Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
More
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Χρύσα Στρίκου

    Συνέντευξη – Χρύσα Στρίκου

    -

    Στη σημερινή συνέντευξη στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την ποιήτρια Χρύσα Στρίκου, με αφορμή την κυκλοφορία της ποιητικής της συλλογής «Κόσμοι μέσα σε κόσμο» από τις Εκδόσεις Ιωλκός.

    Συνέντευξη

    Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

    Καλησπέρα. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η πρώτη σας ποιητική συλλογή «Κόσμοι μέσα σε κόσμο» από τις Εκδόσεις Ιωλκός. Πότε ξεκίνησε η σχέση σας με την ποίηση;

    Κόσμοι μέσα σε κόσμο - Χρύσα Στρίκου
    Συνέντευξη – Χρύσα Στρίκου

    Χρ.Στρ.: Καλησπέρα και από εμένα και σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία. 

    Ξεκίνησα να γράφω από παιδί, αρχικά σε μορφή προσωπικού ημερολογίου, και στην εφηβεία ήρθα σε επαφή με την ποίηση, διαβάζοντας Έλληνες ποιητές. Τότε ξεκίνησα να γράφω ποιήματα. Ήταν ο τρόπος που είχα για να εκφράζω τα συναισθήματά μου.

    Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας ποιητές που ενδεχομένως έχουν επηρεάσει τον τρόπο γραφής σας;

    Χρ.Στρ.: Είναι ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Τίτος Πατρίκιος και αργότερα επηρεάστηκα από τον Νίκο Καρούζο, τον Χρίστο Λάσκαρη και τον Νίκο Αλέξη Ασλάνογλου.

    Η συλλογή σας αποτελείται από είκοσι πέντε ποιήματα. Γράφτηκαν κάποια συγκεκριμένη περίοδο της ζωής σας ή υπήρχαν σε αρχείο του υπολογιστή σας περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να βγουν στο φως;

    Χρ.Στρ.: Τα ποιήματα αυτά γράφτηκαν την περίοδο 2016-2019 μαζί με άλλα, απλά τα συγκεκριμένα τα επέλεξα γι’ αυτή τη συλλογή επειδή είχαν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Αποφάσισα το 2021 να τα εκδώσω, σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας και επικοινωνίας με τον κόσμο και όσους αγαπούν την ποίηση.

    Τα ποιήματά σας δεν χαϊδεύουν τα αυτιά των αναγνωστών. Αφήνουν έντονα το αποτύπωμά τους, αφυπνίζουν, ταρακουνούν. Πόσο εύκολα μπορούμε να βγούμε από το τέλμα που ως κοινωνία έχουμε πέσει;

    Χρ.Στρ.: Ζούμε μια δυστοπική κατάσταση όπου επικρατεί ο αμοραλισμός, η οικονομική εξαθλίωση, και βιώνουμε καθημερινά καταστάσεις κοινωνικής παθογένειας. Ο κόσμος σίγουρα δεν θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη με ευχολόγια. Ας είμαστε ρεαλιστές. Από την άλλη, είναι λάθος τακτική να μένουμε άπραγοι και να αποποιούμαστε των ευθυνών μας. Ο καθένας μας μπορεί να βάλει το λιθαράκι του, έστω αρχικά εντοπίζοντας τα κακώς κείμενα και αναδεικνύοντάς τα, με όποιο τρόπο μπορεί. Είναι σημαντικό να μην ανεχόμαστε νοσηρές και άρρωστες καταστάσεις και συμπεριφορές, αν θέλουμε να αλλάξουμε ως άτομα αλλά και ως κοινωνικό σύνολο.

    Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Κόσμοι μέσα σε κόσμο

    Πολλά τα ποιήματα που μίλησαν στην καρδιά μου. Αν σας ρωτούσα ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα ποιήματα, θα ήταν εύκολη ή δύσκολη η απάντησή σας;

    Χρ.Στρ.: Είναι πολύ δύσκολο να επιλέξω, μα αν έπρεπε να το κάνω νομίζω θα επέλεγα αυτά που προκύπτουν από δικά μου βιώματα, όπως η «Διαβολική Αγγελική» που είναι υπαρκτό πρόσωπο και τη συναντούσα στο λεωφορείο και η «Κυριακή» που δείχνει ακριβώς τι νιώθω τις Κυριακές.

    Σε μια συνέντευξή του ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος είχε αναφέρει: «Στην Ελλάδα η ποίηση περισσότερο γράφεται και λιγότερο διαβάζεται». Διαβάζουν οι Έλληνες ποίηση; Ποια είναι η γνώμη σας;

    Χρ.Στρ.: Όσοι από τους Έλληνες διαβάζουν, συνήθως επιλέγουν τη μεγαλύτερη φόρμα, δηλαδή το μυθιστόρημα ή το διήγημα. Την ποίηση την προσεγγίζουν πιο δύσκολα επειδή θεωρούν ότι γίνεται πιο δύσκολα κατανοητή, κάτι που δεν ισχύει. Για μένα πάντως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι διάβασαν το βιβλίο μου άνθρωποι που δεν είχαν ξαναδιαβάσει ποίηση και μου είπαν θετικά σχόλια.

    Εκτός από την ποίηση, υπάρχει κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος με το οποίο θα θέλατε να ασχοληθείτε στο μέλλον; Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

    Χρ.Στρ.: Έχω ασχοληθεί με το διήγημα, έχω γράψει δύο διηγήματα, αλλά νομίζω ότι δεν μου ταιριάζει. Στο μέλλον θα ήθελα να γράψω μια ποιητική συλλογή με πολύ μικρά ποιήματα τύπου χαϊκού, που να βγάζουν σε ένα μικρό συμπέρασμα. Δηλαδή, ποιήματα 4-5 στίχων που να έχουν όμως ένα σημαντικό νόημα-αντίκτυπο. Τέτοιου είδους ποιήματα έγραφε ο Χρίστος Λάσκαρης. 

    Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

    Χρ.Στρ.: Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι ζούμε σε έναν κόσμο που περιλαμβάνει πολλούς κόσμους, όσους και οι άνθρωποι που ζουν σ’ αυτόν. Για να υπάρξει αρμονική συμβίωση είναι σημαντικό να κατανοήσουμε και να βελτιώσουμε τον τρόπο επικοινωνίας μας με τους άλλους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν κατανοούμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Η αλλαγή πρώτα θα γίνει μέσα μας και μετά θα επεκταθεί στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους άλλους. Όπως είπα και πριν, ο καθένας μας μπορεί να κάνει μια μικρή συνεισφορά σε όλο αυτό. Μπορεί να είναι μια σταγόνα στον ωκεανό, αλλά ο ωκεανός θα ήταν μικρότερος χωρίς αυτή τη σταγόνα.

    Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.

    Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

    Επεξεργασία κεντρικής φωτογραφίας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

     

    Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ