Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Σβάκοπμουντ - Οπούβο Φυλή Χίμπα

  Σβάκοπμουντ – Οπούβο Φυλή Χίμπα

  -

  Σβάκοπμουντ

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η λουτρόπολη του Σβάκοπμουντ είναι ένα πραγματικό ταξίδι στο χωροχρόνο, καθώς δίνει την αίσθηση ευρωπαϊκής λουτρόπολης του μεσοπολέμου.

  Το Σβάκοπμουντ ομιλεί άπταιστα τη γερμανική, κατάλοιπο από την ίδρυση της πόλης. Εφημερίδες στα γερμανικά, γερμανικές επιγραφές στα κτίρια, γερμανική αρχιτεκτονική, πολεοδομία, γερμανικό σχολείο, γερμανικοί φούρνοι, Γερμανοί κάτοικοι απόγονοι των πρώτων Γερμανών αποίκων και, βέβαια, Γερμανοί τουρίστες.

  Για εκατοντάδες χρόνια, ο περίπλους της Ναμίμπια, λόγω των ρευμάτων, των ανέμων και των πυκνών ομιχλών του Ατλαντικού, αλλά και λόγω της έλλειψης νερού και τροφής, ήταν από τις πιο επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο.

  Κέιπ Κρος: Το Ακρωτήριο του Σταυρού το πρωτοαντίκρισε τον Ιανουάριο του 1486 ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος και εξερευνητής Diego Cão. Ο Cão, όπως και με τις άλλες περιοχές που ανακάλυψε στις πρώτες του αποστολές ακολουθώντας τις διαταγές του βασιλιά Ιωάννη Β΄, ανακήρυξε την περιοχή “πορτογαλικό έδαφος”, θεμελιώνοντας έναν λιτό, πέτρινο σταυρό που έδωσε και το όνομα στην επιβλητική αυτή γεωμορφολογική ακροληξία.

  Σε αυτή την ερημική παραλία ζει μια πολυμελής αποικία από γουνοφόρες φώκιες, που τρέφονται από τα πλούσια σε αλιεύματα νερά του ωκεανού.

  Η Ακτή των Σκελετών ήταν η ακτή που έβλεπαν οι τολμηροί θαλασσοπόροι του Μεσαίωνα, και φάνταζε από μακριά σαν λύτρωση στα βάσανά τους. Όμως οι αμμώδεις παραλίες της περιοχής γίνονταν τάφος για τα ιστιοφόρα και τα ανθρώπινα φορτία τους. Γρήγορα οι ναυαγοί αντιλαμβάνονταν ότι δεν υπήρχε ίχνος πόσιμου νερού σε ακτίνα χιλιομέτρων, γεγονός που δικαίωνε και συνεχίζει να δικαιώνει το όνομά της.

  Η Ακτή των Σκελετών έχει έκταση σχεδόν 17.000 τ.χλμ., το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας είναι σπαρμένο με κουφάρια πλοίων που ναυάγησαν και ξεβράστηκαν στα ρηχά, εξ ου και το όνομά της.

  Οπούβο – Φυλή Χίμπα

  Στο Οπούβο ζει η ανέγγιχτη από τον χρόνο φυλή των Χίμπα, με τις παραδοσιακές τελετές τους, τις χειροτεχνίες τους, τα κοσμήματά τους, και τη στενή τους σχέση με τη φύση.

  Ξεχωρίζουν από τους άλλους λαούς γιατί καλύπτουν το δέρμα τους με ένα μείγμα βουτύρου, στάχτης και ώχρας, που τους έδωσε και την ονομασία «λαός της ώχρας».

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Προηγούμενο άρθροΕθνικό Πάρκο Ετόσα
  Επόμενο άρθροΕπίσκεψη στο κάστρο Duwisib

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here