Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More

  Τελειώνει με εμάς – Colleen Hoover

  -

  Τελειώνει με εμάς. Μια ιστορία ενηλικίωσης. Όταν η ζωή χρωματίζεται με γκρι τόνους, πόση τόλμη και πόση δύναμη χρειάζεται για να αρχίσει κάποιος από την αρχή;

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Η Colleen Hoover γράφει ρομαντικές ιστορίες με κοινωνικές ανησυχίες και η συγκεκριμένη ανήκει σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία, με ένα προσωπικό σημείωμα της συγγραφέως που βεβαιώνει πως πρόκειται για μια κατάθεση ψυχής, μια γενναία ματιά στο παρελθόν της. 

  Η ηρωίδα είναι ένα κορίτσι, η Λίλι, που ξεφεύγει από τη γενέτειρά της και τις οδυνηρές αναμνήσεις και μετά τις σπουδές της εγκαθίσταται στη Βοστώνη. Για το παρελθόν της μαθαίνουμε μέσα από μια σειρά ημερολογίων που έγραφε ως έφηβη και αρχίζει να ξαναδιαβάζει στο παρόν. Με τη μορφή γραμμάτων προς την Έλεν Ντε Τζενέρις, εξομολογείται όσα δεν τολμά να πει σε κανέναν: τις αναρίθμητες βιαιοπραγίες του πατέρα της στη μητέρα της, την αγάπη της για την ανθοκομική και τέλος, την πρώτη της αγάπη με τον Άτλας, έναν νεαρό που ζει παράνομα στο διπλανό, άδειο σπίτι. 

  Δεν ξέρω γιατί θέλω πάντα να βάλω τα κλάματα όταν βρίσκομαι κοντά του. Όταν τον σκέφτομαι. Όταν διαβάζω γι’  αυτόν. Είναι λες και είναι δεμένος με τα συναισθήματά μου και δεν ξέρω πώς να κόψω το σχοινί. 

  Με αυτές τις εμπειρίες στις συναισθηματικές αποσκευές της, γνωρίζει τον τέλειο άντρα, τον Ράιλ. Όμορφος, πλούσιος, γοητευτικός και αρνητής μακροχρόνιων σχέσεων. Δυο άγνωστοι μια νύχτα στην ταράτσα μιας πολυκατοικίας. Ανταλλάσσουν γυμνές αλήθειες για τη ζωή τους και οι δρόμοι τους χωρίζουν. Όχι για πολύ όμως. Όταν η Λίλι πραγματοποιεί το όνειρό της και ανοίγει το δικό της ανθοπωλείο, ο Ράιλ ξαναμπαίνει δυναμικά στη ζωή της και διεκδικεί από εκείνη τη φροντίδα της, την αγάπη της, τον χρόνο της. Κι έτσι, ο ορκισμένος εργένης, για χάρη της Λίλι, αναθεωρεί τη μέχρι πρότινος στάση ζωής του και σχεδιάζει ένα κοινό μέλλον με το κορίτσι του. 

  Βγαίνει αργά από μέσα μου και στηρίζεται στους αγκώνες του. «Με προειδοποίησες. Μου είπες ότι μια φορά μαζί σου δεν θα ήταν αρκετή. Είπες ότι είσαι σαν ναρκωτικό. Αλλά δεν μου είπες ότι είσαι το πιο εθιστικό είδος.»

  Η Λίλι γοητεύεται από τον άντρα που έχει όλο το πακέτο, αλλά γνωρίζει επίσης πως υπάρχει και κάτι άλλο πίσω από όλα όσα βλέπει σε αυτόν. Αποφασίζει να δώσει μια ευκαιρία στον Ράιλ, και όταν έρχεται η στιγμή να αποφασίσει για τη συνέχεια της σχέσης τους, παραβλέπει τις ανησυχίες της και ενδίδει στην ελπιδοφόρα, μελλοντική ευτυχία τους. Επενδύει συναισθηματικά σε έναν άντρα που της υπόσχεται ότι την αγαπάει πολύ. Υπερβολικά πολύ. 

  Την υπερβολή της αγάπης του τη βιώνει όταν ο Άτλας, ο πρώτος της έρωτας, εμφανίζεται στον προσκήνιο. Το τέλειο σκηνικό ραγίζει. Η αδυσώπητη ζήλια και η ανασφάλεια του Ράιλ γίνονται τα δεκανίκια της κακομεταχείρισης και του εξευτελισμού της προσωπικότητάς της. 

  Μένει στην Λίλι να αποφασίσει για τη ζωή της. 
  Θέλει να παλέψει για την αξιοπρέπειά της; 
  Μπορεί να απαγκιστρωθεί από την αγάπη και να ξεκινήσει μια νέα ζωή; 
  Θα τελειώσει άραγε αυτόν τον φαύλο κύκλο της βίας που έχει εμποτίσει τη ζωή της; 

  Το Τελειώνει με εμάς είναι αλήθεια ότι με συγκλόνισε. Όχι τόσο ως προς τη θεματολογία του, αλλά ως προς τον τρόπο που η συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα. Μέσα από μια ανάλαφρη, ρομαντική ιστορία περνάει τα πιο δυνατά μηνύματα, εναλλάσσοντας γλυκερούς διαλόγους, αισθησιακά στιγμιότυπα και προσωπικές εξομολογήσεις των εμπλεκόμενων στην ενδοοικογενειακή βία. Καλύπτει πλήρως όλες τις πλευρές: του θύματος, του θύτη, του θεατή. Εστιάζει σε βάθος στα συναισθήματα και στις σκέψεις τους και ταυτόχρονα, εκεί που σοκάρεται ο αναγνώστης, μεταπηδά απρόσμενα σε ανέμελες και χαρούμενες στιγμές. 

  Πλέον, τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τη γυναικεία κακοποίηση και, λίγο πολύ, όλοι μας έχουμε σκεφτεί και έχουμε οριοθετήσει την κόκκινη γραμμή της αντοχής μας, πόσο διατεθειμένοι ή όχι είμαστε να αντέξουμε συναισθηματική ή σωματική κακοποίηση. Η προφανής -και εύλογη- απάντηση είναι: ΟΧΙ, εγώ ποτέ δεν θα ανεχτώ κάποιος να με κακομεταχειριστεί. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, εκείνη της καρδιάς μας που δίνει ό,τι έχει σε αυτόν που αγαπά. Μήπως τότε δεν αναγνωρίζουμε την κακοποίηση αλλά τη θεωρούμε ως δείγμα αγάπης; Μήπως δεν έχουμε το σθένος να αναγνωρίσουμε τη βία, να αντιπαλέψουμε, να ελευθερωθούμε από αυτή; 

  Επειδή κάποιος σε πληγώνει δεν σημαίνει ότι σταματάς να τον αγαπάς. Δεν είναι οι πράξεις που πονάνε περισσότερο. Είναι η αγάπη.

  Ο θύτης βρίσκει δικαιολογίες για τις πράξεις του στο όνομα της αγάπης, το θύμα συγχωρεί και πιστεύει την υπόσχεση του θύτη ότι αυτή είναι η τελευταία φορά. Και ο ατέρμονος κύκλος συνεχίζει, μέχρι που η ζωή του θύματος παύει να έχει νόημα ύπαρξης. Σε αυτή τη νοοτροπία στοχεύει το μυθιστόρημα της Colleen Hoover. Ότι το τέλος πρέπει να δοθεί. Τώρα. 

  Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Αυτό που ορίζει τον χαρακτήρα μας δεν είναι τα λάθη που κάναμε. Είναι το αν αυτά τα λάθη τα μετατρέπουμε σε μαθήματα ή δικαιολογίες.

  Η ηρωίδα του βιβλίου, η Λίλι, έχει συμπαραστάτες στις αποφάσεις που καλείται να πάρει. Όμως τη δύναμη που χρειάζεται, την αντλεί από τον ίδιο τον εαυτό της. Μια κοπέλα μάλλον συνηθισμένη, χωρίς ιδιαίτερα προσόντα ή ικανότητες, καταφέρνει να αποδεσμευτεί από το παρελθόν συγχωρώντας όσους την πλήγωσαν και να προχωρήσει στη ζωή της διεκδικώντας την ευτυχία όπως η ίδια την ορίζει. Πόσο πιο ελπιδοφόρο μήνυμα από αυτό;

  Απλώς συνέχισε να κολυμπάς. 

  Εντέλει, το Τελειώνει με εμάς είναι ένα βιβλίο που σε γοητεύει. Και σε κάνει να ξανασκεφτείς όσα πιστεύεις για τα όρια της αξιοπρέπειάς σου. Αξίζει να διαβαστεί. 

  Ο κόσμος αναρωτιέται συνέχεια γιατί δεν φεύγουν οι γυναίκες. Γιατί δεν αναρωτιέται γιατί είναι κακοποιητικοί οι άντρες; Αυτοί δεν είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι; 

  Περίληψη: Κάποιες φορές αυτός που σε αγαπάει περισσότερο είναι και αυτός που σε πληγώνει περισσότερο.
  Η ζωή δεν ήταν εύκολη για τη Λίλι, όμως αυτό δεν την εμπόδισε να δουλέψει σκληρά για να εκπληρώσει όλα όσα ονειρευόταν.
  Αφού έφυγε από τη μικρή πόλη του Μέιν, σπούδασε, μετακόμισε στη Βοστόνη και άνοιξε τη δική της επιχείρηση. Έτσι, όταν γνωρίζει τον γοητευτικό νευροχειρουργό Ράιλ Κινκέιντ, ξαφνικά η ζωή της φαντάζει πολύ όμορφη για να είναι αληθινή.
  Ο Ράιλ είναι δυναμικός, πεισματάρης, ίσως και λίγο αλαζόνας. Όμως είναι και ευαίσθητος, πολύ ευφυής κι έχει αδυναμία στη Λίλι. Και όταν φοράει ρούχα χειρουργείου γίνεται ακόμα πιο γοητευτικός.
  Η Λίλι δεν μπορεί να τον βγάλει από το μυαλό της. Ωστόσο η τεράστια απέχθειά του για τις σχέσεις είναι ανησυχητική. Και παρόλο που η Λίλι γίνεται η εξαίρεση στον κανόνα του, δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί για ποιο λόγο ο Ράιλ απέφευγε να δεσμευτεί.
  Όμως δεν την κατακλύζουν μόνο τα ερωτηματικά για τη σχέση της αλλά και οι σκέψεις της για τον Άτλας Κόριγκαν – τον πρώτο της έρωτα που τη δένει με το παρελθόν που άφησε πίσω της.
  Ήταν η αδελφή ψυχή και ο προστάτης της. Όταν ξαναεμφανίζεται, ξαφνικά ό,τι έχει χτίσει η Λίλι με τον Ράιλ απειλείται…

  Στοιχεία βιβλίου

  Τελειώνει με εμάς (απόσπασμα)Τίτλος: Τελειώνει με εμάς

  Συγγραφέας: Colleen Hoover

  Εκδόσεις: Διόπτρα

  Μετάφραση: Νέλλα Γιατράκου

  Σελίδες: 408

  Έτος έκδοσης: 2021

  ISBN: 978-960-653-579-6

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ