Πέμπτη, 2 Μαρτίου, 2023
More
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Τάκης Γεράρδης

    Συνέντευξη – Τάκης Γεράρδης

    -

    Στη σημερινή συνέντευξη στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενείται ο συγγραφέας Τάκης Γεράρδης με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του «Ο τυπογράφος» από τις Εκδόσεις Γραφή.

    Συνέντευξη

    Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

    Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Έχετε ασχοληθεί σχεδόν με όλα τα λογοτεχνικά είδη. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήρθε τυχαία ή ήταν όνειρο ζωής που πραγματοποιήθηκε; Υπάρχει κάποιο λογοτεχνικό είδος με το οποίο θα θέλατε στο μέλλον να ασχοληθείτε;

    Τ.Γ.: Γεια σας. Κυρία Παπαθανασίου, είναι χαρά και τιμή για μένα που φιλοξενούμαι στην ιστοσελίδα σας. Σας ευχαριστώ. 

    Συνέντευξη -Τάκης Γεράρδης

    Στην αρχή, όπως όλοι οι νεαροί, αναζητούσα κι εγώ κάτι αόριστο, μια επιβεβαίωση και μια καταξίωση. Δοκίμασα διάφορα και ετερόκλητα, (κιθάρα, ποδόσφαιρο, πολιτική ενασχόληση κ.λπ.) όμως ό,τι και αν έκανα φάνηκε πως η ευκολία που είχα στο γράψιμο προκαλούσε ενδιαφέρον. Και κυρίως με γέμιζε. Ποιήματα, τραγούδια και διηγήματα τον πρώτο καιρό με βοήθησαν να κρατώ τη φλόγα ζεστή. Κατόπιν η βιοπάλη, μικροπαντρεύτηκα, κι η οικογένεια με απορρόφησε. Όταν το 1993 άνοιξα μια μεγάλη καφετέρια, το Αθηναϊκό Καφενείο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στη Σόλωνος, η ζωή μου έστρωσε, οι εκδοτικοί οίκοι ήταν δίπλα μου, έδωσα την πολυτέλεια στον εαυτό μου να διαβάσει και να γράψει συστηματικά. Έγραψα αυτά που κατανοούσα και μπορούσα. Δεν υπάρχει κανένα άλλο είδος που να μου προκαλεί ενδιαφέρον. Το θέατρο το αγαπώ αλλά δεν τα καταφέρνω.

    «Ο τυπογράφος» είναι το τελευταίο σας βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις Eκδόσεις Γραφή. Πολυπρόσωπο μυθιστόρημα με ήρωες όλων των κοινωνικών βαθμίδων. Υπήρξε κάποιος από τους ήρωές σας που σας «παίδευσε» λίγο περισσότερο κατά τη διάρκεια της συγγραφής; 

    Τ.Γ.: Οι ήρωες ζωντανεύουν, βρίσκουν μόνοι τους τον τρόπο να εκφραστούν, να δράσουν και να «ταλαιπωρηθούν». Και επιβάλλουν τη δράση και την προσωπικότητά τους στο γραφτό. Πάντως, θα έλεγα απαντώντας στην ερώτησή σας, πως με δυσκόλεψε αρκετά ο χορευτής μπαλέτου Ιάσονας.

    Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου σας, ο Χριστόφορος, είχε πάθος με την τυπογραφία αλλά και με την ξυλογλυπτική για να ξεφεύγει από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η συγγραφή για σας λειτουργεί ως μια διαφυγή από την καθημερινή ρουτίνα και τα προβλήματα;

    Τ.Γ.: Όλοι οι άνθρωποι πιάνονται από κάτι και διοχετεύουν τη δραστηριότητά τους εκεί. Για μένα το γράψιμο είναι κάτι περισσότερο από διαφυγή από τη ρουτίνα, είναι η ίδια μου η ύπαρξη. Και κατά τη διαδικασία της συγγραφής γίνονται πράγματα περίεργα που με ξεσηκώνουν. Κοιμάμαι και βλέπω τους ήρωες ζωντανούς, συνομιλώ μαζί τους. 

    Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Ο τυπογράφος

    «Τελικά χρόνο με τον χρόνο όλα αλλάζουν. Αλλάζουν τα ήθη, οι ανοχές, οι αξίες κάθε κοινωνίας». Υπάρχει κάτι που σας ενοχλεί στον εκδοτικό χώρο σήμερα, σε σχέση με τα χρόνια που εκδόθηκαν τα πρώτα σας βιβλία;

    Τ.Γ.: Σήμερα εκδίδονται πολλά βιβλία, σε σχέση με παλαιότερα. Και εκ των πραγμάτων η γνωστοποίηση και διακίνησή τους γίνεται πιο δύσκολα. Υπάρχουν πολύ καλά βιβλία τα οποία με δυσκολία τα εντοπίζει κάποιος, οι βιβλιοκριτικές είναι ως επί το πλείστον τυποποιημένες, περίπου μοιάζουν με βιβλιοπαρουσιάσεις. Σήμερα για να έχεις κάποιο όνομα είναι δυσκολότερο από προγενέστερα χρόνια.

    Έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις του βιβλίου σας μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα;

    Τ.Γ.: Θα γίνει μία στην Αθήνα, την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στην Καλλιθέα. Στην παρουσίαση θα ακουστούν τραγούδια σε δικούς μου στίχους, από τον συνθέτη Δημήτρη Βλαχάκη και την ερμηνεύτρια Αιμιλία Ράπτη. Ακόμη, τον Αύγουστο πάντα παρουσιάζω βιβλία μου στη Νεάπολη Λακωνίας. Και ελπίζω να γίνει μια παρουσίαση και στα Τρίκαλα, στην έδρα του εκδότη μου Δημήτρη Σαριγγαλά.

    Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά περιμένοντας υπομονετικά να πάρουν σάρκα και οστά;

    Τ.Γ.: Έχω σε τελική επεξεργασία ένα αστυνομικό και ιστορικό μυθιστόρημα. Με αφορμή μια περίεργη αναφορά του Ομήρου στον Κάβο Μαλιά, έστησα την πλοκή σε εκείνα τα μέρη. Οι ήρωες έχουν πάρει σάρκα και οστά και το μόνο που με βασανίζει είναι να τους κάνω πιο αληθοφανείς.

    Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

    Τ.Γ.: Στην εποχή μας, αυτήν των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι άνθρωποι όλο και πιο αραιά καταγίνονται με την ανάγνωση βιβλίων. Όμως ο κινηματογράφος και η μυθοπλασία έχουν μια γοητεία μοναδική. Να διαβάζουν λοιπόν και να βλέπουν ταινίες. Βοηθούν στα όνειρα.

    Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.

    Τ.Γ.: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

    Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

    Προηγούμενο άρθρο
    Επόμενο άρθρο

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ