Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Θηράματα - Gabriel Bergmoser

  Θηράματα – Gabriel Bergmoser

  -

  Θηράματα. Η Μάγκι πατάει το γκάζι τέρμα στον αυτοκινητόδρομο, προσπαθώντας να ξεφύγει. Πίσω της ακολουθεί ένα κομβόι αυτοκινήτων με ανθρώπους που την κυνηγούν. Είναι το θήραμά τους. Ένα ανελέητο κυνήγι με έπαθλο την ανθρώπινη ζωή.

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Στην άνυδρη ενδοχώρα της Αυστραλίας, στη μέση του πουθενά, ένας σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινήτων είναι το καταφύγιο του Φρανκ τα τελευταία χρόνια. Μια έκταση χώματος γεμάτη ξεραμένα χόρτα, ένα παρατημένο παράπηγμα που εκτελεί χρέη ανεφοδιασμού βενζίνης και υποτυπώδους εστιατορίου και ένα ετοιμόρροπο σπίτι στο βάθος, είναι όλα όσα έχει μαζί με τη μοναξιά του. Όταν ο γιος του επικοινωνεί μαζί του για να φιλοξενήσει την εγγονή που δεν έχει δει ποτέ του, οι ισορροπίες του κλυδωνίζονται. Η Άλι, μια ατίθαση έφηβη, δυσκολεύει τη ζωή του, μέχρι που ένα αυτοκίνητο σταματάει άτσαλα μπροστά στις αντλίες βενζίνης και όλα αλλάζουν. 

  Η οδηγός, η Μάγκι, είναι μισολιπόθυμη και τραυματισμένη. Μια απαίτηση έχει μόνο από τον Φρανκ και τους πελάτες που παρευρίσκονται στον σταθμό. Να μην καλέσουν την αστυνομία, αλλά ούτε και ασθενοφόρο.

  «Αν κάποιος την κυνηγάει κι εμείς είμαστε στη μέση… Τσάρλι, δεν πρόκειται για το τι μπορείς ή δεν μπορείς να κάνεις. Πρόκειται για το ότι δεν ξέρουμε τίποτα γι’ αυτή την κοπέλα και για το τι συνέβη». 
  «Ξέρουμε πως δεν ήθελε να καλέσουμε κανέναν. Μ΄ αυτό θα προχωρήσουμε».

  Της δίνουν τις πρώτες βοήθειες στο σπίτι του Φρανκ, όταν κάνει την εμφάνισή του ένας άντρας που ρωτάει για τη Μάγκι. Κάτι στον τρόπο του και στα χαρακτηριστικά του τους εμποδίζει να του αποκαλύψουν την αλήθεια. Μέχρι που ο σταθμός γεμίζει με σωρεία αυτοκινήτων και ανθρώπων που ζητούν εκδίκηση. Θέλουν τη Μάγκι, και αν η ετερόκλητη ομάδα του σταθμού δεν τους την παραδώσει, τότε τα αντίποινα θα είναι θανητοφόρα για όλους. Θα γίνουν όλοι τους θηράματα.

  «…Βρέθηκες ποτέ σε μια κατάσταση όπου ο νόμος απλά δεν αρκεί; Όπου κάποιος έχει κάνει κάτι τόσο γαμιόλικο που ξέρεις ότι καμία φυλακή δε θα δώσει στον μπάσταρδο αυτό που του αξίζει;» Περίμενε κάποια απάντηση που δεν ήρθε, έπειτα έγνεψε καταφατικά. «Μά΄στα. Μά΄στα, πιστεύω πως έχεις βρεθεί. Δε θα σου πω μαλακίες, φίλε. Αυτό το κορίτσι είναι γαμωπερίπτωση. Αλλά εσένα δε σε αφορά. Δεν υπάρχει λόγος να μη συνεχίσεις τη ζωή σου. Αν είναι εδώ-»
  «Δεν είναι εδώ», είπε ο Φρανκ. «Δεν την είδα».

  Ποια είναι η Μάγκι και πώς έφτασε στον σταθμό τραυματισμένη;
  Ποιοι είναι οι άνθρωποι που την κυνηγούν ανελέητα και θέλουν να τη σκοτώσουν;
  Ποια είναι η σωστή απόφαση όταν ρισκάρεις τη ζωή σου για κάποιον άγνωστο;
  Για τι αξίζει να παλέψεις περισσότερο; Για τη ζωή σου, για όσους αγαπάς ή για το δίκαιο; 

  Ο αγώνας για επιβίωση ξεκινά. Καθένας από τους ήρωες δείχνει τον πραγματικό του εαυτό. Ο κίνδυνος απτός. Μια νύχτα που θα ορίσει την πορεία των γεγονότων και θα προσφέρει ατελείωτες στιγμές τρόμου στον αναγνώστη. 

  Φρανκ και Άλι. Παππούς και εγγονή συμβιώνουν αναγκαστικά σε ένα απόμερο μέρος και προσπαθούν να ανταπεξέλθουν. Μια έως πρότινος ανύπαρκτη σχέση που δυσκολεύει και τους δύο. Η ζωή του Φρανκ ήταν περιπετειώδης και με πολλά λάθη. Πώς να χειριστεί μία έφηβη που βρίσκεται στο σπίτι του παρά τη θέλησή της; Η έλευση της Μάγκι και των προβλημάτων που τη συνοδεύουν δίνει την ευκαιρία σε αυτούς τους δύο ανθρώπους να γνωριστούν, να κάνουν τον απολογισμό τους και να θέσουν νέα δεδομένα στη σχέση τους. Αναπτύσσεται μία ιδιαιτέρως τρυφερή σχέση που συγκινεί με την ειλικρίνεια των συναισθημάτων και της προσφοράς. 

  Μάγκι. Ένα κορίτσι στην ηλικία των είκοσι πέντε περίπου που τρέχει να ξεφύγει. Αυτοί που την κυνηγούν τη θέλουν νεκρή. Τα συχνά φλας μπακ του συγγραφέα στο παρελθόν, στο πώς κατέληξε φυγάδας και πώς διαμορφώθηκε ο χαρακτήρας της, είναι εξαιρετικά δομημένα και καλύπτουν όλο το φάσμα της ζωής της. Η σταδιακή αποκάλυψη της ιστορίας της προσφέρει μία απολαυστική εξερεύνηση του μυστηρίου που καλύπτει την εμφάνισή της στον σταθμό εξυπηρέτησης βενζίνης. Γνωρίζουμε μία κοπέλα που αγωνίζεται να βρει την ταυτότητά της, που επιθυμεί να ξεκινήσει μια ζωή έχοντας αφήσει πίσω της τα φαντάσματα του παρελθόντος που την κατατρέχουν. Η γνωριμία με τον Σάιμον, τον νεαρό που συναντά τυχαία σε ένα μπαρ -στην αναδρομή του παρελθόντος της-, και η ανακάλυψη του φρικτού μυστικού της πόλης στην οποία καταλήγουν με δική της βούληση, θέτουν την απαρχή για το συγκλονιστικό κυνηγητό της. 

  «Ποια είσαι πραγματικά; Τριγυρνάς στη χώρα με ένα σωρό λεφτά κάνοντας οτοστόπ, πίνεις σε τυχαίες παμπ και… εσύ μου είπες να πάρω αυτή τη στροφή». Η ξαφνική συνειδητοποίηση μεταβλήθηκε σε βεβαιότητα καθώς το πρόσωπό της παρέμεινε ανέκφραστο. «Ήξερες πως αυτό το μέρος ήταν εδώ».
  «Όχι, δεν το ήξερα».
  «Αλλά το υποψιαζόσουν».
  Ανασήκωσε τους ώμους της.
  «Γιατί;».
  «Είχα τους λόγους μου».

  Ντελάιλα, Τσάρλι και Γκρεγκ. Πελάτες του σταθμού που τυχαία βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα και ο καθένας τους συμβάλλει στις εξελίξεις με τον δικό του τρόπο. Καίριες επεμβάσεις στη ροή της ιστορίας με τις πράξεις τους και εξαιρετικά ψυχογραφήματα ανθρώπων για το πώς αντιδρούν υπό πίεση και πώς ο χαρακτήρας επηρεάζει αποφάσεις και βούληση. 

  Μυθιστόρημα κινηματογραφικής ροής, με μία ατέρμονη αλληλουχία γεγονότων που με την απίστευτη έντασή τους σε καθηλώνουν.  Κυριολεκτικά ένα βιβλίο που δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου μέχρι να τελειώσει. Ένα τέλος που ειλικρινά δεν μπορείς να προβλέψεις. 

  Η διερεύνηση του μυστηρίου που γίνεται όλο και πιο επείγουσα για να βρεθούν οι απαντήσεις. Ο καταιγισμός νέων δεδομένων που πρέπει να συγκεραστούν αυξάνει κατακόρυφα την αδρεναλίνη. Η συνεχόμενη αύξηση εμποδίων, οι ανατροπές και οι νέες προοπτικές δίνουν πολλαπλές δυνατότητες στην έκβαση της αφήγησης. Οι πάμπολλες σκηνές βίας και αιματοχυσίας προσδίδουν μία γνήσια δόση φόβου που δεν σε εγκαταλείπει μέχρι την τελευταία σελίδα. Η τρομακτική σύλληψη του συγγραφέα των κυνηγών ανθρώπινων θηραμάτων και της πόλης τους, ανατριχιάζει από μόνη της ως ιδέα για το τι μπορεί να κρύβεται σε μία αχανή χώρα και πώς ένας συνηθισμένος άνθρωπος μπορεί να εμπλακεί σε μία τρομακτική σκηνή εγκλημάτων. 

  «… Έρχεσαι σ΄ αυτή την πόλη, θέλεις να είσαι μέρος της: κυνηγάς. Και όταν γευτείς το καυτό αίμα για πρώτη φορά, είτε σ΄ αρέσει είτε όχι. Αν δε σ΄ αρέσει…» Ανασήκωσε τους ώμους. «Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στους κυνηγούς και στα θηράματα, έτσι δεν είναι;»

  Ένα βιβλίο που πραγματικά απόλαυσα τόσο για την πρωτοτυπία του θέματός του όσο και για την έντονη συγκίνηση που μου προσέφερε. Οι λάτρεις του είδους μην το προσπεράσετε. Αξίζει η κάθε στιγμή μαζί του. 

  Περίληψη: ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙΣ, ΠΟΥΘΕΝΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΣ
  Ο Φρανκ είναι ο ιδιοκτήτης ενός σταθμού εξυπηρέτησης αυτοκινήτων σ’ έναν αυτοκινητόδρομο με λίγη κίνηση, που το μόνο που θέλει είναι μια ήσυχη ζωή.
  Φιλοξενεί την εγγονή του, που την έστειλαν εκεί οι γονείς της επειδή είχε θέματα συμπεριφοράς, αλλά δε μιλούν πολύ.
  Όταν μια άσχημα τραυματισμένη νεαρή γυναίκα φτάνει στο σταθμό, με κάμποσα αυτοκίνητα να την καταδιώκουν, ο Φρανκ και λίγοι ανύποπτοι πελάτες βρίσκονται άθελά τους μπλεγμένοι σ’ ένα κυνηγητό ζωής και θανάτου.
  Όμως ποιοι είναι αυτοί οι άντρες και αυτές οι γυναίκες που δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να πετύχουν εκδίκηση;
  Τι είναι αυτό που ζητούν; Εκτός από το να μην αφήσουν πίσω τους επιζώντες…
  Τοποθετημένο σε έναν μοναχικό αυτοκινητόδρομο, βαθιά στις απέραντες άνυδρες εκτάσεις της Αυστραλίας, το Θηράματα είναι ένα καταιγιστικό, γεμάτο αδρεναλίνη μυθιστόρημα, διαφορετικό από οτιδήποτε έχετε διαβάσει ως τώρα.

  Στοιχεία βιβλίου

  ΘηράματαTίτλος: Θηράματα

  Συγγραφέας: Gabriel Bergmoser

  Μετάφραση: Χριστίνα Ριζοπούλου

  ISBN: 9789606208324

  Εκδόσεις: Bell

  Ημερομηνία έκδοσης: 2020

  Σελίδες: 304

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here