Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Το Γκόλεμ και το Τζίνι - Helene Wecker

  Το Γκόλεμ και το Τζίνι – Helene Wecker

  -

  Το Γκόλεμ και το Τζίνι

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Το Γκόλεμ και το Τζίνι. Ένα πανέμορφο, ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα ιστορίας και φαντασίας, ιδανικό για χειμωνιάτικες αναγνώσεις μπροστά στο αναμμένο τζάκι.

  Είναι ένα βιβλίο μεγάλο σε έκταση, με αργή εξέλιξη και χωρίς έντονες σκηνές δράσης, πράγμα που προσωπικά δεν με ενόχλησε καθόλου. Στην εποχή του fast book (κατά το fast food), συχνά μου λείπουν αυτά τα βιβλία που χτίζουν αργά και μεθοδικά την ιστορία τους. Αυτό εδώ δεν είναι ένα βιβλίο θαλάσσιου σκι, όπως τα αποκαλώ: μια ιστορία γρήγορης ταχύτητας, δηλαδή, που ξύνεις μόνο την επιφάνεια και απλά σε διασκεδάζει. Αυτό το βιβλίο είναι μία κατάδυση, αργή και μαγευτική, στα βάθη της ψυχής, και θέλει υπομονή και συγκέντρωση για να σου φανερώσει τα δώρα και τα θαύματά της.

  Το Γκόλεμ και το Τζίνι – Helene Wecker

  Το στοιχείο του μυστηρίου ξεδιπλώνεται σταδιακά. Το romance είναι αναπόφευκτο μεν, ήπιο δε, και σίγουρα δεν είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο κινείται η ιστορία. Το φανταστικό στοιχείο είναι τόσο διακριτικό, που ειλικρινά και να μην υπήρχε καθόλου δεν θα έχανε σε κάτι η ιστορία. Άνετα μπορεί να εκληφθεί ως αλληγορία, εξ ου και προτείνω το βιβλίο και στους λάτρεις του ιστορικού μυθιστορήματος. Έμαθα πάρα πολλά για τη Νέα Υόρκη εκείνης της εποχής, και οι περιγραφές είναι τόσο παραστατικές, οι εικόνες, οι γεύσεις, οι μυρωδιές, όλες οι αισθήσεις τόσο έντονες, που ειλικρινά νιώθεις σαν να βρίσκεσαι εκεί.

  Το βάρος δίνεται στους ίδιους τους δύο κεντρικούς χαρακτήρες και στο προσωπικό ταξίδι του καθενός, μέχρι που η μοίρα έρχεται και πλέκει τις τύχες τους μαζί. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες χτισμένοι επίσης με μεράκι και λεπτομέρεια, αληθινοί άνθρωποι που νιώθεις ότι έχεις συναντήσει στη δική σου γειτονιά. Το κύριο θέμα του βιβλίου αφορά τον αγώνα δύο πλασμάτων να ταιριάξουν, να βρουν μία γωνιά σε αυτόν τον κόσμο που να μπορούν να αποκαλούν δική τους, να κάνουν ειρήνη με το παρελθόν τους και να αντέξουν να αντικρίσουν το μέλλον τους. Μετανάστες και οι δύο, στη Νέα Υόρκη, λίγο πριν ανατείλει ο 20ος αιώνας ‒ οι καρδιές τους, οι φόβοι τους, οι προκλήσεις τους, σαν όλων των μεταναστών, σε κάθε εποχή, παντού.

  Γύρισε και κοίταξε την πόλη που ξεφύτρωνε από την άκρη του νερού, τα πελώρια τετράγωνα κτήρια που έφταναν ψηλά στον ουρανό, με παράθυρα φτιαγμένα από τέλεια ορθογώνια κομμάτια γυαλιού. Όσο φανταστικές κι αν ακούγονταν πόλεις σαν την Ας-Σαμ και την Αλ-Κουντς μέσα από τις ιστορίες των ανδρών των καραβανιών, το Τζίνι αμφέβαλλε αν θα ήταν έστω και κατά το ήμισυ τόσο θαυμαστές ή τρομακτικές όσο αυτή η Νέα Υόρκη. Αν είχε αποκλειστεί σε μια άγνωστη χώρα, περιτριγυρισμένος από έναν θανάσιμο ωκεανό και περιορισμένος σε μια αδύναμη και ατελή μορφή, αν μη τι άλλο βρισκόταν σε ένα μέρος που άξιζε να εξερευνήσει.

  Η Τσάβα είναι ένα γκόλεμ. Ένα πλάσμα που προέρχεται από την Ιουδαϊκή μυστικιστική παράδοση ‒ φτιαγμένη από πηλό, η ζωή τής έχει δοθεί με μαγεία. Τα γκόλεμ φτιάχνονται με έναν και μόνο σκοπό: να υπηρετούν την κάθε επιθυμία του αφέντη τους. Από γη φτιάχτηκε και τα χαρακτηριστικά της γης φέρει σαν προσωπικότητα: ήσυχη, σταθερή, δυνατή, συγκρατημένη, πειθαρχημένη… μα σαν τη Γη κουβαλά κι έναν πυρήνα από λάβα.

  Στην Τσάβα συνέβη κάτι μοναδικό: διασχίζοντας τον ωκεανό, ο αφέντης της πεθαίνει και μένει μόνη της. Καταφθάνει μετανάστρια στη Νέα Υόρκη, χωρίς δικές της επιθυμίες, χωρίς ταυτότητα, χωρίς ιδέα για τους ανθρώπους. Λόγω της φύσης της και της τηλεπάθειάς της, ακούει τις επιθυμίες των άλλων και διακατέχεται από μία ακατανίκητη εσωτερική παρόρμηση να τις ικανοποιήσει. Μα ποιες είναι οι δικές της επιθυμίες; Έχει καν δικαίωμα να έχει δικές της επιθυμίες; Ταυτότητα, ύπαρξη, ατομικότητα, όνειρα; Αυτό το ταξίδι ανακάλυψης και αυτογνωσίας ξεκινάει από την εβραϊκή συνοικία της Νέας Υόρκης…

  Ο Άχμαντ είναι ένα τζίνι. Φτιαγμένος από αέρα, φωτιά κι αλαζονεία. Βρίσκεται φυλακισμένος για αιώνες σε ένα χάλκινο φλασκί, και απελευθερώνεται τυχαία από έναν φαναρτζή στη Μικρή Συρία, τη συνοικία των Σύριων μεταναστών στη Νέα Υόρκη, χωρίς ανάμνηση του ποιος τον φυλάκισε εκεί και γιατί. Τα τζίνι είναι εκ φύσεως μοναχικά όντα, και ο Άχμαντ θα πρέπει να μάθει να αναπτύσσει σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω του, αυτά τα εύθραυστα, θνητά πλάσματα που τα τζίνι φοβούνται και περιφρονούν. Λόγω της φύσης του, ασκεί μία ακαταμάχητη γοητεία, όμως παράλληλα η φωτιά μέσα του τον κάνει παρορμητικό και επιπόλαιο, και συχνά απειλεί να κάψει ό,τι παλεύει να χτίσει στο ταξίδι του να βρει μία κοινότητα, μία «φυλή», ένα μέρος να ανήκει…

  Η νοσταλγία για τις χαμένες πατρίδες, η διαφορετικότητα, η έννοια της κοινότητας, το άτομο και το σύνολο, η οικογένεια, η φιλία και η αγάπη… Όλα κλωστές που μπλέκονται για να συνθέσουν τη μεγαλειώδη ιστορία της ζωής των δύο αυτών πλασμάτων, που ένας μοχθηρός μάγος απειλεί να ξηλώσει… Γη και Φωτιά συναντιούνται και ερωτεύονται, τόσο αντίθετοι και συνάμα τόσο ίδιοι.

  Η μαγεία της ιστορίας, της αγάπης, και της χειμωνιάτικης Νέας Υόρκης σάς περιμένει στις σελίδες του, να σας ταξιδέψει, να σας παρασύρει και να σας συγκινήσει.

  Υ.Γ. Επειδή το έχω διαβάσει και στα αγγλικά, οφείλω να σημειώσω πως η μετάφραση είναι εξαιρετική, και το βιβλίο το ίδιο μία πανέμορφη έκδοση από τις εκδόσεις Sελίνι.

  Περίληψη: Αμερική, 1899. Στο μεγάλο χωνευτήρι λαών της Νέας Υόρκης, οι μετανάστες καταφθάνουν κατά χιλιάδες, προσπαθώντας να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει.

  Η Τσάβα είναι γκόλεμ, ένα πλάσμα από πηλό που κατασκεύασε ένας μυστηριώδης Ραβίνος από την Πολωνία. Ο Άχμαντ είναι τζίνι, ένα πλάσμα καμωμένο από φωτιά, που γεννήθηκε στην έρημο της Συρίας και παρέμενε φυλακισμένο επί αιώνες μέσα σε ένα χάλκινο φλασκί. Η μοίρα οδήγησε την πρώτη στην εβραϊκή συνοικία της Νέας Υόρκης και τον δεύτερο στη γειτονιά της Μικρής Συρίας.

  Στην προσπάθεια να κρύψουν την πραγματική τους ταυτότητα και να προχωρήσουν στην καινούρια και πρωτόγνωρη ζωή τους, τα δυο αταίριαστα όντα θα γνωριστούν τυχαία και θα βρουν παρηγοριά το ένα στη μοναδικότητα του άλλου. Σύντομα, όμως, μια σκοτεινή απειλή από το παρελθόν θα εμφανιστεί για να ανατρέψει όνειρα και προσδοκίες, απειλώντας την ίδια τους την ύπαρξη και αναγκάζοντάς τους να λάβουν μια μοιραία απόφαση.

  Το πραγματικό μπλέκεται με το φανταστικό, και η ιστορική πραγματικότητα με τη μυθοπλασία, για να δημιουργήσουν ένα αξέχαστο μυθιστόρημα που έγινε διεθνές best seller και ήταν υποψήφιο για τα περίφημα βραβεία Nebula, Locus και World Fantasy Award. Παράλληλα έχει κερδίσει τα λογοτεχνικά Βραβεία Mythopoeic, VCU Cambel και το Harold U. Ribalow Prize.

  Στοιχεία Bιβλίου

  Τίτλος: Το Γκόλεμ και το Τζίνι

  Συγγραφέας: Helene Wecker

  Εκδόσεις: Sελίνι

  Έτος έκδοσης: 2014

  Σελίδες: 576

  ISBN: 9786185049225

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here