και σε περιπτώσεις που έχουν γίνει best sellers.

Συγγραφέας ή λογοτέχνης;

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι ένας λογοτέχνης αρκείται σε λίγες λέξεις ή φράσεις για να στείλει ένα μήνυμα, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να χρειαστεί ολόκληρες σελίδες ή ακόμη και τόμους για να εξηγήσει το ίδιο. Επομένως, το συμπέρασμα είναι ότι ο λογοτέχνης έχει τη δυνατότητα να «παίζει» με τη γλώσσα και την αφήγηση με μεγάλη ευκολία.

Έπειτα από όλα αυτά λοιπόν, ξεκαθαρίζεται στο μυαλό μας η διαφορά ανάμεσα στις δύο έννοιες. Ένας λογοτέχνης είναι και συγγραφέας, ενώ το αντίστροφο δεν ισχύει απαραίτητα.

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here