Πέμπτη, 2 Μαρτίου, 2023
More

  Τέρατα Ανθρώπων – Patrick Ness

  -

  Τέρατα Ανθρώπων
  (Τριλογία: Κινούμενο Χάος, Βιβλίο 3)

  Είναι μερικά βιβλία που μόλις τα βλέπεις, κοιτάζεις το εξώφυλλο, διαβάζεις τον τίτλο και είναι έρωτας με την πρώτη ματιά. Ξέρεις πως πρέπει να τα αποκτήσεις, ξέρεις πως πρέπει να τα διαβάσεις, ξέρεις πως θα τα λατρέψεις, ξέρεις πως θα σε αγγίξουν, ξέρεις πως θα σε κάνουν να στοχαστείς, ξέρεις πως θα σε κάνουν να αισθανθείς. Ξέρεις πως θα σε αλλάξουν. Έτσι συνέβη και με το Μαχαίρι που δεν άφηνε το χέρι, την αρχή της τριλογίας του Κινούμενου Χάους που ολοκληρώνεται με το Τέρατα Ανθρώπων.

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Σε έναν πολύ μακρινό πλανήτη με δύο φεγγάρια, χωρίς εμφάνιση νοήμονος ζωής, οι άνθρωποι βρήκαν τη λύση για μία νέα αρχή. Μόνο που, όταν έφτασαν σε αυτόν τον πλανήτη, διαπίστωσαν πως οι κάτοικοί του, οι Σπακλ, είναι και νοήμονες και ικανοί να υπερασπιστούν τη Γη τους. Οι άνθρωποι τους υποδουλώνουν, οι Σπακλ υποτάσσονται. 

  Ο πλανήτης αυτός έχει έναν ιό. Τον Θόρυβο. Μια ασθένεια που κάθε μύχια σκέψη των αντρών φωνάζει, δεν μένει τίποτε κρυφό από κανέναν, και ενώ οι γυναίκες δεν προσβάλλονται από τον συγκεκριμένο ιό, μπορούν και ακούν.

  Στην πόλη Πρέντισταουν, η οποία πήρε το όνομά της από τον Δήμαρχο Πρέντις, ζει ο Τοντ Χιούιτ. Ένα αγόρι που, θέλοντας να γλυτώσει από την καταστροφική μανία του Δημάρχου, δραπετεύει. Συναντά τη Βάιολα Ιντ, ένα κορίτσι που έχει φτάσει με το αναγνωριστικό σκάφος των επόμενων ανθρώπων-αποίκων αυτού του πλανήτη. Και από εκείνη τη στιγμή, την πρώτη τους συνάντηση, είναι μαζί.

  Τοντ και Βάιολα. Αδιαίρετο ένα ενώ, σαφώς, οι διαφορές μεταξύ τους πολλές. Σώζουν ο ένας τον άλλον και μαζί προσπαθούν να σώσουν και τον κόσμο, τον Νέο Πλανήτη. Μα πρωτίστως, να σώσουν τους εαυτούς τους.

  «Είσαι ο μόνος που έχει σημασία για μένα, Τοντ. Από ολόκληρο αυτό τον πλανήτη, εσύ είσαι το μόνο πλάσμα που έχει σημασία».
  Καταπίνω δυνατά. «Και συ το ίδιο».

  Στο Τέρατα Ανθρώπων, ο Νέος Κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό. Τρεις στρατοί παλεύουν να κερδίσουν τον πόλεμο. Οι Σπακλ που εξεγείρονται κατά των ανθρώπων, ο Πρέντις που με τον στρατό του προσπαθεί να προασπίσει τα κεκτημένα του, και ο στρατός της Απάντησης, του στρατού που δημιουργήθηκε από τις γυναίκες για να σταματήσει τον Πρέντις. Το κομβόι των ανθρώπων που θα μετοικήσουν στον Νέο Κόσμο πλησιάζει, χωρίς να γνωρίζουν πως θα συναντήσουν το Χάος που κατάφεραν να δημιουργήσουν οι προγενέστεροί τους. Και ο Τοντ με τη Βάιολα βρίσκονται στη μέση της μάχης. Προσπαθώντας να σταματήσουν τον πόλεμο και να βρουν τον τρόπο να επιφέρουν την ειρήνη.

  Είναι δύο έφηβοι. Έχουν τη δύναμη να τα καταφέρουν;
  Είναι διατεθειμένοι, στην προσπάθειά τους να σωθούν οι άλλοι, να χάσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους ή ο ένας τον άλλον;

  Αν έπρεπε η τριλογία του Κινούμενου Χάους να ενταχτεί σε κάποια λογοτεχνική κατηγορία, αυτή θα ήταν του δυστοπικού μυθιστορήματος. Αλλά, πέρα από αυτό, διαβάζοντας τη σειρά, καταλήγεις ότι είναι μια περιπέτεια επικού χαρακτήρα γεμάτη με πολιτικές θεωρίες, κοινωνικογεωγραφικές μελέτες, πάλη ηθικών αξιών, προσωπικής αναζήτησης και έρωτα που εμπλέκονται έντεχνα και δημιουργούν αυτό το μικρό αριστούργημα.

  Τρεις ταυτόχρονες οπτικές στο Τέρατα Ανθρώπων, που η μία συμπληρώνει την άλλη και μαζί αφηγούνται την ιστορία του Νέου Κόσμου. Του Τοντ, της Βάιολα και του Ουρανού, του αρχηγού των Σπακλ. Γρήγορη, θορυβώδης, συναρπαστική εξιστόρηση που εντείνει την αγωνία του αναγνώστη. Ένας σκληρός κόσμος που η δύναμη έχει την απόλυτη αξία, που η κυριαρχία αποτελεί αυτοσκοπό, οι συμμαχίες εδραιώνονται με βάση τα συμφέροντα. Κάθε απόφαση, κάθε πράξη, έχει το τίμημά της. Και μερικές φορές αυτό το τίμημα είναι αβάσταχτο…

  Στον κυκεώνα όλων αυτών, ο Τοντ και η Βάιολα κάνουν τη διαφορά. Με την αγνή τους καρδιά, την αγάπη, τα όνειρα και την ελπίδα, αγωνίζονται. Αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς είναι η πίστη τους σε έναν καλύτερο κόσμο, η ανάγκη να παλέψουν γι’ αυτόν. Η μαχητικότητα και η αντοχή τους πηγάζουν από αυτήν την αναγκαιότητα: να φτιάξουν έναν κόσμο που να αξίζει να ζήσει κανείς σε αυτόν.

  Αναρωτιέμαι αν το που είδα όλον αυτό τον θάνατο είναι ο λόγος που μου φαίνεται λίγο διαφορετική. Πιο πραγματική, πιο εκεί, σαν νάναι απλά το πιο απίστευτο πράμα στον κόσμο που είμαστε κι οι δυο ακόμα ζωντανοί και νιώθω το στήθος μου να σφίγγεται περίεργα και σκέφτομαι, Νάτην, εδώ, η Βάιολά μου, ήρθε για μένα, είναι εδώ…

  Η ιδέα του ιού του Θορύβου που διαπερνά τα πάντα στηρίζει την εκπληκτική κοσμοπλασία του Πάτρικ Νες. Ένας πλανήτης τόσο οικείος αλλά και συνάμα άγνωστος σε εμάς, μας προσφέρεται απλόχερα μέσα από τις σκέψεις άλλων. Ακόμα και τα ζώα έχουν τη δική τους φωνή. Και αν αυτή η σιωπηλή αλλά τόσο βροντερή φωνή, αυτός ο Θόρυβος που γεμίζει τα πάντα, απουσιάζει από τις γυναίκες, αυτές έχουν την εκπρόσωπό τους, τη Βάιολα.

  Η Βάιολα που αμέσως με το που φτάνει σε αυτόν τον πλανήτη βρίσκει τον Τοντ. Το αγόρι που δεν μπορεί να σκοτώσει. Το αγόρι που θα κάνει τα πάντα για όσους αγαπά. Το αγόρι που το μόνο που θέλει είναι μια ήρεμη ζωή. Ο πόλεμος που αναγκάζονται να δώσουν είναι σκληρός. Καθένας βρίσκεται σε άλλο στρατό και ενώ όλα γύρω τους αλλάζουν και μεταλλάσσονται, ο δεσμός μεταξύ τους παραμένει σταθερός, ένας φάρος στην προσπάθειά τους να παραμείνουν ο εαυτός τους. Ο Τοντ με την ευαίσθητη καρδιά που κερδίζει τη συμπάθεια όλων. Ο Τοντ που τα βάζει με τα Τέρατα Ανθρώπων για τα ιδανικά του. Ο Τοντ που βασανίζεται από τις τύψεις για τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι άλλοι. Ο Τοντ που αγαπάει τη Βάιολα αλλά ντρέπεται να της το πει. Ένας ιδιαίτερα αγαπημένος ήρωας για τη γράφουσα, που με συγκλόνισε και με συγκίνησε πολύ η καθαρότητα της ψυχής του, το μεγαλείο της καρδιάς του, η δυναμική του.

  Μέσα από τη ματιά και τις σκέψεις του Τοντ γνωρίζουμε έναν νέο κόσμο, στον οποίο οι άνθρωποι εναπόθεσαν τις ελπίδες τους για μια καλύτερη ζωή, ξεχνώντας όμως πως δεν αρκεί ο τόπος για να γίνουν καλύτερα τα πράγματα, αλλά χρειάζεται και η αλλαγή στον ίδιο τον άνθρωπο. Η τάση του ανθρώπου να αποδείξει το μεγαλείο του και να είναι ο κυρίαρχος οδηγεί σε συμπεριφορές βάναυσες. Η σκληρότητα των πράξεων στο όνομα της επιβίωσης συνθλίβει την ελπίδα για έναν ιδεατό κόσμο. Ποιες επιλογές είναι οι σωστές ώστε να μη μετατραπείς σε τέρας ανθρώπου;

  «Ο πόλεμος κάνει τους ανθρώπους τέρατα, μου είπες κάποτε, Τοντ. Λοιπόν, το ίδιο κάνει και η βαθιά γνώση. Η βαθιά γνώση του συνανθρώπου σου, η βαθιά γνώση της αδυναμίας του, της αξιολύπητης απληστίας, της ματαιοδοξίας του και της ευκολίας με την οποία μπορείς να τον ελέγξεις».

  Ευτυχώς υπάρχουν εξαιρέσεις. Όπως ο Τοντ και η Βάιολα. Δυο παιδιά που το μόνο που επιζητούν είναι ένας παράδεισος να ζήσουν. Τον δικό τους Παράδεισο.

  Συναρπαστικό από την πρώτη μέχρι και την τελευταία λέξη το Κινούμενο Χάος. Με τον φρενήρη του ρυθμό απογειώνει την εμπειρία της ανάγνωσής του και καθηλώνει με τις συνεχείς ανατροπές του.

  Περίληψη: Τρεις στρατοί προελαύνουν προς τη Νέα Πρέντισταουν. Ο Νέος Κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο. Ο Τοντ και η Βάιολα είναι εγκλωβισμένοι στη μέση, χωρίς ελπίδα διαφυγής. Πώς ελπίζουν να σταματήσουν τη σύγκρουση; Και αν ο πόλεμος κάνει τέρατα τους ανθρώπους, ποιες φρικτές επιλογές τούς περιμένουν;
  Το τρίτο μέρος της τριλογίας Κινούμενο Χάος.

  Τέρατα ΑνθρώπωνΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Τέρατα ανθρώπων

  Σειρά: Κινούμενο Χάος, Βιβλίο 3

  Συγγραφέας: Patrick Ness

  Μετάφραση: Γεώργιος Ν. Μπλάνας

  Εκδόσεις: Πατάκη

  Σελίδες: 640

                                                Έτος έκδοσης: 2020

                                                ISBN: 9789601686028

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ