Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Το κουτί της Ιζόλδης - Έλενα Αρτζανίδου

  Το κουτί της Ιζόλδης – Έλενα Αρτζανίδου

  -

  Το κουτί της Ιζόλδης

    Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βιβλίο της συγγραφέως Έλενας Αρτζανίδου «Το κουτί της Ιζόλδης» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε εικονογράφηση της Ζωής Λούρα. Ανήκει στη σειρά Βατόμουρο και απευθύνεται σε παιδιά 7-8 ετών.

  Η ηρωίδα του βιβλίου, η μικρή Ιζόλδη, δεν βλέπει την ώρα να σχολάσει από το σχολείο και να στηθεί μπροστά στη τηλεόραση, για να παρακολουθήσει την αγαπημένη της τηλεοπτική σειρά, τις περιπέτειες της πριγκίπισσας Ιζόλδης και του Τριστάνου.

  Το μόνο που λαχταρούσα ήταν να ανάψω την τηλεόραση και να βάλω την αγαπημένη μου σειρά που ξεκινούσε εκείνη την ώρα. Κάθισα στην πολυθρόνα και σε δευτερόλεπτα φωτίστηκε η οθόνη και εμφανίστηκε η αγαπημένη μου πριγκίπισσα, η συνονόματη Ιζόλδη.

  Δεν την απασχολεί τίποτε άλλο. Πολλές φορές είναι τόσο επηρεασμένη από την τηλεοπτική σειρά που παρακολουθεί, που το βράδυ βλέπει άσχημα όνειρα και χρειάζεται η επέμβαση των δικών της  για να ηρεμήσει και να κοιμηθεί. Ακόμα και με τον Φούσκα, τον αγαπημένο της σκύλο, τα βάζει, όταν την ενοχλεί την ώρα που βλέπει τηλεόραση και πολλές φορές του θυμώνει.

  Το κουτί της ΙζόλδηςΤι θα συμβεί στη μικρή μας φίλη, όταν μάθει ότι η πριγκίπισσα Ιζόλδη και ο Τριστάνος είναι ηθοποιοί και οι περιπέτειες τους δεν είναι αληθινές;

  Μια όμορφη ιστορία που σκοπό έχει να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν ότι  πρέπει να παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα με φειδώ, χωρίς να αφιερώνουν πολύτιμες ώρες του ελεύθερου χρόνου τους σε ένα κουτί. Πολλές φορές βέβαια και εμείς οι γονείς χρησιμοποιούμε την τηλεόραση ως μέσο ψυχαγωγίας και απασχόλησης των παιδιών μας και έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτήν τη συνήθεια που αποκτούν.

  «Ουφ! Ευτυχώς την πρόλαβα!» είπα λαχανιασμένη, καθώς η σειρά μόλις είχε αρχίσει. Μάζεψα τα πόδια μου και βολεύτηκα καλύτερα στη θέση μου.

  Βέβαια, όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, αντικαθιστούν την τηλεόραση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τους υπολογιστές και τα τάμπλετ και βρίσκονται με αυτό το τρόπο μονίμως μπροστά από μια οθόνη. Είναι στο χέρι μας, όπως λέει και η συγγραφέας, να αναζητούμε κι άλλους τρόπους για να περνάμε πιο δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μας.

  Περίληψη: Κάθε μέρα μόλις σχολάει, η Ιζόλδη τρέχει στο σπίτι της με τη λαχτάρα να πάρει στο χέρι το τηλεκοντρόλ και να το πατήσει. Για ώρες ολόκληρες χαζεύει το μαγικό κουτί∙ παρακολουθεί τις περιπέτειες του Τριστάνου και της πριγκίπισσας που τον περιμένει στο κάστρο της. Αδιαφορεί για το Φούσκα, το σκυλάκι που κάποτε λάτρευε, την ενοχλεί η παρουσία της μητέρας της και αποφεύγει τις βόλτες με τον πατέρα της. Για πόσο όμως θα μπορεί να ζει μόνο με τους φανταστικούς φίλους που νομίζει πως της μιλούν μέσα από το γυαλί, ενώ στην πραγματικότητα την κρατούν μακριά από τα παιχνίδια και τους ανθρώπους που την αγαπούν;

  Ένα βιβλίο για τη σωστή χρήση της τηλεόρασης.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Το κουτί της ΙζόλδηςΤίτλος: Το κουτί της Ιζόλδης

  Συγγραφέας: Αρτζανίδου Έλενα

  Εκδόσεις: Ψυχογιός

  ISBN: 9789604965649

  Σελίδες: 59

  Ημερομηνία έκδοσης: Αθήνα, 7/2/2013

  Μετάφραση: Λούρα Ζωή

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here