Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Ζωή Καραγεωργίου

  Συνέντευξη – Ζωή Καραγεωργίου

  -

  Συνέντευξη – Ζωή Καραγεωργίου

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την καθηγήτρια Πληροφορικής και συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Ζωή Καραγεωργίου, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Περιπέτειες στο Μουσείο 1: Η διάσωση του ζωγράφου» από τις Εκδόσεις Μολύβι. Έχει επίσης διακριθεί λαμβάνοντας το πρώτο βραβείο από το Σωματείο Λόγου και Τέχνης «Αλκυονίδες», με το παραμύθι της «Δάκρυα Ανεμοστρόβιλος».

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα σας, κυρία Καραγεωργίου. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήταν όνειρο ζωής;

  Z.K.:  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για όλες τις ενδιαφέρουσες δράσεις που τρέχετε με απίστευτη συνέπεια. Χαίρομαι πολύ γι’ αυτή τη συνέντευξη. Λοιπόν… Όνειρο ζωής ήταν η ενασχόληση με το θέατρο. Αρχικά, ως ηθοποιός. Πάντοτε όμως έστηνα στο μυαλό μου διαλόγους με αφορμή ό,τι συνέβαινε γύρω μου. Η θεατρική γραφή, κατά συνέπεια, ίσως να αποτελούσε το αρχικό όνειρο δημιουργικής γραφής, αν ήξερα τότε ότι υπάρχει. Από μικρή διάβαζα πολλά βιβλία, αλλά ουδέποτε σκέφτηκα ότι θα γράψω. Για να πω την αλήθεια, και η έκθεση δεν μου άρεσε καθόλου, σε αντίθεση με τα μαθηματικά, που τα λατρεύω. Η συγγραφή προέκυψε από την παρότρυνση μιας αγαπημένης και ξεχωριστής φίλης και συγγραφέως, της Ρίας Φελεκίδου. Ασχοληθήκαμε με τις αφηγήσεις, και στο πλαίσιο της πρώτης μας συνεργασίας έγραψα ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Το πρώτο μου. Και δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο περήφανη ένιωσα. Απροσδόκητη ήταν η έκπληξη για τη νέα ανερχόμενη ικανότητα που ξεδιπλωνόταν. Μέχρι σήμερα δραστηριοποιούμαι ενεργά στον χώρο και παρακολουθώ μαθήματα-σεμινάρια θεατρικής και δημιουργικής γραφής.

  Το βιβλίο σας, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, είναι εμπνευσμένο από τον πίνακα του Θεοτοκόπουλου «Άποψη του Τολέδο». Τι θα συναντήσουν οι αναγνώστες στις σελίδες του βιβλίου σας;

  Ζ.Κ.: Θα γνωριστούν με τον φύλακα του μουσείου, ο οποίος μπλέκει σε απανωτές περιπέτειες προκειμένου να σώσει τον ζωγράφο του βιβλίου. Οι φίλοι αναγνώστες θα μάθουν για ξεχωριστά ευρήματα που βρίσκονται στο μουσείο της Βέροιας και ιστορικά στοιχεία για το ίδιο. Η αλήθεια είναι ότι αφορμή για το συγκεκριμένο παραμύθι αποτέλεσε το τρίτο από αυτά τα ευρήματα, που μου ήταν τελείως άγνωστο. Κατά την ξενάγησή μου, μόλις ο φύλακας του μουσείου της Βέροιας το ανέφερε, ήξερα ότι θα γράψω γι’ αυτό.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Περιπέτειες στο Μουσείο 1, Η διάσωση του ζωγράφου

  Συνέντευξη - Ζωή Καραγεωργίου
  Συνέντευξη – Ζωή Καραγεωργίου

  Τι στοιχεία θα πρέπει να έχει κατά τη γνώμη σας ένα καλό παιδικό βιβλίο;

  Ζ.Κ.: Έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις σχετικά με αυτό το θέμα. Και δεν είναι εύκολη ή δεδομένη η απάντησή του. Είναι μάλλον υποκειμενική. Κατά τη γνώμη μου, έχει κάποια στάνταρ χαρακτηριστικά, όπως να ικανοποιεί το κοινό που ηλικιακά ανταποκρίνεται σε αυτό, να είναι καλογραμμένο, με κατάλληλη γραφιστική επεξεργασία και εικονογράφηση. Όσον αφορά το περιεχόμενό του, ένα καλό παιδικό βιβλίο κάνει «κλικ» στον αναγνώστη του. Έχει ρυθμό, πειστικούς χαρακτήρες με τους οποίους κάποιος ταυτίζεται ή τους μισεί. Το κείμενο εκπλήσσει ευχάριστα, ακόμα κι αν αναφέρεται σε κάτι δυσάρεστο ή άσχημο. Έχει πλοκή τέτοια, που δεν θέλεις να το αφήσεις. Ξενυχτάς για να δεις τι θα γίνει. Μου αρέσουν πολύ τα βιβλία με ανατροπές. Ένα καλό βιβλίο το έχεις και μετά στο μυαλό σου, συζητάς γι’ αυτό και το προτείνεις. Το διαβάζεις ξανά και ξανά. Το ‘χεις παντοτινά στη βιβλιοθήκη σου.

  Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το πρώτο της σειράς με περιπέτειες στα μουσεία. Έχετε γράψει τις επόμενες ιστορίες ή βρίσκεστε στο στάδιο της συγγραφής τους;

  Ζ.Κ.: Βρίσκομαι στο στάδιο συγγραφής τους, γιατί ενδιάμεσα υπάρχουν τόσες πολλές δραστηριότητες, προσωπικές και των παιδιών μου, που είναι πολύ δύσκολο να αφιερώσεις χρόνο μόνο στη συγγραφή. Άλλωστε, για το συγκεκριμένο πρότζεκτ υπάρχει και το στάδιο της έρευνας. Φυσικά, η δεύτερη περιπέτεια ήδη βρίσκεται σε ικανοποιητικό στάδιο.

  Συναντήσατε δυσκολίες ως νέα συγγραφέας μέχρι να βρείτε εκδοτική στέγη για τα βιβλία σας; Τι θα συμβουλεύατε νέους συγγραφείς, που ενδεχομένως έχουν απογοητευτεί από τις αρνητικές απαντήσεις των εκδοτικών οίκων;

  Ζ.Κ.: Δυστυχώς, ο χώρος του βιβλίου είναι ανταγωνιστικός και δύσκολος. Θέλω να ευχαριστήσω τις «Εκδόσεις Μολύβι» και τον Μάνο Αμπατζή, γιατί είναι η δεύτερη φορά που με εμπιστεύεται. Θεωρώ ότι το κάθε έργο έχει τον δικό του χρόνο και τη δική του στιγμή είτε για να βγει από το συρτάρι είτε για να αποτυπωθεί σε βιβλίο και να κάνει το δικό του ταξίδι. Πολλοί συγγραφείς, και με μεγάλη αναγνωσιμότητα, έχουν δεχτεί στην αρχή της καριέρας τους αρνητικές απαντήσεις. Και μετά έρχεται η κατάλληλη στιγμή και γίνεται το όνειρο πραγματικότητα. Έρχεται η θετική απάντηση και  μαζί ο ενθουσιασμός και η ικανοποίηση. Επίσης, για μένα επικρατεί η λογική του γράφω και στέλνω. Συνέχεια. Παντού. Υπάρχει, άλλωστε, το θέμα της στατιστικής και του συνωμοσιακού θέλω. Κάποια στιγμή θα γίνει αυτό που τόσο επιθυμείς. Πιάσε χαρτί και μολύβι λοιπόν. Αφιέρωσε χρόνο και κάνε υπομονή.

  Διαβάζοντας προσεκτικά το βιογραφικό σας, είδα ότι, εκτός από καθηγήτρια και συγγραφέας, ασχολείστε με το ραδιόφωνο, το θέατρο, τη δημιουργική γραφή, τη ζωγραφική, τις αφηγήσεις. Υπάρχει κάποια από τις παραπάνω ιδιότητες με την οποία ταυτίζεστε περισσότερο; Πώς θα μπορούσαμε εμείς οι γονείς να φέρουμε πιο κοντά τα παιδιά μας στην τέχνη;

  Ζ.Κ.: Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει να μπλέκω τις επιστήμες με την τέχνη. Ταυτίζομαι με το steam. Γι’ αυτό και το διδακτορικό μου αφορά έρευνα που αξιοποιεί την τεχνολογία, τη δημιουργική γραφή και το θέατρο. Οι γονείς που αγαπούν τις τέχνες, είμαι σίγουρη ότι φέρνουν κοντά σε αυτές τα παιδιά τους, θέλοντας και μη. Η μουσική στο αυτοκίνητο, η συζήτηση για μια καλή ταινία στο σινεμά ή στην τηλεόραση, μια παράσταση θεατρική, τα βιβλία που διαβάζουν… και πλέον το διαδίκτυο έχει πληθώρα δωρεάν υλικού: online ξεναγήσεις σε μουσεία, κινούμενα σχέδια με προγραμματισμό, αφηγήσεις παραμυθιών, ποιήματα, θεατρικές παραστάσεις, βιβλία και πολλά άλλα. Ας μην ξεχνάμε τη νέα τάση της εποχής, που είναι το διαδικτυακό θέατρο και τα ψηφιακά παραμύθια.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Ζ.Κ.: Πλέον έχουμε όλοι τη δυνατότητα πρόσβασης στην πληροφορία. Είναι άπειρη και ο χρόνος είναι λιγοστός. Ας τα εκμεταλλευτούμε για να παρέχουμε στον εαυτό μας και στα παιδιά μας το καλύτερο: κριτική και «out of the box» σκέψη και πολλαπλές ικανότητες. Ας αξιοποιήσουμε τον χρόνο συνδυάζοντας τη δημιουργικότητα με το ταλέντο, τις τέχνες με τις επιστήμες. Για ξεκούραση ή τροφή για σκέψη, μόνιμο σύντροφο αποτελεί το βιβλίο.

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μας διαθέσατε και σας εύχομαι καλή δημιουργική συνέχεια.

  Ζ.Κ.: Αντεύχομαι τα καλύτερα και σ’ εσάς.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here