Πέμπτη, 10 Ιουνίου, 2021
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Κατερίνα Καρβούνη

  Συνέντευξη – Κατερίνα Καρβούνη

  -

  Συνέντευξη – Κατερίνα Καρβούνη

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα Κατερίνα Καρβούνη, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Μαθαίνοντας τις νότες παρέα με τα ζώα» από τις Eκδόσεις Φυλάτος.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε το βιβλίο σας «Μαθαίνοντας τις νότες παρέα με τα ζώα», όπου εισάγετε τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στον κόσμο της μουσικής. Ποια ήταν η αφορμή για να γεννηθεί αυτό το βιβλίο;

  K.K.: Καλησπέρα, σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που μου δίνετε να παρουσιάσω το πρώτο μου συγγραφικό εγχείρημα.

  Συνέντευξη - Κατερίνα Καρβούνη
  Συνέντευξη – Κατερίνα Καρβούνη

  Η πολύχρονη ενασχόλησή μου με τα παιδιά στον χώρο της προσχολικής αγωγής αλλά και της μουσικής, μου δίδαξε ότι η μάθηση αφομοιώνεται καλύτερα μέσα από το παιχνίδι και τα παραμύθια. Η μουσική είναι ένας κλάδος που έχει αρκετά δύσκολους μουσικούς όρους και έτσι σκέφτηκα ότι ένα παραμύθι θα βοηθούσε τα παιδιά να τους αποστηθίσουν με έναν διασκεδαστικό τρόπο: με την ιστορία ενός βατράχου που είχε όνειρο ζωής να μάθει να τραγουδάει. Η επιλογή των ηρώων δεν είναι τυχαία, τα παιδιά δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη στα ζώα και τους αρέσει να τους διηγούνται ιστορίες με τις περιπέτειες των μικρών τους φίλων. Στο συγκεκριμένο παραμύθι αναφέρονται οι ονομασίες των φθόγγων, συνδυάζοντας τον φθόγγο με το όνομα του ζώου με σκοπό η μάθηση να είναι συνδυαστική, π.χ. η πεταλούδα λέγεται Ρένα που αντιστοιχεί στη νότα ΡΕ, έτσι κατά τη διάρκεια του μαθήματος μπορεί ο εκπαιδευτικός να επικαλεστεί το παραμύθι για να υπενθυμίσει στο παιδί το όνομα του φθόγγου. Οι Εκδόσεις Φυλάτος αγκάλιασαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ιδέα μου και έτσι δημιουργήθηκε το παραμύθι.

  Εκτός όμως από τη μουσική που είναι διάχυτη στο βιβλίο σας, δείχνετε επίσης τον τρόπο στα παιδιά για να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Τι στοιχεία κατά τη γνώμη σας πρέπει να διαθέτει ένα καλό παιδικό βιβλίο;

  K.K.: Θεωρώ ότι ένα καλό παιδικό βιβλίο πρέπει να μεταφέρει τα μηνύματά του με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ελκυστικό, για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του παιδιού, να χρησιμοποιεί ήρωες και γεγονότα που του είναι οικεία έτσι ώστε να γίνεται κατανοητή η ιστορία, να χρησιμοποιεί λεξιλόγιο κατάλληλο για την ηλικία που απευθύνεται. Πολύ σημαντικό ρόλο βέβαια στις μικρές ηλικίες παίζει και η εικονογράφηση, που στο δικό μου παραμύθι ήταν εξαιρετική η δουλειά της κυρίας Τάνιας Καρακώστα.

  Ένα άλλο σημείο στο βιβλίο που ξεχώρισα είναι η παρότρυνσή σας να αφουγκραστούμε τους ήχους της φύσης. Έχουμε πάψει πια να παρατηρούμε, να ακούμε και να θαυμάζουμε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας;

  K.K.: Δυστυχώς, οι συνθήκες της ζωής μας είναι πολύ δύσκολες και πολύ απαιτητικές. Η καθημερινότητά μας χαρακτηρίζεται από έναν αλλεπάλληλο αγώνα να προλάβουμε τον χρόνο και τις υποχρεώσεις μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξεχνάμε να ζούμε τις μικρές καθημερινές χαρές της ζωής. Δεν έχουμε χρόνο πια για απλά πράγματα που είναι ευεργετικά για την ψυχική μας υγεία, για έναν περίπατο στη φύση, να ακούσουμε ήχους που έχουν εκλείψει από το ακουστικό μας πεδίο, υπερκαλυμμένοι από τους βιομηχανικούς ήχους που έχουν κατακλύσει την καθημερινότητά μας, να ακούσουμε μουσική, να διαβάσουμε ένα βιβλίο, δραστηριότητες απαραίτητες για την ψυχική μας ισορροπία.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Μαθαίνοντας τις νότες παρέα με τα ζώα

  Πολύ όμορφη είναι και η εικονογράφηση του βιβλίου από την κυρία Τάνια Καρακώστα. Μιλήστε μας λίγο για τη συνεργασία σας. Οι ήρωές σας αποτυπώθηκαν στο χαρτί όπως τους είχατε φανταστεί;

  K.K.: Πραγματικά η εικονογράφηση της κυρίας Καρακώστα είναι εξαιρετική, όπως και η συνεργασία μας. Από τα πρώτα δείγματα που έλαβα, ενθουσιάστηκα από το πόσο καλά αποτυπωμένη ήταν η ιστορία μου στην εικόνα. Σε κάθε εικόνα έχει αποτυπωθεί η κατάλληλη σκηνή του παραμυθιού, βοηθώντας τον σκοπό της αποστήθισης των μουσικών όρων, χαρίζοντας φαντασία και μεταφέροντας το παιδί σε έναν μαγικό κόσμο.

  Υπάρχουν σκέψεις για μια παρουσίαση διαδικτυακή του βιβλίου ή σε ανοιχτό χώρο, για να συστήσετε τους ήρωές σας στα παιδιά;

  K.K.: Δυστυχώς η εποχή που διανύουμε λόγω της πανδημίας είναι αρκετά δύσκολη και η ιδέα μιας ανοιχτής παρουσίασης δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι εφικτή. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ιδέες για παρουσίαση του βιβλίου σε κάποιες σχολικές μονάδες. Εάν η επιδημιολογική κατάσταση δεν το επιτρέψει, υπάρχει και η εναλλακτική διαδικτυακή παρουσίαση, που δεν προσφέρει βέβαια την αμεσότητα της δια ζώσης, αλλά θα προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις της δύσκολης αυτής κατάστασης που όλοι βιώνουμε, με την ελπίδα να επιστρέψουμε γρήγορα στην κανονικότητα.

  Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

  K.K.: Έχω ήδη ξεκινήσει το επόμενο συγγραφικό μου εγχείρημα, το οποίο θα είναι μια μουσική συνέχεια του «Μαθαίνοντας τις νότες παρέα με τα ζώα». Τα ζώα, μέσα από νέες περιπέτειες, θα διαπραγματεύονται μουσικούς όρους λίγο πιο δύσκολους, καλύπτοντας τη θέση των φθόγγων στο πεντάγραμμο καθώς και τη χρονική τους αξία. Σε συνεργασία πάντα με τον εκδοτικό οίκο Φυλάτος, με τον οποίο είχα άψογη συνεργασία και την καθοδήγηση της κυρίας Άννας Παππά (Επιστημονική Σύμβουλος/ Υπεύθυνη Τμήματος Προώθησης), νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι αντάξιο των προσδοκιών μου.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  K.K.: Θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίνετε να προτρέψω τους γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανακαλύψουν τρόπους έκφρασης και δημιουργίας και να τους ενθαρρύνω να ασχοληθούν με διάφορες μορφές τέχνης. Να εμφυσήσουν στα παιδιά την αγάπη για το βιβλίο, βοηθώντας τα να ανοίξουν τους ορίζοντές τους, αφήνοντας τη σκέψη τους να ταξιδέψει στον κόσμο της φαντασίας, κρατώντας τα μακριά από την ασχήμια του κόσμου που μας περιβάλλει. Να καλλιεργήσουν δεξιότητες μέσω της τέχνης και να ελέγξουν τον τεχνολογικό βομβαρδισμό που δέχονται τα παιδιά και τα αποπροσανατολίζει από τις πραγματικές τους ανάγκες. Τέλος, να τους υπενθυμίζουν να μην εγκαταλείπουν τα όνειρά τους, όσες δυσκολίες και αν συναντούν. Με θέληση, επιμονή και δουλειά όλα είναι εφικτά, αυτό άλλωστε μας διδάσκει και ο ήρωας του παραμυθιού, ο βατραχάκος Σι.

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

  K.K.: Εγώ σας ευχαριστώ.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here