Συνεχίζουμε το ταξίδι μας και κατευθυνόμαστε προς την Εύβοια. Το Φαράγγι του Νηλέα (Αράπη) στην Εύβοια βρίσκεται σε μια δασώδη περιοχή μεταξύ των χωριών Στράφοι – Αμέλαντες – Αγία Άννα – Παλαιόβρυση – Κεράμεια.
Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου
Η ονομασία προέρχεται από τον ποταμό Νηλέα, που διασχίζει το φαράγγι. Οι πηγές του ξεκινούν ψηλά, από το χωριό Κερασιά, ενώνεται με τον Κηρέα και εκβάλλουν στο Αιγαίο Πέλαγος στην παραλία της Κρύας Βρύσης στην αρχαία Κήρινθο. Αναφορές στον ποταμό υπάρχουν από τον Όμηρο, ενώ σύμφωνα με τον Στράβωνα, τα πρόβατα που έπιναν από το νερό του Κηρέα γεννούσαν άσπρα μικρά, ενώ τα πρόβατα που έπιναν από τον Νηλέα γεννούσαν μαύρα μικρά.
Ο ποταμός Νηλέας κατά τη μακροχρόνια διαδρομή του διαμόρφωσε το σχήμα των εκεί λόφων και βουνών σε μια άγρια, με βράχους, συνεχόμενη χαράδρα, με το ύψος των δύο πλευρών να φτάνει μέχρι τα 80 μέτρα. Το μήκος του φαραγγιού έχει υπολογιστεί ότι αντιστοιχεί σε πορεία 7-8 ωρών, είναι δύσβατο, ενώ σε μερικά σημεία χρειάζεται κολύμπι.
Η σπηλιά: Η μικρή σπηλιά που υπάρχει στο φαράγγι είχε γίνει καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Οι ντόπιοι έφτιαξαν τα δικά τους κρυφά μονοπάτια και τη χρησιμοποιούσαν για κρησφύγετο.
Το καλοκαίρι του 1823, οι κάτοικοι, προσπαθώντας να αποφύγουν τη μανία των Τούρκων, κρύφτηκαν και ταμπουρώθηκαν μες στο σπηλαίο. Οι Τούρκοι τους ανακάλυψαν και, μην έχοντας άλλο τρόπο για να τους βγάλουν έξω, έβαλαν μεγάλη φωτιά στην είσοδο της σπηλιάς, με αποτέλεσμα να πεθάνουν όλοι από ασφυξία.
Ο βράχος της Μπολοβίναινας: Η Μπολοβίναινα ήταν από την Αγία Άννα, μια ηρωική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης στην Εύβοια. Για να αποφύγει τη σύλληψη από τους Τούρκους, προτίμησε να πέσει από ψηλό βράχο στο φαράγγι του Νηλέα. Ο βράχος αυτός προς τιμήν της λέγεται της «Μπολοβίναινας». Επίσης, και τα χρόνια της γερμανικής κατοχής το φαράγγι χρησιμοποιήθηκε για κρησφύγετο.
Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα