Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Παρασκευή Κωστοπέτρου

  Συνέντευξη – Παρασκευή Κωστοπέτρου

  -

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την ποιήτρια Παρασκευή Κωστοπέτρου, με αφορμή την ποιητική της συλλογή «Εδώ θα είμαι», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μέγας Σείριος.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα, κυρία Κωστοπέτρου. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Από τις εκδόσεις Μέγας Σείριος κυκλοφορεί η πρώτη σας ποιητική συλλογή «Εδώ θα είμαι», ενώ έχετε λάβει διακρίσεις σε διεθνείς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας και τι ρόλο κατέχει σήμερα;

  Συνέντευξη - Παρασκευή ΚωστοπέτρουΠ.Κ.: Αγαπητή κυρία Παπαθανασίου. Θερμά σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη και για την κριτική που κάνατε στην ποιητική μου συλλογή και σε βιβλία του «ΜΕΓΑ ΣΕΙΡΙΟΥ».

  Οι Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών εγκύπτουν στα έργα σύγχρονων λογοτεχνών και ανακαλύπτουν με ενθουσιασμό το πιο βαθύ και ουσιαστικό που έχει πει ο κάθε δημιουργός και αυτό το κάνουν με απλότητα και σοβαρότητα μαζί!

  Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα για την πολύπλευρη δράση!

  Με τη συγγραφή ασχολούμαι από τα μαθητικά μου χρόνια, ενώ τα τελευταία χρόνια, από τη θέση του υπευθύνου του Εκδοτικού «ΜΕΓΑΣ ΣΕΙΡΙΟΣ» με τα έργα άλλων λογοτεχνών και τη διοργάνωση εκδηλώσεων παρουσίασης του έργου τους.

  Είναι σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μου, δυστυχώς όχι όσο θα ήθελα, γιατί η επαγγελματική μου δραστηριότητα είναι πολύ απαιτητική προς το παρόν.

  Η πρώτη σας ποιητική συλλογή περιλαμβάνει είκοσι πέντε ποιήματα. Με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή των ποιημάτων;

  Π.Κ.: Τα ποιήματα αυτά αναφέρονται σε διάφορα θέματα που καθημερινά μας απασχολούν, και με έναυσμα αυτά τα θέματα, επιχειρώ μια αναγωγή σε υψηλότερες ιδέες, σε ένα λυτρωτικό ανέβασμα.

  Το κριτήριο της συλλογής ήταν η αντιπροσωπευτικότητα σε βασικά θέματα.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Εδώ θα είμαι

  Ανάμεσα στα ποιήματα, ξεχώρισα το «Κάθε μέρα». Μιλάει για την αγάπη και την καλοσύνη που θα πρέπει καθημερινά να δίνουμε στους γύρω μας. Αλήθεια, πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας αν ο άνθρωπος αναζητούσε συνεχώς το φως και όχι το σκοτάδι; Είναι εύκολο στην πράξη;

  Π.Κ.: Ο Δάσκαλός μου έλεγε πως ο συνειδητοποιημένος άνθρωπος καλείται να δίνει συνεχώς το φως στο σκοτάδι. Θα έλεγα ούτε εύκολο ούτε δύσκολο είναι. Άραγε είναι εύκολο να αφηνόμαστε στο σκοτάδι μιας σκέψης μας για παράδειγμα;

  Έχετε ασχοληθεί εκτός από την ποίηση και με το διήγημα. Υπάρχει κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος που σας γοητεύει και θα θέλατε να ασχοληθείτε με αυτό στο μέλλον;

  Π.Κ.: Ναι, θα ήθελα να ασχοληθώ με το δοκίμιο, με το μυθιστόρημα κ.ά. Επίσης, θα ήθελα να ασχοληθώ με την ανάλυση της κρυμμένης σοφίας των έργων άλλων λογοτεχνών και γενικότερα τεχνών.

  Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Έχετε τον επιθυμητό χρόνο για ανάγνωση βιβλίων;

  Π.Κ.: Διαβάζω πάντα κάποιο βιβλίο, αν και ο χρόνος που διαθέτω είναι περιορισμένος.

  Πολλοί και διαφορετικοί οι αγαπημένοι συγγραφείς, ειλικρινά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιους χωρίς να αδικώ άλλους αυτή τη στιγμή.

  Τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια ποια είναι;

  Π.Κ.: Μία επόμενη ποιητική συλλογή και μικρά διηγήματα-ιστορίες.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Π.Κ.: Το βιβλίο είναι αληθινό, άμεσο, πραγματικό. Είναι συντροφιά και άνοιγμα νου και καρδιάς. Να συνεχίσουν να διαβάζουν και να ασχολούνται με τις δυνατότητες που δίνουν οι Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών!

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια σας εύχομαι.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ