Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 0-5Συνέντευξη - Πέννυ Χατζηευστρατίου-Μιχελινάκη

  Συνέντευξη – Πέννυ Χατζηευστρατίου-Μιχελινάκη

  -

  Συνέντευξη – Πέννυ Χατζηευστρατίου-Μιχελινάκη

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε μια νέα συγγραφέα, την κυρία Χατζηευστρατίου Πέννυ, με αφορμή το πρώτο της βιβλίο «Το πρώτο όνειρο του Φώτη. Ένα ταξίδι στο φως».

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα σας, κυρία Χατζηευστρατίου-Μιχελινάκη. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πριν μιλήσουμε για το πρώτο σας βιβλίο, θα ήθελα να σας ρωτήσω, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας;

  Π.Χ.Μ.: Σας καλησπερίζω κι εγώ και σας ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία που μου δίνετε, να γνωρίσουν οι αναγνώστες καλύτερα το παιδικό αυτό βιβλίο.

  Το πρώτο μου παιδικό βιβλίο πραγματεύεται το φως, και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η ίδια έχω εργαστεί επί σειρά ετών στον χώρο του επαγγελματικού φωτισμού. Κατέχω διδακτορικό και μεταπτυχιακό στον Αρχιτεκτονικό Φωτισμό, έχω παρουσιάσει άρθρα σε διεθνή συνέδρια φωτισμού και πανεπιστήμια. Επίσης, έχω σχεδιάσει σειρά διαδραστικών εργαστηρίων με το φως, που απευθύνονται σε παιδιά.

  Το παιδικό βιβλίο μου έρχεται ως συνέχεια των διαδραστικών εργαστηρίων μου. Η αρχική μου επιθυμία ήταν τα παιδιά που συμμετέχουν στα εργαστήριά μου να μπορούν να έχουν και ένα βιβλίο που να τους θυμίζει τις δράσεις του εργαστηρίου, αλλά και τα βαθύτερα μηνύματα που ευελπιστώ να μεταδώσω. Η ιδέα αυτή εξελίχθηκε στο να δημιουργηθεί ένα βιβλίο για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως εργαστηρίων. Έτσι κι έγινε. Το βιβλίο δημιουργήθηκε με αγάπη και γνώση, εκδόθηκε σε αυτοέκδοση και η διανομή του στα βιβλιοπωλεία γίνεται από τον Εκδοτικό οίκο Πατάκη.

  «Το πρώτο όνειρο του Φώτη. Ένα ταξίδι στο φως». Είναι ένα βιβλίο γνώσεων που προσφέρονται στα παιδιά με τρόπο διασκεδαστικό. Ταυτόχρονα προτρέπει τα παιδιά να αναζητούν το φως στη ζωή τους και να κάνουν όνειρα. Καλύτερα όμως να μας μιλήσετε εσείς για τον ήρωά σας. Θα μας τον συστήσετε;

  Συνέντευξη - Πέννυ Χατζηευστρατίου-Μιχελινάκη
  Συνέντευξη – Πέννυ Χατζηευστρατίου-Μιχελινάκη

  Π.Χ.Μ.: Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό και αλληγορικό παραμύθι που πραγματεύεται το φως.

  Από τη μια, τα παιδιά μαθαίνουν για το φως και τις βασικές έννοιες του φωτός, με τρόπο εμπειρικό και βιωματικό. Είναι σαν να ζουν το ταξίδι του ήρωα, σαν να ανακαλύπτουν τη γνώση μαζί του! Μαζί με τον Φώτη. Ένα αγόρι που είναι ερευνητής, ανοιχτόμυαλος, τολμηρός, αναστοχαστικός!

  Από την άλλη, πρόκειται για ένα αλληγορικό παραμύθι που προσπαθεί να εξηγήσει στα παιδιά ότι το αληθινό φως είναι το φως που κρύβεται μέσα μας και που τελικά οδηγεί στα όνειρά μας. Αυτή την αλήθεια ανακαλύπτει ο Φώτης μέσα από το ταξίδι του, και μαζί του και όλα τα παιδιά!

  Νομίζω ότι οι γνώσεις προσφέρονται στα παιδιά με τρόπο διασκεδαστικό, όπως λέτε, γιατί όλη η ιδέα του βιβλίου πηγάζει από τα ίδια τα παιδιά. Την ιστορία του Φώτη, την έχω εμπνευστεί από τα παιδιά που συμμετείχαν στα εργαστήριά μου, την έχω μοιραστεί μαζί τους, την έχω «πλάσει» μαζί τους. Προέρχεται από τα παιδιά, για τα παιδιά.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Το πρώτο όνειρο του Φώτη. Ένα ταξίδι στο φως

  Υπέροχη είναι και η εικονογράφηση του βιβλίου από τη Μυρτώ Δεληβοριά. Θεωρώ ότι έχει αποτυπώσει με τον καλύτερο τρόπο το φως που εκπέμπει το κείμενό σας. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή τη συνεργασία.

  Π.Χ.Μ.: Η Μυρτώ Δεληβοριά είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος! Είναι υπέροχη στη συνεργασία, έχει πρωτότυπες ιδέες, απίστευτη δημιουργικότητα. Ήταν μεγάλη τιμή και χαρά για μένα να συνεργαστώ με τη Μυρτώ, που έχει τόσο πλούσιο έργο στον χώρο του παιδικού βιβλίου, με γνώσεις και διακρίσεις! Δεν είναι τυχαίο που όλοι αγαπάμε τη δουλειά της. Η συνεισφορά της είναι σπουδαία και σημαντική. Δεν μπορώ λοιπόν παρά να νιώθω ευγνωμοσύνη για αυτή τη συνεργασία μας, που βεβαίως έχει εξελιχθεί σε ιδιαίτερη εκτίμηση και φιλία.

  Πιστεύω ότι η Μυρτώ έχει αποδώσει την ιστορία με τρόπο μοναδικό και ουσιαστικό. Μέσα από τις εικόνες της αποτυπώνει όχι μόνο «το φως που εκπέμπει το κείμενο» (σας ευχαριστώ πολύ για αυτό το όμορφο σχόλιο), αλλά και έναν κόσμο ονειρικό και μαγικό. Το φως, σε αυτό το βιβλίο, παρουσιάζεται με πολλούς τρόπους: με λέξεις, με λάμψεις, με χρώματα, με συναισθήματα, με τις εικόνες της Μυρτώς! Ευχαριστώ τη Μυρτώ από καρδιάς!

  Επιτρέψτε μου, επίσης, να ευχαριστήσω και την Έλενα Μαρούτσου που έκανε την επιμέλεια του κειμένου, και τον Ίαν Ντάγκλας Ρόμερτσον που έκανε τη μετάφραση του βιβλίου στα Αγγλικά, διαθέσιμο με τον τίτλο «Lucian’s first dream. A journey to light».

  Με το βιβλίο σας αποδεικνύετε ότι η γνώση μπορεί να αποκτηθεί με τρόπο άκρως απολαυστικό. Θα μπορούσε ο ήρωάς σας να έχει και άλλες περιπέτειες σε επόμενα βιβλία;

  Π.Χ.Μ.: Πιστεύω στην απόκτηση γνώσης μέσω της εμπειρίας. Όταν προσπαθείς να μεταδώσεις στα παιδιά μηνύματα με τρόπο διαδραστικό και βιωματικό, τότε η πληροφορία γίνεται απόκτημα, η γνώση είναι ουσιαστική και βρίσκει θέση στο μυαλό αλλά και στην καρδιά των παιδιών. Αυτό προσπαθώ να κάνω στα εργαστήριά μου και πιστεύω ότι τα παιδιά χαίρονται τη διαδικασία και τη βρίσκουν απολαυστική.

  Καθότι το βιβλίο γεννήθηκε μέσα από αυτά τα εργαστήρια, πιστεύω ότι οι μικροί αναγνώστες βιώνουν την εμπειρία διαβάζοντας, κι ας μην έχουν συμμετάσχει σε εργαστήρι. Όπως και να έχει πάντως, ομολογώ πως, βλέποντας τη θετική ανταπόκριση των μικρών αναγνωστών, θα ήθελα πολύ να δούμε τον Φώτη και σε άλλες περιπέτειες στο μέλλον!

  Το φως κυριαρχεί στη ζωή σας κυριολεκτικά και μεταφορικά. Έχετε σχεδιάσει μια σειρά εργαστηρίων με το φως και τα παρουσιάζετε στα σχολεία. Τι ακριβώς περιλαμβάνουν τα εργαστήρια αυτά;

  Π.Χ.Μ.: Πρόκειται για το project μου «Penny’s light seminar» που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια. Η όλη ιδέα ήταν να μεταδώσω τις γνώσεις και την εμπειρία μου στα παιδιά, που τόσο αγαπώ!

  Έχω σχεδιάσει εργαστήρια με διάφορες θεματικές, όπως «Το φως από την Αρχαία Ελλάδα έως το σήμερα», «Φως και συναισθήματα», «Οι δεινόσαυροι μεταναστεύουν στο ουράνιο τόξο», «Τα μυστικά του ήλιου» και άλλα.

  Εκτός από τις θεματικές που έχω ήδη αναπτύξει, σχεδιάζω δράσεις και εργαστήρια με βάση τις προτιμήσεις και τις ηλικίες των ομάδων που με καλούν. Με άλλα λόγια, δημιουργώ ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια που εντάσσονται στα ενδιαφέροντα και ανάγκες των ομάδων, με σκοπό τα παιδιά να αφομοιώσουν ευκολότερα το θέμα του φωτός και των βασικών εννοιών που σχετίζονται με αυτό.

  Τα εργαστήρια παρουσιάζονται σε σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, μουσεία και άλλους χώρους. Επίσης, έχω σχεδιάσει εργαστήρια και για μεγαλύτερα παιδιά, ενώ έχω εισηγηθεί το φως και σε δράσεις που απευθύνονται σε ενήλικες. Τα εργαστήρια τα έχω παρουσιάσει και στο πλαίσιο εθελοντικών μου δράσεων.

  Αυτή την περίοδο, εκτός από την προώθηση του πρώτου σας βιβλίου, ετοιμάζετε κάτι νέο συγγραφικά;

  Π.Χ.Μ.: Πράγματι, αυτό το διάστημα πραγματοποιώ αρκετές διαδικτυακές παρουσιάσεις του βιβλίου, που θα συνδυαστούν και με διαδικτυακά εργαστήρια. Λαχταρώ όμως, να βρεθώ κοντά στα παιδιά για βιωματικές παρουσιάσεις του βιβλίου και για παιχνίδια με το φως! Παράλληλα, δουλεύω πάνω σε κάποιες ιδέες που θα ήθελα πολύ να εξελιχθούν σε ιστορίες που θα γνωρίσουν τα παιδιά. Αγαπώ τη συγγραφή, αγαπώ τα παιδιά, αγαπώ το παιδικό βιβλίο. Θα το ήθελα πολύ να υπάρξει και συνέχεια!

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Π.Χ.Μ.: Θα ήθελα να απευθυνθώ στα παιδιά, και παρακαλώ πολύ τους αγαπητούς γονείς και δασκάλους να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα.

  Αγαπημένα μου παιδιά, μέσα από αυτό το βιβλίο, θα μπορέσετε να μάθετε για το φως, για τις πηγές φωτισμού, για τις βασικές έννοιες που σχετίζονται με το φως. Μέσα από αυτό το βιβλίο όμως θα διαπιστώσετε ότι, εκτός από το φως που βρίσκεται γύρω μας, υπάρχει και το «φως» που κρύβεται μέσα μας! Αυτό είναι το αληθινό «φως» που μας φωτίζει ώστε να κάνουμε ταξίδια μαγικά και να βλέπουμε όνειρα φωτεινά! Γιατί αυτό το φως κρύβει μέσα του όλη τη δύναμη του κόσμου. Και μπορεί να πάρει και ό,τι χρώμα θέλετε! Εμπιστευτείτε το και ακολουθήστε το!

  Μέχρι να βρεθούμε από κοντά και να κάνουμε μαζί δράσεις με το φως, παίξτε στο σπίτι σας! Αρπάξτε ένα φακό και δημιουργήστε σκιές. Εξερευνήστε από πού έρχεται το φως γύρω σας. Ζωγραφίστε το ουράνιο τόξο. Φανταστείτε τι θα λέγατε σε μια πυγολαμπίδα ή σε μία κουκουβάγια. Σκεφτείτε το όνειρό σας και φωτίστε το με ό,τι χρώμα θέλετε εσείς! Και όλα θα βρουν τον δρόμο τους…

  Σας ευχαριστώ από καρδιάς!

  1 ΣΧΟΛΙΟ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ