Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Άρθρα Συνεργατών Τα δικαιώματα του μικρού Αναγνώστη

  Τα δικαιώματα του μικρού Αναγνώστη

  -

  Τα δικαιώματα του μικρού Αναγνώστη

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου 

  Το 1992, ο Γάλλος συγγραφέας Ντανιέλ Πενάκ πρότεινε έναν δεκάλογο για τα δικαιώματα του Αναγνώστη.

  Ένα από αυτά, είναι η ελευθερία του αναγνώστη να διαβάζει ό,τι επιθυμεί.

  Οι ενήλικες αναγνώστες μπορούν να τηρήσουν κατά γράμμα τον συγκεκριμένο δεκάλογο. Δε συμβαίνει το ίδιο όμως και με τους μικρούς αναγνώστες.

  Ως γονείς, που νοιαζόμαστε για το καλό των παιδιών μας, επεμβαίνουμε ακόμα και στις αναγνωστικές τους επιλογές. Πολλές φορές δεν τους αγοράζουμε τα βιβλία που επιθυμούν, γιατί απλά τα συγκεκριμένα βιβλία δε χαίρουν της δικής μας εκτίμησης.

  Το διάβασμα είναι πρώτα από όλα απόλαυση. Είναι ένα υπέροχο ταξίδι που μόλις φτάσει στο τέλος του αφήνει τα χνάρια του στην ψυχή μας για καιρό, ίσως και παντοτινά.

  Όταν αναγκάζουμε τα παιδιά μας να διαβάσουν βιβλία που δεν τους αρέσουν, το σίγουρο είναι ότι τα απομακρύνουμε από το βιβλίο. Ας φανταστούμε τον εαυτό μας στη θέση των παιδιών. Πώς θα νιώθαμε αν ήμασταν αναγκασμένοι να διαβάζουμε βιβλία που δεν μας αρέσουν;

  Θα βιώναμε απόλυτη καταπίεση και ίσως να μη θέλαμε να πιάσουμε βιβλίο στα χέρια μας.

  Κάπως έτσι αισθάνονται τα παιδιά μας όταν τα βιβλία που τους αγοράζουμε δεν είναι δική τους επιλογή αλλά δική μας. Όταν δε σεβόμαστε τις επιλογές τους, όταν δε δείχνουμε εμπιστοσύνη στην κρίση τους.

  Το 2015, ο γνωστός συγγραφέας παιδικών βιβλίων Γίργκεν Μπανσέρους (οι περιπέτειες του Ντετέκτιβ Κλούζ) επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη για να γνωρίσει το αναγνωστικό του κοινό. Σε μια συνέντευξη που έδωσε στο in.gr, είπε πάνω στο συγκεκριμένο θέμα:

  Θα συμβούλευα τους γονείς να μην αγοράζουν εκείνοι τα βιβλία για τα παιδιά τους. Να τους δώσουν ένα κουπόνι, να τα φέρουν σε ένα βιβλιοπωλείο και να τα αφήσουν μόνα τους να επιλέξουν το βιβλίο που ΕΚΕΙΝΑ θέλουν. Εν τω μεταξύ, οι γονείς να πάνε να πιουν έναν καφέ.

  Αν θέλουμε να προωθήσουμε τη φιλαναγνωσία, ας αφήνουμε τα παιδιά μας να επιλέγουν μόνα τους τα βιβλία που θέλουν να διαβάσουν. Είναι δικαίωμά τους και είναι απόλυτα σεβαστό.

  Τα δικαιώματα του μικρού Αναγνώστη

  Τα δικαιώματα του μικρού Αναγνώστη

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Προηγούμενο άρθροΘέατρο Verdi – Παλάτι Ιπποτών
  Επόμενο άρθροGameathlon Winter 2020

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here