Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Πασχάλης Ρετζέπης

  Συνέντευξη – Πασχάλης Ρετζέπης

  -

  Συνέντευξη – Πασχάλης Ρετζέπης

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τον συγγραφέα Πασχάλη Ρετζέπη, με αφορμή το βιβλίο του «Το βιολί της Σαμπίν» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή. Ελάτε να τον γνωρίσουμε.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Συστήνεστε στο αναγνωστικό κοινό με το βιβλίο σας «Το βιολί της Σαμπίν». Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας;

  Π.Ρ.: Προέκυψε σε μια περίοδο, πριν χρόνια, όταν ήμουν άνεργος ή ας πούμε νέος επαγγελματίας που έψαχνε πελατεία ως δικηγόρος και είχα άπλετο ελεύθερο χρόνο. Ήθελα να ικανοποιήσω την ανήσυχη φύση μου και πειραματίστηκα. Ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με το θέατρο και κόλλησε κάπως έτσι η συγγραφή.

  Το μυθιστόρημα αυτό έλαβε εύφημο μνεία σε διαγωνισμό που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για να γεννηθεί αυτό το βιβλίο; Γράφτηκε αποκλειστικά για τον διαγωνισμό ή προϋπήρχε σε αρχείο του υπολογιστή σας;

  Το βιολί της Σαμπίν - Πασχάλης ΡετζέπηςΠ.Ρ.: Έψαχνα να βρω ένα θέμα για να γράψω ένα μυθιστόρημα, αφού είχα ολοκληρώσει ένα παραμύθι και ένα θεατρικό έργο. Έπεσε πάνω μου ο διαγωνισμός και αποτέλεσε και μια αφορμή να βιαστώ να το γράψω, αλλιώς θα χρόνιζε στον υπολογιστή μου. Όμως όταν πήρα απόφαση να γράψω, έπεσα πάνω σε δύο θέματα της επικαιρότητας, το πρόβλημα με την Ειδομένη και τους πρόσφυγες που περίμεναν εκεί να ανοίξουν τα σύνορα και τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη που με στεναχώρησε πάρα πολύ, όπως όλη την Ελλάδα φυσικά. Έτσι έφτιαξα την ιστορία της Σαμπίν και του Μανώλη, που φυσικά είναι μια εντελώς καινούρια ιστορία, αλλά οι ρίζες της έμπνευσης είναι αυτές.

  Μιλήστε μας λίγο για τους ήρωές σας. Συναντήσατε δυσκολίες μαζί τους, κατά τη διάρκεια της συγγραφής;

  Π.Ρ.: Και μόνο που ήταν η πρώτη μου ολοκληρωμένη ιστορία με πολλούς ήρωες ήταν δύσκολο. Η δυσκολία ήταν στο να τους εμπλουτίσω με συναισθήματα και επιπλέον χαρακτηριστικά που να έχουν σχέση με την ζωή τους και τις αποφάσεις τους. Αλλά επειδή είχα και άγνοια κινδύνου, πιο δύσκολο ήταν η δημιουργία αγωνίας στο τέλος κάθε κεφαλαίου ώστε ο αναγνώστης να έχει όρεξη να πάει στο επόμενο.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Το βιολί της Σαμπίν

  Ως νέος συγγραφέας, πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η αναζήτηση εκδοτικού οίκου;

  Π.Ρ.: Ήταν και είναι πολύ δύσκολη. Ακόμη δεν έχω καταλάβει αν οι εκδοτικοί οίκοι διαβάζουν όλα τα συγγράμματα που λαμβάνουν. Ίσως να είναι πραγματικά δύσκολο από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού. Ευτυχώς υπάρχουν εκδοτικοί οίκοι, όπως οι Εκδόσεις Πηγή, που στηρίζουν τους νέους συγγραφείς και μας δίνουν την δυνατότητα να δείξουμε στον κόσμο ότι υπάρχουμε και εμείς.

  Εκτός από το μυθιστόρημα, με ποιο άλλο λογοτεχνικό είδος θα θέλατε να ασχοληθείτε στο μέλλον;

  Π.Ρ.: Παραμύθια και εφηβικά μυθιστορήματα είναι το άμεσο σχέδιο και μετά από λίγα χρόνια μυθιστορήματα για ενήλικες. Επίσης, θα με ενδιέφερε η μετάφραση ξενόγλωσσων έργων.

  Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά και περιμένουν υπομονετικά να πάρουν σάρκα και οστά;

  Π.Ρ.: Βεβαίως. Πάντα υπήρχαν και ελπίζω να υπάρχουν γιατί αυτοί μου δίνουν την ώθηση να γράφω λίγο λίγο κάθε μέρα.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Π.Ρ.: Θα ήθελα να πω σε όποιον διαβάσει αυτήν τη συνέντευξη ότι όντως ένα βιβλίο ανοίγει έναν καινούριο κόσμο. Έστω και μία σελίδα την ημέρα, το βράδυ πριν κοιμηθούμε για παράδειγμα, θα κάνει καλύτερη την καθημερινότητά μας.

  Σας ευχαριστώ για αυτήν την συνέντευξη και που διαβάσατε το βιβλίο μου.

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.

  Συνέντευξη – Πασχάλης Ρετζέπης

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ