Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
More
  ΑρχικήΆρθρα συνεργατώνΤι είναι τα Άρλεκιν;

  Τι είναι τα Άρλεκιν;

  -

  Τι είναι τα Άρλεκιν;

  Πρόσφατα βρέθηκα σε μία φιλική παρέα και η συζήτηση στράφηκε προς τη λογοτεχνία και την ανάγνωση. Κάποιος ρώτησε «Τι σας αρέσει να διαβάζετε;» και μεταξύ άλλων τους ανέφερα, ότι όταν θέλω να χαλαρώσω, μου αρέσει να διαβάζω και Άρλεκιν. Οι αντιδράσεις σε αυτή την δήλωσή μου ήταν ποικίλες.

  Γράφει η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  … γιατί χάνεις το χρόνο σου σε ανάλαφρες, αισθηματικές χαζομάρες;…

  …σου προτείνω να διαβάσεις κάτι πιο ουσιώδες, τι βρίσκεις σε αυτά τα βιβλία;…

  …Άρλεκιν, τι μου θύμισες τώρα… πόσα χρόνια με γύρισες πίσω…

  …τι είναι τα Άρλεκιν;…

  Όλες αυτές οι διαφορετικές απαντήσεις με έβαλαν σε σκέψεις, αλλά ας τα πάρουμε όλα με τη σειρά.

   Για αρχή θα σας εξηγήσω, τι είναι τα Άρλεκιν.  Τα Άρλεκιν είναι μικρά βιβλία τσέπης, αισθηματικών ιστοριών, που δεν ξεπερνούν τις διακόσιες σελίδες. Ενώ υπάρχουν και κάποια Άρλεκιν, τα κλασικά, που μας ταξιδεύον πίσω στο χρόνο, στην  αρχαία Ελλάδα, στις χώρες των Βίκινγκ, τη βροχερή Βρετανία, μέχρι και τη Μεσαιωνική Ευρώπη κτλ., και οι σελίδες τους είναι πάνω από διακόσιες.

  …Γιατί χάνεις το χρόνο σου σε ανάλαφρες αισθηματικές χαζομάρες;… Σου προτείνω να διαβάσεις κάτι πιο ουσιώδες… Τι βρίσκεις σε αυτά τα βιβλία;…

  Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσει το συγκεκριμένο είδος αναγνώσματος και η άποψη τους είναι σεβαστή. Θεωρούν ότι ένα Άρλεκιν δημιουργεί έναν ιδεατό και εικονικό κόσμο, όπου ο πρωταγωνιστής είναι ένας άντρας δυναμικός, πλούσιος, ικανός να φτάσει ως τα πέρατα κόσμου προκειμένου να είναι κοντά στην αγαπημένη του.

   

  Ενώ η γυναίκα πρωταγωνίστρια, είναι μία ύπαρξη βασανισμένη από τη ζωή, με ένα τραγικό παρελθόν να την ακολουθεί και δεν πιστεύει στα θαύματα, ώσπου τελικά γνωρίζει τον άντρα εκείνον, που γίνεται ιππότης και σκλαβώνει την καρδιά της. Όλα σε μια τέτοια ιστορία είναι ιδανικά.

  Η τέλεια γυναίκα με το καλλίγραμμο κορμί, ο άντρας διεκδικητής με το γεροδεμένο σώμα του, όπου θα το ζήλευε ακόμη κι ένα μοντέλο… Γνωρίζονται, νοιώθουν την ίδια έλξη, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορούν να είναι μαζί. Η αγάπη τους είναι τόσο δυνατή, ώστε στο τέλος καταλήγουν να γίνουν ένα ευτυχισμένο ζευγάρι και να ανταλλάζουν όρκους αιώνιας αγάπης. Μήπως, όμως, το ίδιο δε συμβαίνει με τα περισσότερα λογοτεχνικά βιβλία που εξυμνούν τους μεγάλους έρωτες;

  …Άρλεκιν τι μου θύμισες τώρα… Πόσα χρόνια με γύρισες πίσω!…

  «…Όμως, υπάρχει και μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων, κυρίως γυναικών που στην κυριολεξία τα λατρεύουν, γιατί θέλουν να αποδράσουν για λίγο από την καθημερινή τους ρουτίνα και να βουτήξουν στον ονειρικό κόσμο. Ταξιδεύουν με τον ‘ιδανικό ήρωα τους’, γνωρίζοντας, πως ίσως να μην υπάρχει στην πραγματικότητα, όμως  εκείνες τις στιγμές, πραγματικά, δεν τους ενδιαφέρει.

  Τους αρέσει και επιλέγουν να ονειρεύονται __ με ένα μικρό βιβλίο τσέπης. Αν σου έλεγαν ότι, αντί για ένα Άρλεκιν, κάνουν αυτό το μαγικό ταξίδι με την τάδε αισθηματική νουβέλα ή την τάδε ρομαντική ταινία, ίσως δε θα κατέκρινες την επιλογή τους. Και είναι άσχημο, κάποιος να κρίνει κάποιον άλλον άνθρωπο, μόνο και μόνο από την επιλογή των αναγνωσμάτων του.

  «Γενεές ολόκληρες μεγάλωσαν με ένα Άρλεκιν στο χέρι», μου εμπιστεύτηκε μία φίλη και φανατική αναγνώστρια και συνέχισε: «Εμένα που με βλέπεις, η ζωή μου ολόκληρη ήταν και παραμένει ένα παραμύθι, θαρρείς, βγαλμένο από μία ιστορία Άρλεκιν. Κάποια άλλη φορά θα σου την διηγηθώ, για να δεις πόσο όμορφο είναι να ανακαλύπτεις, ότι υπάρχουν ακόμη ιππότες με άσπρα άλογα, καλή μου».

  Με αποχαιρέτισε, δίνοντάς μου τροφή για σκέψη, ώστε να ολοκληρώσω το σημερινό μου άρθρο.

  Πολλές φορές θέλω να δραπετεύσω σε έναν πλασματικό κόσμο, όπου όλα είναι δυνατά. Εκεί, όπου με περιμένει μία περιπέτεια με ευτυχισμένο τέλος. Εκεί, όπου το αδύνατο είναι δυνατό και η ευτυχία σε συνοδεύει σε κάθε σου βήμα. Είτε αυτό θα είναι μέσα από μία ρομαντική ταινία, είτε μέσα από ένα αισθηματικό βιβλίο, είτε ακόμη μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου τσέπης.

  Για περισσότερες πληροφορίες http://www.arlekin.gr/

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Πασχαλινές προτάσεις δώρων
  Πασχαλινές προτάσεις δώρων

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ