Τετάρτη, 1 Μαρτίου, 2023
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΤο Άδειο Δωμάτιο - Ιάκωβος Τσαγκαράκης

  Το Άδειο Δωμάτιο – Ιάκωβος Τσαγκαράκης

  -

  Ο Ιάκωβος Τσαγκαράκης, αν και νεαρός στην ηλικία (γεννηθείς το 1996) και νέος στο δικηγορικό λειτούργημα, φαίνεται βαθύτατα επηρεασμένος από την επικρατούσα νομική πραγματικότητα. Με Το Άδειο Δωμάτιο επιχειρεί μία προσέγγιση στα μονοπάτια του Τζωρτζ Όργουελ (1984) και Άντονυ Μπέρτζες (Κουρδιστό Πορτοκάλι) γύρω από το δικαίωμα του ανθρώπου στην ελεύθερη επιλογή (γενικά) και τον θάνατο (ειδικά).

  Προσωπική άποψη: Χρήστος Αζαριάδης

  Ο συγγραφέας μας δίνει την ιστορία του Άλεν, ενός νέου ανθρώπου που έχει χάσει την επιθυμία να ζει. Πολύ απλά, δεν θέλει να ζήσει άλλο. Βεβαίως, στη δυστοπική κοινωνία που ζει, αυτή του η βούληση είναι παράνομη, και μάλιστα βάσει νόμου. Όταν αποφασίζει να αφαιρέσει τη ζωή του, και πιο συγκεκριμένα τη στιγμή της πράξης, συλλαμβάνεται. Στη συνέχεια δικάζεται και σωφρονίζεται, με απώτερο σκοπό την αναμόρφωσή του. Κατά τη διάρκεια της σωφρονιστικής διαδικασίας, η οποία αποτελεί μέρος ενός σάπιου δικαστικού συνόλου, παρακολουθούμε τον Άλεν να προβληματίζεται, να συνδιαλέγεται με άλλους σωφρονιζόμενους, και την πορεία του προς την επιδιωκόμενη κάθαρση και να ξαναπιστέψει στη ζωή. Υποχρεωτικά.

  Εγώ ήμουν πάντα εκεί, ήμουν εκεί αλλά ήμουν απών. Το σώμα και η σκέψη μου έτρωγαν μεσημεριανό φαγητό στο κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι ενώ ο εαυτός μου στριφογύριζε στον άδειο χώρο. Δεν προσπάθησα να διαφέρω, ούτως όμως προσπάθησα να προσαρμοστώ. Ήξερα τη μέση λύση, αυτή που προλαμβάνει έστω τις απειλητικές ερωτήσεις της καθημερινότητας. Διάβασα τις ιδέες της ζωής, προτού παραπονεθούν για τη μόρφωση, σπούδασα τις ιδέες των ανθρώπων, προτού γκρινιάξουν για τον στόχο μου, βρήκα και δουλειά μάλιστα που όρισαν, προτού καν το ζητήσουν. Έχανα και έπιανα συναισθήματα για να ακολουθήσω τις φυσιολογικές μεταπτώσεις, για να παραμείνω απαρατήρητος στην άκρη.

  Μέσα από τη γραφή του καταλαβαίνει ο αναγνώστης ότι ο συγγραφέας είναι ένας άνθρωπος που έχει πολλά να πει και το πρώτο του βιβλίο ασχολείται με ένα αιώνιο ταμπού που έχει απασχολήσει πολλούς (μεταξύ των οποίων και τον γράφοντα): αν ο άνθρωπος έχει δικαίωμα να ζήσει, ένα δικαίωμα που προστατεύεται με χίλιους τρόπους από το νομικό σύστημα, γιατί δεν έχει δικαίωμα να πεθάνει; Γιατί αυτό, καίτοι συνειδητοποιημένο, απαγορεύεται και μέμφεται από το δίκαιο, τη θρησκεία, την κοινωνία; Και, κατ’ επέκτασιν, αν η ίδια η ζωή δεν διαθέτει, ως αναφαίρετη ελευθερία, το δικαίωμα της αρνήσεώς της, τότε πού οδεύει η κοινωνία; Και, αλήθεια, πώς υποχρεώνεται κάποιος να επιθυμεί να ζει;

  Κάπου-κάπου άδειαζα μερικές κενές λέξεις, και αυτοί ονειρεύτηκαν πως έχω και καλλιεργημένο πνεύμα. Βρήκα μία ασχολία να συντηρώ το σώμα μου, να το φθείρω∙ έτσι ήμουν υγιής. Βρήκα μία συνήθεια να εξασκώ την σκέψη μου, να την παιδεύω∙ έτσι ήμουν πνευματικά διαυγής. Έπλασα και μία κοσμοθεωρία αντιεμπορική να διαφέρω, να ξεφεύγω από τις διαφημίσεις∙ έτσι ήμουν ένας ακόμα άνθρωπος.

  Ένα βιβλίο για τη μοναξιά, το απρόσωπο της κοινωνίας, των ανθρώπων και των σχέσεων. Μια ψυχοσυνθετική μάχη ανάμεσα στο θέλω και το πρέπει, υπό τη δαμόκλειο σπάθη ενός σαθρού δικαιικού συστήματος, με αρκετή τροφή για σκέψη. Ο κεντρικός πρωταγωνιστής Άλεν, ωστόσο, είναι ένας χαρακτήρας που πιθανώς να κερδίσει τον αναγνώστη, καθώς δεν είναι αρνητικός να ασπαστεί τα θέλω του κράτους. Θα προσπαθήσει, θα ακούσει, θα παλέψει με το μέσα του, προκειμένου να ανήκει κάπου.

  Εξαιρετική και πάλι η ποιότητα της έκδοσης από τον εκδοτικό οίκο Πηγή. Μια απλή επισκόπηση του χαρτιού, του εξωφύλλου, του εσωφύλλου αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι σπανιότατα τέτοια χαρακτηριστικά συναντιούνται στον χώρο των εκδόσεων και αυτό μετράει οπωσδήποτε στα θετικά του βιβλίου.

  Περίληψη: Αν έπρεπε να διαλέξεις µεταξύ ζωής και θανάτου, οι περισσότεροι θα ακολουθούσαν µε κλειστά µάτια τη ζωή. Ελάχιστοι θα αποφάσιζαν να πεθάνουν, κι αυτό γιατί θα είχαν αποτύχει να ζήσουν. Όχι όμως ο Άλεν, ο οποίος σε έναν κόσμο που απαγορεύεται καθολικά ο θάνατος µε γραπτό νόμο, αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Κι αν δεν τα καταφέρει, η ποινή γι’ αυτήν την πράξη είναι ακόμα πιο σκληρή και από τον ίδιο τον θάνατο, αφού θα πρέπει να αντιμετωπίσει µία νέα ζωή. Θα επιτύχει ή θα εγκλωβιστεί για πάντα στο Άδειο Δωμάτιο;

  Το Άδειο Δωμάτιο - Ιάκωβος ΤσαγκαράκηςΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Το Άδειο Δωμάτιο

  Συγγραφέας: Ιάκωβος Τσαγκαράκης

  Εκδόσεις: Πηγή

  Σελίδες: 214

  ISBN: 978-960-626-436-8

  Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2021

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ