Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Μαρία Σπιθάκη

  Συνέντευξη – Μαρία Σπιθάκη

  -

  Συνέντευξη – Μαρία Σπιθάκη

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την κοινωνιολόγο και συγγραφέα Μαρία Σπιθάκη, με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου της παιδικού βιβλίου με τίτλο «Η πριγκίπισσα Ελύσια γνωρίζει τα συναισθήματα» από τις Εκδόσεις Λευκό Μελάνι.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα σας. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας και ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για να γεννηθεί το πρώτο σας βιβλίο;

  M.Σπ.: Καλησπέρα σας. Είναι χαρά μου που συνομιλώ μαζί σας κι ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.

  Τολμώ να πω ότι η ιδέα της συγγραφής με γοήτευε από πάντα. Πηγή έμπνευσης για ένα βιβλίο μου μπορεί πραγματικά να γίνει μια εικόνα ή ένα τυχαίο αντικείμενο, ένα γεγονός, ακόμα και μια απλή λέξη που δεν θα γραφτεί σωστά πάνω στο χαρτί από ένα μικρό παιδάκι. Κάπως έτσι εμπνεύστηκα και την ιστορία της Ελύσιας, όταν προσπαθώντας να διαβάσω τον γραφικό χαρακτήρα ενός μικρού παιδιού σε προτάσεις που υπήρχαν τα συναισθήματα, από λέξεις που είχαν γραφτεί παράξενα, μεταφέρθηκα σε μια μαγική παραμυθένια χώρα.

  Στο βιβλίο σας αναφέρεστε στη συναισθηματική νοημοσύνη. Θέλετε να μας πείτε με λίγα λόγια τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη και πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους;

  Συνέντευξη - Μαρία Σπιθάκη
  Συνέντευξη – Μαρία Σπιθάκη

  M.Σπ.: Συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να αναγνωρίζει κανείς τα δικά του συναισθήματα, να τα κατανοεί και να τα ελέγχει, κι επίσης η ικανότητα να κατανοεί τα συναισθήματα των γύρω του και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Η ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης στα παιδιά βοηθάει να αισθάνονται άνετα με τα συναισθήματά τους και να τα χειρίζονται πιο εποικοδομητικά. Η διαχείριση των συναισθηματικών αντιδράσεων είναι μια αναπτυξιακή επίτευξη που το παιδί πρέπει να μάθει, ακριβώς όπως μαθαίνει το περπάτημα και την ομιλία.

  Βοηθητικό είναι το να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να εκφράσουν το συναίσθημά τους: «Νιώθω χαρά όταν… Νιώθω λύπη όταν… Νιώθω θυμό όταν…».

  Και σημαντικό να αναγνωρίζουν τις καταστάσεις που πυροδοτούν το όποιο συναίσθημα. Μπορούμε επίσης να λεκτικοποιούμε τα συναισθήματα: «Ξέρω ή βλέπω ότι είσαι χαρούμενος/η ή θυμωμένος/η».

  Να αποδεχόμαστε τα συναισθήματα και να επιτρέπουμε στα παιδιά να βρίσκουν διέξοδο, ώστε να μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με τον κατάλληλο τρόπο. Να επιβραβεύουμε τη σωστή συμπεριφορά τους και να τους προσφέρουμε συναισθηματική γνώση, διαβάζοντας παραμύθια που έχουν ως κύριο περιεχόμενο τα συναισθήματα και τον τρόπο διαχείρισής τους.

  Τα τελευταία χρόνια, λόγω της δουλειάς σας, έρχεστε καθημερινά σε επαφή με τα παιδιά. Ποια είναι τα πολύτιμα μαθήματα ζωής που αποκομίζετε από εκείνα;

  M.Σπ.: Ο μικρόκοσμος όπου ζουν τα παιδιά είναι μαγικός. Έχουν ένα μοναδικό τρόπο να μας διδάσκουν την ουσία και τη χαρά της ζωής. Τα παιδιά μπορούν να είναι ευτυχισμένα με μικρά καθημερινά πράγματα. Δεν έχουν απόλυτη έννοια του χρόνου, έτσι ενθουσιάζονται εύκολα με οποιοδήποτε μικρό γεγονός της καθημερινότητάς τους. Οι σχέσεις τους με άλλα παιδιά και μεγάλους είναι πιο συναρπαστικές και ικανοποιητικές από τα υλικά αγαθά, και όταν αγαπούν κάτι, το απολαμβάνουν με όλη τους την καρδιά. Ζούνε τη στιγμή. Με τον τρόπο αυτό διδάσκουν την ουσία της ευτυχίας, που βασίζεται στην εστίαση στο τώρα και σε μια ασχολία τη φορά. Επίσης πιστεύουν με πάθος, ακόμα και στα θαύματα ή τον Άγιο Βασίλη, για παράδειγμα. Είναι η πίστη στη ζωή που δίνει υπέρμετρη δύναμη να δημιουργήσουν την πραγματικότητά τους.

  Ως νέα συγγραφέας, συναντήσατε δυσκολίες μέχρι να βρείτε εκδοτική στέγη για το βιβλίο σας;

  M.Σπ.: Σε αυτό μπορώ να πω ότι στάθηκα τυχερή. Οι Εκδόσεις Λευκό Μελάνι αγκάλιασαν το έργο μου από την αρχή. Υπήρξε μια εξαιρετική συνεργασία και μια άψογη δουλειά. Είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.

  Τι στοιχεία κατά την άποψή σας πρέπει να διαθέτει ένα καλό παιδικό βιβλίο; Ποιο ήταν το δικό σας αγαπημένο παιδικό βιβλίο;

  M.Σπ.: Αρχικά θα πρέπει να καλλιεργεί τη φαντασία των παιδιών. Να μπορεί να τα διδάσκει και να προάγει την κοινωνικότητα και τη συνεργασία ανάμεσα στους ανθρώπους. Φυσικά θα πρέπει να τα διασκεδάζει.

  Μικρή θυμάμαι ξεχώριζα την ιστορία της Ωραίας Κοιμωμένης.

  Έχετε προγραμματίσει κάποια διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου σας για να συστήσετε στους μικρούς σας φίλους την πριγκίπισσα Ελύσια;

  M.Σπ.: Και η διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου είναι μέρος του προγράμματός μου.

  Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

  M.Σπ.: Έχω γράψει ήδη κι άλλα παιδικά βιβλία που περιμένουν τη σειρά τους για να εκδοθούν. Ελπίζω κι εύχομαι να καταφέρουν κι εκείνα να γνωριστούν με τους μικρούς αναγνώστες.

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.

  M.Σπ.: Σας ευχαριστώ πολύ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here