To νούμερο 31328 – Ηλίας Βενέζης

0

To νούμερο 31328 

Προσωπική άποψη: Χαρά Ξένου

Αϊβαλί 1922, η πόλη αδειάζει, οι οικογένειες χωρίζονται…

Ο Ηλίας Βενέζης, 18 χρονών παιδί που ακόμα φοβάται τα ποντίκια, συλλαμβάνεται και αιχμαλωτίζεται στα τάγματα εργασίας.

Ο συγγραφέας, για πρώτη φορά αποτυπώνει όλα αυτά που βίωσε στα τάγματα το 1924. Το 1931 εκδίδονται σε βιβλίο, το οποίο το ξαναγράφει το 1945 μετά την κατοχή και τα τραγικά γεγονότα.

Όπως ο ίδιος λέει “Το 1924 είναι η διαμαρτυρία ενός παιδιού ενάντια στον πόλεμο. Το 1945 είναι η διαμαρτυρία ενός ανθρώπου ενάντια στον πόλεμο.”

Τα γεγονότα  που εκτυλίσσονται στη διάρκεια των 14 μηνών, περιγράφονται από τον Ηλία Βενέζη με τόσο αριστοτεχνική ακρίβεια και λεπτομέρεια χωρίς να γίνεται φλύαρος.  Ο αναγνώστης μπορεί να νιώσει όλα τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές που αναπτύσσονται  σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Ο συγγραφέας  βιώνει τον φόβο, την αγωνία, το μίσος, τη χαρά,την αμφιβολία, τη ‘μπαμπεσιά’ και το πρώτο ερωτικό σκίρτημα. Όπως λέει ο ίδιος «μας ήρθε και το άνθος»…

Είναι επίσης εξαιρετικά ευγενικός, διακριτικός, στοργικός και σεβάσμιος ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει τη γυναίκα, όποτε και σε οποιαδήποτε μορφή αυτή εμφανίζεται. (Στην τελευταία συνάντηση με την μητέρα του -ΚΕΦ.Β-, στη σύντροφο αιχμάλωτη που βιάζεται από τον Τούρκο Αξιωματικό -ΚΕΦ.Δ-, στη γυναίκα αιχμάλωτη που απασχολεί τον Τούρκο με τα ερωτικά της παιχνίδια, για να έχουν αυτοί την ευκαιρία να ξεκουραστούν και τέλος στη συνάντηση με την Τουρκάλα γριούλα που την αποκαλεί Ανα που θα πει μητέρα -ΚΕΦ.ΙΑ-).

Ήμουν μονάχος στο θαλάμι. Ένας μικρός μαύρος όγκος ήρθε και στάθηκε στην πόρτα. Ήταν μια γριούλα μισοσπασμένη με το φερετζέ. Ρίχνει μια ματιά ανήσυχη γύρω στο καλντερίμι. Ύστερα πετά βιαστικά προς το μέρος μου, ένα κομμάτι ζεστό ψωμί κι ένα κυδώνι.

-Θέλεις τίποτα….,ογλούμ (γιε μου); ρωτά φοβισμένα η φωνή, τρέμοντας κάτω απ’ το μαύρο πέπλο.
Στέκω χαμένος, χτυπημένος. Είναι μια φωνή τόσο ήμερη. Μα μπορεί, λοιπόν στα τούρκικα να γίνει τέτοιος τόνος;

-Θέλεις τίποτα; ξαναρωτά η φωνή ανυπόμονα.

Απροετοίμαστος, μόλις κατορθώνω να συλλαβίσω, πως τίποτα.
– Ευχαριστώ, ανα (μητέρα)….

Η σκιά  χάθηκε.

Τόσο πολύ αυτό το αγόρι, που έγινε άνδρας μέσα σε 14 μήνες, αναζητά τη δική του μητέρα που τη βρίσκει στο πρόσωπο της Τουρκάλας.

Tο “Νούμερο 31328” είναι η ίδια η ταυτότητα του συγγραφέα, τότε που παιδί δεκαοκτώ χρόνων οδηγήθηκε από τους Tούρκους στα κάτεργα της Aνατολής. Tο βιβλίο είναι ένα συγκλονιστικό χρονικό “γραμμένο με αίμα”, όπως επεσήμανε ο Bενέζης, προσθέτοντας: “Λέω για την καυτή ύλη, για τη σάρκα που στάζει το αίμα της και πλημμυρίζει τις σελίδες του”.

Το νούμερο 31328Στην αρχική του μορφή γράφτηκε το 1924 και ξαναδουλεύτηκε το 1931, οπότε εκδόθηκε για πρώτη φορά. H επιτυχία που σημείωσε τότε ήταν τεράστια, ακόμα και έξω από τον ελληνικό χώρο. Ο Ηλίας Βενέζης (το βιβλίο-μαρτυρία είναι γραμμένο στο πρώτο πρόσωπο και με το πραγματικό όνομα του αφηγητή-συγγραφέα) γεννήθηκε στο Αϊβαλί το 1904. Ήρθε στην Ελλάδα με τη μικρασιατική καταστροφή. Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της “γενιάς του ’30” στη νεοελληνική πεζογραφία.

Το σωματικό άλγος και η κακουχία μπορούν να τσακίσουν μια ανθρώπινη ψυχή;

Μια ελεγεία πόνου, ένα συγκλονισικό χρονικό, μια τέλεια ισορροπία λογοτεχνίας και ντοκουμέντων.

Περίληψη: To νούμερο 31328 . Αϊβαλί 1922. Η  διαταγή: «Οι γυναίκες και τα παιδιά θα μπάρκαραν στην Ελλάδα και οι άνδρες από 18 μέχρι 45 χρόνων θα αιχμαλωτίζονταν στα εργατικά τάγματα».

Ο Ηλίας Βενέζης, 18 χρόνων συλλαμβάνεται και αιχμαλωτίζεται. Τον ρίχνουν σε ένα σκοτεινό υπόγειο και περιμένει τη σειρά του. Μετά από τρεις νύχτες αναμονής, ήρθε και η σειρά του κι αρχίζει η «σιωπηλή» πορεία. Αγωνία, φόβος για το τι θα συναντήσει και μετά το «τσικάρ», το ξεγύμνωμα.

Είναι τέλος Οκτώβρη κι είναι ακόμα ζωντανός. Η πορεία συνεχίζεται. Δίψα, φόβος, δυσεντερία και η αναζήτηση της Μάνας.

Τα στρατόπεδα αλλάζουν όπως και οι εποχές: Πέργαμος, Κίρκαγατς, Αγώνας για επιβίωση. Κρύο, πείνα, απώλεια συντρόφων.

Και έρχεται το μαντάτο!: Ανταλλαγή. Επιστροφή στη Πατρίδα,

Νύχτα ταξιδεύουν με το πλοίο για Σμύρνη!

Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Το νούμερο 31328

Συγγραφέας: Βενέζης Ηλίας

Εκδότης: Εστία (Επετειακή έκδοση 2018 – 45 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα)

ISBN: 978-960-05-1713-2

 Έτος κυκλοφορίας: 2017

Σελίδες: 248

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here