Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Θέατρα Το πρώτο θέατρο της Αθήνας

  Το πρώτο θέατρο της Αθήνας

  -

  Το πρώτο θέατρο της Αθήνας

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Σήμερα στην Αθήνα υπάρχουν περισσότερα από χίλια πεντακόσια θέατρα, με τον θεατή να έχει πολλές και ενδιαφέρουσες επιλογές θεατρικών έργων.

  Πότε όμως δημιουργήθηκε το πρώτο θέατρο στην Αθήνα;

  Το πρώτο θέατρο της Αθήνας
  Το πρώτο θέατρο της Αθήνας

  Την Άνοιξη του 1836, ο Αθανάσιος Σκοντζόπουλος, με πρόχειρα μέσα, έστησε ένα υπαίθριο θέατρο, εκεί που σήμερα βρίσκεται η πλατεία Κοτζιά. Παρουσίασε 16 παραστάσεις με ερασιτέχνες άνδρες ηθοποιούς.

  Η είσοδος του θεάτρου βρισκόταν στην οδό Αιόλου και φωτιζόταν αμυδρά από δύο φανάρια. Δίπλα στην είσοδο έβγαζαν τα εισιτήρια, ενώ υπήρχε και τελάλης που διαλαλούσε το πρόγραμμα του θεάτρου.

  Τα καθίσματα ήταν φτιαγμένα από σανίδες ενώ το πάτωμα ήταν χωμάτινo. Διέθετε και θεωρεία. Η σκηνή από την πλατεία χωρίζονταν από ένα χονδρό καραβόπανο. Οι παραστάσεις δίνονταν κάθε Κυριακή απόγευμα και τις επίσημες αργίες. Ο τελάλης γύριζε τις γειτονιές της Αθήνας και ενημέρωνε για την παράσταση. Η τιμή του εισιτηρίου ήταν 1 δραχμή για την πλατεία και 2 δραχμές για τα θεωρεία.

  Το πρώτο θέατρο της Αθήνας
  Το πρώτο θέατρο της Αθήνας

  Δυστυχώς όμως, στο τέλος της σεζόν, το θέατρο δεν είχε κέρδη. Δεν μπορούσε να πληρώσει το χρέος του για όλη την ξυλεία που είχε αγοράσει και έτσι βγήκε σε πλειστηριασμό τον Δεκέμβρη του 1836.

  Ύστερα οι Αθηναίοι έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στο δεύτερο θέατρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από τον Ιταλό Γκαετάνο Μέλι και έδινε παραστάσεις όπερας.

  Αλλά περισσότερα για αυτό το θέατρο, θα μάθουμε σε επόμενο άρθρο μας.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Πηγές: https://el.wikipedia.org
  theatron.periigissi

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here