Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Ταξιδεύοντας στη Σύμη

  Ταξιδεύοντας στη Σύμη

  -

  Ταξιδεύοντας στη Σύμη

  Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Στο σημερινό Κυριακάτικο ταξίδι μας, θα σας ταξιδέψουμε σε ένα μικρό αλλά πολύχρωμο νησί που ανήκει στα Δωδεκάνησα. Αναφερόμαστε στη Σύμη.

  Η ομορφιά της, λιτή και αρχοντική, ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας καθώς το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι. Μπροστά σας αντικρίζετε, σα ζωντανή ζωγραφιά, έναν από τους ομορφότερους και μεγαλύτερους νεοκλασικούς οικισμούς της Ελλάδας. Νεοκλασικά σπίτια βαμμένα σε έντονα, ζεστά χρώματα, σκαρφαλωμένα στα πετρώδη απότομα βουνά του νησιού, αντανακλούν το ένδοξο παρελθόν της Σύμης, με παράδοση στη σπογγαλιεία, τη ναυπηγική και την ξυλογλυπτική.

  Ταξιδεύοντας στη Σύμη

  Η πόλη της Σύμης εκτείνεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και αποτελείται από δύο οικισμούς εξίσου όμορφους και γοητευτικούς. Την Άνω Σύμη (Χωριό) που απλώνεται ως την κορυφή του λόφου και τον Γιαλό, το ασφαλές λιμάνι του νησιού. Και οι δυο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέοι οικισμοί.

  Από το Γιαλό μπορείτε περπατώντας να φτάσετε ως τον Εμπορειό ή Νημπορειό, το δεύτερο λιμάνι της Σύμης, κουρνιασμένο στο μυχό ενός απάνεμου όρμου. Εδώ, θα συναντήσετε τα «Δώδεκα Σπήλαια», όπως ονομάζουν οι ντόπιοι τους δώδεκα υπόσκαφους θόλους που κατά τη βυζαντινή εποχή πιθανώς χρησίμευαν ως εργαστήρια ζωγραφικής και γλυπτικής.

  Αξίζει να επισκεφτεί κανείς το δάσος της περιοχής Κουρκουνιώτη, όπου έχουν αναστηλωθεί έντεκα πατητήρια από τα 120 που λειτουργούσαν παλαιότερα στο νησί, καθώς η Σύμη είχε ως τον 18ο αιώνα σημαντική παράδοση στην αμπελουργία.

  Εμείς, σε αυτό το ταξίδι, θα γνωρίσουμε τα μουσεία του νησιού, τις παραλίες του, και φυσικά θα σας παρουσιάσουμε και τα βιβλία που επιλέξαμε για σας.

  Ελάτε μαζί μας και σε αυτό το ταξίδι, γεμάτο χρώματα και ομορφιά.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: http://www.visitgreece.gr/

  Προηγούμενο άρθροΒιβλιοπωλείο Bart’s Books
  Επόμενο άρθροΝαυτικό Μουσείο Σύμης

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here